loader

Pictorul Silviu Oravitzan la ”Biografii necesare”: ”Tot ce fac eu ţine de cultura simbolică”

Artista vizuală Ileana Ploscaru Panait vă invită să urmăriți la TVR 2 o ediție „Biografii necesare” despre pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara. Emisiunea poate fi urmărită pe 17 august, de la ora 17:30, pe 22 august, de la ora 2:30,  pe 23 august, ora 6:20.

 

Secţiune prin atelier – ’’Lumea lui Oravitzan’’

(w882)

Silviu Oravitzan, invitatul acestei ediții ”Biografii necesare” este pictor, profesor la Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, afiliat Grupului ’’Logos’’/Paris, Asociaţiei Internaţionale a Artelor Plastice – AIAP, UNESCO, Grupului ’’Pro Arte’’ Verein für internationalen Kulturaustausch de la Viena, Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale și Inter-religioase (INTER).

(w882)

Silviu Oravitzan este unul dintre acei creatori al căror portofoliu este atât de extins, încât nici nu mai poate fi citat fără a omite expoziţii, premii, participări, afiliaţii sau articole critice importante. Pentru că el este acum o personalitate cu notorietate şi vizibilitate internaţională. Ba, am îndrăzni să spunem că este mult mai cunoscut la New York, Paris, Viena, Manchester sau Lisabona decât în România.

(w882)

Este considerat un artist reprezentativ pentru anii ’60 - ’70. De la lecția cosmopolită a modernismului, a abstracționismului artei secolului XX – care se regăsește în lucrările sale de început, dar subtil și mult transformat – a ajuns într-un punct neaşteptat: în sfera artei răsăritene creștin-ortodoxe, dincolo de canoanele picturii religioase, într-o mărturisire de sine din care răzbat certitudinea unei spiritualităţi elevate şi a unei deschideri spre o lume întoarsă la rosturile ei fireşti.

(w882)

’’Un artist nu este începutul şi sfârşitul cum cred unii. Este un creator, e adevărat, dar, nu este Creatorul. El poate fi excepţional doar în cazul în care este un foarte bun conducător, dacă are substanţă şi energie. O energie pe care s-o primească în sine, s-o conştientizeze, s-o şlefuiască şi s-o dea mai departe, amplificând-o. Ăsta este după mine, un artist’’.

(w882)

Expoziţia permanentă ’’Spaţiile Oravitzan’’ de la Bastionul Maria Therezia de la Timişoara este o sinteză a creaţiei şi a crediţei creştine profunde a artistului.

(w882)

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

***

Ediția se va difuza și pe TVR Moldova marţi, 20 august, ora 12:25.

17:00 Cursa prin istorie

* Timisoara, remixID

*Câte etnii sunt în Timisoara? Care sunt dansurile, portul sau strigăturile traditonale?Si cum pot fi toate acestea relevante pentru tinerele generatii? Alături de Olga Török șsi copii ai ȘScolii Montessori din Timisoara descoperim traditia remixată cu arta contemporană, cu probe concepute în Muzeul Satului Bănătean si totodată, descoperim proiectul remixID, parte a programului TM2023.

Emisiune prezentată de Adriana Irimescu

Realizator si producător: Anca Berlogea-Boariu

18:00 Ora de Stiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
De-a v-ați ascunselea cu soarele, la ”E vremea ta!”

De-a v-ați ascunselea cu soarele, la ”E vremea ta!”

publicat: miercuri, 05 februarie 2025

Ce se întâmplă cu calota de gheață din Groenlanda, care este situația după activitatea seismică intensă din Marea Egee, pentru ce este faimos ...

„A descifra esenţa unui loc este o experienţă polivalentă”

La 10 ani de „Cap compas”, Elena Dinu ne vorbeşte cu pasiune despre descoperirea lumii şi bucuria de a împărtăşi cu telespectatorii experienţele ...

Călători spre ”Destine ca-n filme”

Călători spre ”Destine ca-n filme”

publicat: marţi, 04 februarie 2025

Iuliana Marciuc ne aduce povești de viață fascinante la ”Destine ca-n filme”. De această dată îi cunoaștem pe Carmen Okabe și Cătălin Vrabie.

 

#tvr2