loader
Foto

Alexandru Tomescu: „Îmi doresc să las copiilor mei un loc mai bun”

Sezonul trei al răsfăţului la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania Danielei Zeca Buzura, continuă. Sâmbătă, de la ora 9:30, la TVR2 şi de la ora 13:00, la TVR HD, ne întâlnim cu Alexandru Tomescu.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+

„Îmi doresc să las copiilor mei un loc mai bun şi să ştiu că am contribuit cu ceva la schimbare”, mărturiseşte Alexandru Tomescu, un artist care a ales România, deşi ar fi putut fi celebru oriunde în lume.

Alături de Daniela Zeca Buzura, într-o conversaţie alertă şi spirituală, Alexandru Tomescu rememorează debutul, anii de studii, grija şi îndrumarea constantă a mamei – un strălucit muzician şi pedagog – primele concursuri, concerte, turnee, faima care s-a clădit cu o constantă sârguinţă, fără a exclude câtuşi de puţin zburdălniciile vârstei. O maturizare asumată, de care acum el se amuză, afirmând că a avut o copilărie ca a oricărui alt puşti, cu lecţii, vacanţe, tabere. Este poate o modestie ce caracterizează caracterele puternice şi creatoare, pentru că performanţa la care a ajuns astăzi este dublată de o carieră profesională de invidiat.

Rugiero Ricci, ascultându-i interpretarea Campanellei lui Niccolo Paganini, îl cota la superlativ încă din promiţătoarea adolescenţă de muzician: „Este un mare talent. Iată un virtoz al instrumentului”, iar bursa datorită căreia a beneficiat de vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost o oportunitate la care avea tot dreptul.

„L-am cunoscut la Festivalul Enescu. Ca şi pe mama lui, doamna Mihaela Tomescu. Eram cu CAR-ul TVR în Piaţa Festivalului de unde preluam, timp de o săptămână, evenimentele alternative celor din marile săli de concert. Era o efervescenţă extraordinară. O bucurie. O nerăbdare. Publicul se aduna fără invitaţie. Bucureştiul avea aerul acela oxigenat de muzică bună. Într-una din zile aveau să urce pe scenă elevii de la Liceul de Muzică. Aveam un desfăşurător al pieselor muzicale ce urmau a fi interpretate şi trebuia să aflu câteva detalii legate de durata acestora. Am pătruns în culise de unde se auzeau exerciţiile la instrumente. Printre copii, ca o regină în stup, d-na Tomescu dădea indicaţii, mai îndrepta un guler, mai aranja o codiţă. Copii erau emoţionaţi şi îndârjiţi. Fiecare încerca să fie la maxim de formă. Era o lume a lor, doar ei şi muzica. Şi am ieşit fără să mai derajez.

Aşa am înţeles ce mare şansă a avut Alexandru Tomescu lângă părinţii săi. S-a născut cu muzica în sânge. S-a format în mâna unor oameni care au ştiut cum să-l îndrăgostească de muzică, să nu i se pară greu, deşi era. Restul a făcut singur. A exersat continuu. A ieşit pe scenă de timpuriu. A câştigat experienţă”, povesteşte Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii Mic dejun cu un campion.

Dar Alexandru Tomescu nu se ocupă doar de muzică; a ştiut cum să-şi folosească imaginea pentru promovarea unor cauze umanitare, precum campania pentru cei cu deficienţe de vedere. A fost coordonatorul delegaţiei naţionale la Eurovision Young Musicians în organizarea TVR Cultural încercând să transmită ceva din experienţa personală câştigată în consursurile internaţionale la care a participat. A susţinut moralul concurentului nostru, l-a pregătit psihic pentru concurs.

Poate că această experienţă l-a făcut ca în anii din urmă, să fie el însuşi iniţiatorul unor programe de masterclass benefice pentru cei împătimiţi de muzică şi care au nevoie nu numai de exerciţiul repetititv la instrument. Datorită lui şi echipei cu care lucrează, dar şi a altor fervenţi susţinători, casa lui George Enescu de la Mihăileni, care se afla într-o stare atât de precară încât nimeni nu mai spera că poate fi salvată, are acum un viitor.

