loader
Foto

Filmul de Artă: Aniversare Nikita Mihalkov, duminică, la TVR 2| VIDEO

Duminică, 25 octombrie, este programat filmul lui Mihalkov Ochi negri (OCI CIORNIE), o fascinantă poveste de dragoste, cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni în rolul principal - pentru care a primit premiul la Cannes şi o nominalizare la Oscar.

 

Pentru că în 21 octombrie, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, împlineşte 75 de ani,  TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative.

Sâmbăta aceasta şi cea viitoare, la Filmul săptămânii puteţi urmări cele două părţi ale capodoperei cinematografice Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris în rolurile principale. Duminică, 25 octombrie, la Filmul de Artă, propunerea TVR 2 este filmul lui Mihalkov Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni.

(w882)

Filmul are în palmares 10 trofee, printre care Premiul de interpretare masculină (Marcello Mastroianni) la Festivalul de la Cannes în 1987 şi are 22 de nominalizări, printre care la premiile Oscar pentru cel mai bun rol principal masculin (Marcello Mastroianni), precum şi la premiile Globul de Aur, BAFTA si Cesar pentru cel mai bun film străin.

Dram este inspirată de povestirile lui Anton Cehov. Devenit chelner pe un vapor de lux, arhitectul italian Romano Patroni îşi deapănă cu nostalgie si umor povestea marii lui iubiri, în faţa unui prieten rus. Deşi însurat cu o femeie foarte bogată care-i asigura un trai fără griji, Romano s-a îndrăgostit de misterioasa rusoaică Anna Sergheevna şi de ochii ei negri, în timpul unui sejur la sanatoriu. Plecarea bruscă a Annei îl determină pe neconsolatul italian să facă o călătorie în Rusia, în căutarea iubitei, căreia îi jură că va divorţa, dar fără să-şi poată ţine promisiunea...

(w882)

Mikhalkov surprinde alăturarea a două tipologii diferite, cea slavă şi cea latină, foloseste flashback-uri filmate în culori deschise, alb şi crem, cu multă ironie fină. pe o coloană sonoră ce include, firește tradiționalul cântec rusesc."Filmul propune o apropiere maxima de Cehov prin intermediul eşecului în viaţă - temă atât de dragă scriitorului: aici vedem un bărbat fără voinţa necesară realizării visurilor sale, având conştiinţa tristă a incapacităţii propriei personalităţi”, a scris Tom Milne în Monthly film bulletin, din 1988.

Treizeci de ani mai târziu, la Moscova, regizorul Mihalkov relata jurnaliştilor italieni câteva dintre cele mai dragi amintiri ale sale legate de acest film şi de colaborarea cu Mastroianni.Unul dintre cele mai mari complimente pe care le-am primit vreodată în viața mea a venit de la Mastroianni. Mi-a spus că a fi aproape de mine a fost ca și când ar fi lucrat alături de un tânăr Fellini. Asta pentru că îl iubesc pe Fellini și când am început să lucrez cu Mastroianni am fost îngrozit că mă va compara cu el ". Despre actori, regizorul îşi aminteşte că: "Silvana și Marcello avuseseră o relaţie cu multă vreme înainte de Ochi Negri, iar acum se reuneau într-un scenariu în care jucau rolul de soţi. A fost dificil să le gestionăm relația! Amândoi erau delicaţi și sensibili unul față de celălalt. Știam că mai există ceva între ei. Când a trebuit să îl bruscheze pe Marcello într-o scenă, Silvanei i-a venit în mod firesc să fie rea. De fapt, i-a plăcut foarte mult!" a declarat, amuzat, regizorul.

OCHI NEGRI (OCI CIORNIE – Italia, Rusia, 1987)

Regia: Nikita Mihalkov
Cu: Marcello Mastroianni, Silvia Mangano, Marthe Keller, Elena Safonova

7:30 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)

8:00 Documentar 360°GEO

* Chartres, arta vitraliului (CHARTRES, L’ART DU VITRAIL, Franţa-Germania, 2020) Redifuzare

*Într-unul dintre ultimele centre franceze ale artei vitraliului, Chartres, ne întâlnim cu maeştri sticlari pasionaţi, care ţin în viaţă tradiţia acestei tehnici. Printre ei, Jacques Loire, care nu şi-a pierdut defel creativitatea la 80 de ani împliniţi.

Catedrala Notre-Dame din Chartres impresionează prin monumentalitate şi prin splendoarea vitraliilor, vechi de mai bine de 800 de ani. La poalele sale se mai află câteva ateliere de pictură pe sticlă, care se străduiesc să salveze un patrimoniu cultural inestimabil.

Realizator: Jean-Baptiste Mathieu

Redactor: Gabriela Onea

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2