loader
Foto

Galerie foto

Best Of: Kamel Daoud, câştigătorul premiului Goncourt, vine la TVR 2

Într-o ediţie de colecţie a „Mic dejunului cu un campion”, ne-am întâlnit cu scriitorul algerian Kamel Daoud, câştigător al premiului Goncourt pentru roman de debut în 2015. Sâmbătă, 16 septembrie, de la 9:30, la TVR 2, şi de la 13:00 la TVR HD.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Sosit la Bucureşti, în primăvare lui 2015, la invitaţia Centrului Regional al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, scriitorul de limbă franceză Kamel Daoud a semnat cu o editură românească lansarea în toamnă a romanului său de debut, „Meursault, contre-enquête”. Apărut deja în Algeria şi în Franţa, unde s-a bucurat de un succes imediat, romanul va fi tradus în peste 20 de limbi de circulaţie internaţională. În aprilie 2015, o cronică elogioasă a apărut în revista New Yorker Magazine din Statele Unite, unde, în luna iunie, urmează să fie editat romanul lui Daoud.

Ca jurnalist, Kamel Daoud susţine zilnic o cronică de actualităţi în Le Quotidien de l’Oran, cel mai important ziar de limbă franceză din Algeria. Dacă activitatea de ziarist i-a conferit o notorietate de necontestat ca persoană publică, talentul pentru literatură s-a împlinit odată cu primirea Premiului Goncourt pentru roman de debut. Nu este pentru prima dată când valoarea sa literară este recunoscută. Kamel Daoud este laureat al Premiului François Mauriac, al Premiului Internaţional pentru Francofonie şi nominalizat al Premiului Renaudot.

Situaţia politică, socială, economică şi religioasă din Algeria, ca şi opiniile sale prea radicale şi pro occidentale, l-au transformat pe Kamel Daoud într-o persoană non-grata în propria ţară. Spiritul liber, lipsit de prejudecăţi, exprimarea directă a convingerilor şi opţiunilor sale, consemnarea derapajelor de orice fel, susţinerea înnoirii clasei politice şi nevoia laicizării societăţii, a toleranţei religioase, a dreptului la educaţie şi a drepturilor femeii în societate şi în familie au făcut ca, în decembrie 2014, un politician islamist, membru al Frontului de Eliberare Naţională, să ceară executarea lui Kamel Daoud. Îndemnurile spre deschidere şi progres sunt privite drept o blasfemie la adresa ordinii, un atentat la spiritualitatea şi normele musulmane.

Este momentul de la care viaţa lui Kamel Daoud şi a familiei sale a căpătat o nouă dimensiune, cea a pericolului permanent. Securitatea din jurul persoanei sale, l-au expus cu atât mai mult atenţiei extremiştilor. „Cu toate acestea, Kamel Daoud crede în valoarea supremă a libertăţii şi refuză să se lase intimidat. Călătoreşte mult, scrie literatură şi cronică de actualitate. Scrie repede, mult, excesiv şi incisiv ca şi cum ar fi pentru ultima dată. Nu-şi ascunde iubirea pentru limba franceză în care se exprimă, visează şi se simte liber”, povesteşte Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR a emisiunii Mic dejun cu un campion.

Ataşamentul faţă de limba franceză îl apropie de toţi acei creatori care se revendică de la limba şi cultura franceză. Un loc special în bibliografia sa ocupându-l Emil Cioran, care i-a marcat lecturile adolescenţei, dar şi Petru Dumitriu cu a sa problematică a exilului.

Apariţia şi succesul romanului „Meursault, contre-enquête” consemnează un curent de opinie care este repudiat în societatea algeriană. În ochii vigilenţi ai extremiştilor islamişti, Kamel Daoud reprezintă expresia unei „deviaţii” de la dogmă, fiind considerat un colaborator al occidentalilor colonizatori.

Mai multe informaţii despre invitatul ediţiei din 17 septembrie găsiţi aici.

Interviul a fost difuzat, în premieră, în iunie 2015 şi poate fi urmărit online pe TVR+.

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

 

1:30 Memorialul durerii O istorie care nu se învată la scoală (R)

Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reușit să-și păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reunește figuri emblematice ale rezistenței anticomuniste românești.

Tudor Greceanu

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(Reluare)

2:25 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2