Alexandru Tomescu îmbină excelenţa muzicală, cu tactul pedagogic, cu propria-i experienţă de viaţă şi profesională cu farmecul personal şi felul său unic de a fi. Se poate spune, fără a greşi că acum el este un adevărat mentor.

A avut şansa de a se întâlni cu oameni care să-l pună în valoare. Care să-i promoveze cariera în mod profesionist. Ca dovadă, a fost singurul care a venit la emisiune însoţit de managerul său. Iar acum, când difuzăm această ediţie se află deja în turneul „Stradivarius Experience 2.0”, între 7 mai – 2 iunie va trece prin Cluj, Tg. Mureş, Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Tg. Jiu, Piatra Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani şi Mihăileni. Un turneu lung şi dificil, într-un şir de reprezentaţii în care se îmbină muzica, cu designul de lumini şi cu arta desenului în nisip (artist: Ana Munteanu).

Concertele au loc în spaţii alternative precum bisericile şi catedralele ce au o acustică ce nu putea scăpa unui muzician atât de exigent precum Alexandru Tomescu. Totul, pentru a aduce muzica clasică aproape de oameni, în dorinţa de a înlocui frustrarea că sunt neinstruiţi pentru a asculta şi savura MUZICA, cu satisfacţia totală a înţelegerii şi trăirii ei. Şi aceasta într-un deplin firesc, tineresc, fără pretenţii de vedetă, cu buna măsură a muzicianului experimentat, stăpân pe deplin pe mijloacele sale de exprimare şi care poate face un spectacol de cea mai bună calitate, oriunde ar concerta.

„Aşadar, vă invităm la o întâlnire sclipitoare cu un tânăr muzician ce impresionează  printr-un discurs nesofisticat şi direct despre artă, viaţă şi destin. Acesta este campionul de la Micul Dejun de sâmbătă, 14 mai, de la Cafe Verona, la care vă invităm din toată inima şi pe dumneavoastră, prietenii emisiunii noastre”, spune Ileana Ploscaru Panait.

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR al emisiunii.

***

Aşa cum v-am anunţat, continuăm prezentarea artiştilor din proiectul „Arta la fereastră” în semn de protest faţă de evacuarea lor din Galeria Simeza.

Astăzi, Brînduşa Bontea. Este născută în 1973, Bacău. Este absolventă a Universităţii de Arte din Bucureşti, Secţia: Grafică, clasa prof. Nicolae Alexi. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi VISARTA. A organizat până acum cinci expoziţii personale la Bistriţa, Bârlad, Piatra Neamţ şi Bucureşti, dintre care, cea mai recentă, în 2016, la Galeria Simeza.

Din 1995, de când a debutat la „Student Fest” de la Timişoara, participă în mod constant la manifestări expoziţionale de grup în ţară şi în străinătate. Dintre ele amintim selectiv: „Accente" - Galeria Apollo, Bucureşti (1997, 1998); Bienala de Gravură - Cluj (1997); „Art Addiction Annual", Veneţia/Italia (1998); Festivalul de Performance „Periferic II”, Iaşi (1999 - 2000); expoziţiile Galeriei Mora, Bucureşti (2004, 2005); Expoziţie de grup, Lugano/Elveţia (2006); Expoziţie de caritate, Palatul Ghica – Bucureşti (2010); Expoziţie de pictură pentru susţinerea Centrului de Îngrijiri Paleative „Sf. Nicolae", Arhiepiscopia Cluj-Napoca (2012); Expoziţie caritabilă „Arta de a dărui”, Librăria Bizantină – Bucureşti (2013); „White Graphics”, Galeria Simeza - Bucureşti (2014); Târgul de artă „ART SAFARI” – Bucureşti (2014, 2015); „Through Time”, Galeria Elite Art -  Bucureşti, „Untold”, Galeria Elite Art – Bucureşti (2016).

Lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare din Italia, Austria, Germania, Franţa, Canada, Elveţia, SUA şi România.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 14 mai, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 17 mai,  ora 16:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 21 mai, ora 9:00)

16:00 Educatia la putere (R)

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Pui pe sticlă , paine naan si creier cu ciuperci

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2