loader
Foto

Galerie foto

Ana Blandiana: "Suntem singuri nu doar în istorie, ca popor, ci și în eternitate, ca oameni"

Ana Blandiana, poetă, eseistă şi militantă anticomunistă, fondatoarea Alianţei Civice şi a Memorialului de la Sighet, membru corespondent al Academiei Române a fost invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion" sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 10:00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Printre personalităţile marcante cu care am deschis acum aproape nouă ani seria "Mic Dejun cu un Campion" s-a numărat şi Ana Blandiana. Pe drept cuvânt, căci este considerată unul dintre cele mai importante nume ale literaturii contemporane. După 1990 s-a remarcat ca o voce viguroasă a societăţii româneşti luând o atitudine tranşantă faţă de evenimentele politice şi sociale din ţara noastră.

(w882)

A reînfiinţat Centrul PEN din România pe care l-a condus peste un deceniu; s-a numărat printre fondatorii Alianţei Civice al cărei preşedinte a fost peste zece ani; în 1993, alături de soţul său, Romulus Rusan a pus bazele Memorialului de la Sighet, un proiect unic în Europa de Est; în 1995 iniţia Academia Civică; în 2016 era primită ca membru corespondent al Academiei Române. Acestea sunt doar câteva dintre reperele ultimilor trei decenii, dincolo de cariera literară care i-a adus recunoaştere în plan naţional şi internaţional, fiind unul dintre cei mai traduşi autori din literatura română – este deţinătoarea, printre multe alte distincţii, a Premiului Herder, a Premiului Acerbi pentru poezie, a Premiului Academiei Române dar şi a Legiunii de Onoare acordată de Statul Francez pentru meritele sale scriitoriceşti şi civice deosebite - dar… a şi deranjat conducerea vremii care, la un moment dat i-a interzis dreptul de a publica.

(w882)

Departe de modelul scriitorului care priveşte realitatea de la adăpostul propriei creaţii, Ana Blandiana este o scriitoare care a ştiut să creeze sensuri de lectură multiple, ale cărei poezii, de exemplu, chiar şi a celor pentru copii, se puteau citi deseori printre rânduri. Ea a reuşit să confere stihurilor acea savoare a descoperirii lucrurilor grave sub impresia unor rime simple.

În anii deschiderii culturale din deceniul şapte a avut şansa de a-i întâlni la Paris, cu prilejul Primului Festival Internaţional de Poezie a capitalei franceze organizat de Asociaţia Exilurilor din Estul Europei pe Eugen Ionescu şi Emil Cioran. O întâlnire care avea să-i schimbe sensul de lectură a operelor celebrilor conaţionali. Imediat după aceea au urmat Tezele din iulie şi orizontul nostru de aşteptare şi deschidere culturală internaţională s-a închis până în 1990.

Mai mult decât vocaţia scrisului, Ana Blandiana este un exemplu al intelectualului implicat activ în societatea românească postdecembristă.

A fost membră activă a Alianţei Civice, printre fondatorii căreia s-a numărat. S-a implicat în politică fără să fi avut vreodată o altă intenţie decât aceea a menirii pe care intelectualul trebuie s-o aibă într-o societate dreaptă, aceea de implicare totală şi necondiţionată. A fost unul dintre cei mai fervenţi vorbitori ai balconului de la Piaţa Universităţii, un fenomen al construcţiei democratice nemaiexersat în România de la instaurarea regimului comunist de după cel de-al doilea război mondial. A scris, a vorbit răspicat, a revendicat, s-a retras. A înfiinţat în schimb o fundaţie exemplară şi Memorialul de la Sighet întru neuitarea timpurilor sinistre ale comunismului românesc.

(w882)

Ne reîntânim după aproape un deceniu de la prima discuţie din platoul emisiunii de la Grădina Verona. De data aceasta, cu prilejul publicării unui volum de memorii foarte important prin semnificaţiile sale. Caietele uitate în dulap ani la rândul au fost redescoperite în perioada de pauză a pandemiei. Au fost recitite şi decizia s-a impus de la sine. Cu distanţarea necesară, Ana Blandiana rescrie dintr-o perspectivă analitică nu doar despre destinul său, despre întâlnirile ce au marcat o viaţă, un drum, un destin.

’’Mai-mult-ca-trecutul. Jurnal. 31 august 1988 – 12 decembrie 1989’’ publicat la Editura Humanitas în 2023 este în egală măsură o reflecţie asupra nevoii de a împărtăşi faptele trăite, de a lăsa consemnări despre o viaţă şi o perioadă din istoria recentă a României ce au alte conotaţii acum, pentru generaţiile care nu au cunoscut comunismul, pentru care perioada după război şi până în 1989, nu mai este nici măcar o pagină de istorie demnă de a fi cunoscută.

"Tot ce se întâmplă și felul incredibil, ușor suspect, în care se întâmplă par a spune că toată durerea, toată suferința unei jumătăți de secol a fost fără sens. Ceea ce nu pot accepta. Există în mine o convingere subterană, ascunsă, nemărturisită pentru că nu știu cum ar putea fi formulată inteligibil, care îmi spune că nici o suferință nu poate fi zadarnică și că țările care ies acum din întuneric și teroare nu pot, nu trebuie să-și dorească pur și simplu să devină asemenea celor ce nu au fost acolo, că societățile care se inventează acum trebuie să adauge libertății și bunăstării statelor apusene și picăturile de umanitate distilate din suferinţa pe care au îndurat-o" (Sursa: ’’Mai-mult-ca-trecutul. Jurnal’’, Editura Humanitas).

(w882)

Din ignoranţă şi indiferenţă se nasc întrebările cele mai acute ale acestui jurnal revizitat. Iar discuţia despre carte nu este una despre o nouă carte de autor, ci despre urme cu mult mai adânci, dureroase şi semnificative. Ana Blandiana şi-a împlinit destinul. Şi anume a lăsat mărturie, cu sensibilitatea acută a unui artist angajat pentru cei care vor veni.

Astfel, la "Mic Dejun" întâlnirea Anei Blandiana cu Daniela Zeca Buzura s-a transformat dintr-o revedere plină de graţie, într-o analiză dureroasă nu doar a trecutului ci şi a prezentului şi, mai ales, a viitorului. La peste 33 peste de ani distanţă de momentul 1989 deşi accentul îl pune din nou pe regăsirea sa ca scriitor şi om de cultură, Ana Blandiana nu abdică de la principiile ce i-au tutelat viaţa şi activitatea.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

20:00 Rivalii (R)

Rivalii

*Editie speciala GALA NEMURITORII

Editia din 22 iunie este, de fapt, o editie speciala. Aceasta este realizata in parteneriat cu Teatrul Constantin Tanase si consta intr-o gala, supranumita ,,Gala Nemuritorii”. In aceasta sunt evocati artisti si compozitori ce nu mai sunt printre noi si care au lasat slagare celebre din istoria muzicii usoare romanesti: Dan Spataru, Madalina Manole, Dumitru Lupu, Ilie Micolov, Florin Bogardo, Ghe. Dinica, Malina Olinescu, Mihai Constantinescu, Victor Socaciu, Gica Petrescu, Vasile V. Vasilache, Doru Stanculescu, Luigi Ionescu, Laura Stoica, Aurelian Andreescu.

Interpretarea apartine artistilor: Tavi Colen, Daniela Tanase, Gabriel Dorobantu, Bogdan Ionita, Stela Enache, Silviu Biris, Millenium, Sanda Ladosi, Fuego, Crina Matei, Mirabela Dauer, Dan Helciug, Corul Seniorilor Sector 6, Maria Nagy, Mihai Traistariu.

In sala sunt prezente personalitati din diverse domenii, precum si membri ai familiilor celor evocati: Doina Melinte, Simona Constantinescu, Dumitrana Lupu, Elena Stoica, Aneta Stan, Viorica Flintasu, Mihai Alexandru, Eli Laslean, Liza Panait.

De asemenea, nu lipsesc momentele umoristice, sustinute de Valentina Fatu si Vasile Muraru, si cele artistice, ale baletului Teatrului Constantin Tanase.

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Adrian Banuta

Realizatori: Marina Almasan, Andreea Baciu

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Teatrul de Revista Constantin Tanase si Astra dell Arte

(Reluare)

23:30 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 44

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)
 
Dive ale Televiziunii Române, legende și artiști iubiți la ”Drag de România mea!”

Duminică, 30 iunie, revedeți o ediție specială ”Drag de România mea!”. Paul Surugiu-Fuego vă invită de la ora 15:00, la TVR 2.

Confruntarea cuplurilor la „Drag de România mea!”

Duminică, 23 iunie, într-o redifuzare de vacanță a emisiunii „Drag de România mea!”, v-am așteptat la ora 15.00, pe TVR 2 și online pe TVR+, cu ...

Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

 

#tvr2