loader
Foto

Aflaţi povestea familiei Chrissoveloni, cea mai veche familie de bancheri

Emisiunea „Cultura minorităţilor” vă aduce reportajul „Destinul familiei Chrissoveloni”, o călătorie în istoria fascinantă a uneia dintre cele mai bogate familii din ţară. Luni şi miercuri, de la 14:30,  la TVR 2 şi TVR+.

 

Cultura minorităţilor

Ediţia sunt disponibile pe TVR+: Partea I și Partea a II-a

Familia Chrissoveloni e o familie de origine greacă. Din documentele pe care am reuşit să le găsim şi consultăm reiese că un domn Ioannis Hrissovelonis, proprietar de pământ, este identificat ca locuind pe insula Chios din Marea Egee la sfărşitul secolului al XVI-lea.

Din folclor reiese că în Imperiul Bizantin, la Constantinopol, persoanele alese de domnitorii bizantini să poată să brodeze veşmintele domnitorilor cu aţă de aur au fost numiti Hrissoveloni, care în limba greacă înseamnă „Ac de Aur”.

În secolul al XIX-lea, istoria familiei începe în România în anul 1848, la Galaţi, unde domnul Zanni M. (de la Manole) Chrissoveloni înfiinţează un contoar (companie subsidiară) a companiei lui din Constantinopol cu denumirea „Chrissoveloni Filles-Maison d’exportation et de banque”.

Aşa a început afacerea de bancă a familiei care a continuat neintreruptă pentru 100 de ani, până când în anul 1948, Banca Chrissoveloni SAR este lichidată abuziv de regimul comunist şi lichidatorul fiind un rus cu numele Vladimir Tiutriumov.

***

Despre „Cultura minorităţilor”

De la armenii din Iaşi, la lipovenii Deltei sau saşii Sibiului, Cultura minorităţilor aduce pe TVR 2 poveştile extraordinare ale oamenilor de diferite etnii care au marcat trecutul, dar şi prezentul ţării noastre.

Difuzate de luni până vineri, de la ora 14:30, emisiunea încearcă să cuprindă ce este semnificativ din istoria şi viaţa celor 18 minorităţi etnice recunoscute oficial. La realizarea ei lucrează Redacţia în Limba Maghiară, cea în Limba Germană şi secţia Alte Minorităţi; aşadar, fiecare zi a săptămânii vine cu reportaje, interviuri şi documentare de la comunitatea maghiară (joi şi vineri), germanii din România (marţi) şi de la celelalte minorităţi (luni şi miercuri).

***

Emisiunea „Cultura minorităţilor” poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

20:00 Planuri diabolice

Film* Planuri diabolice (Evil doctor-SUA, 2018) PREMIERĂ

Regia: Brian Skiba

Cu: Dina Meyer, Jen Lilley, Corin Nemec

*Thriller. Matt şi Aubrey, un cuplu tânăr şi de succes din lumea show-business-ului californian, se pregătesc de venirea pe lume a primului lor copil şi apelează la un medic renumit din Los Angeles, Natalie Barnes. Dar, dincolo de faţada profesionistei amabile şi impecabile, doctoriţa e o veritabilă sociopată, care-şi manipulează pacienţii şi care va încerca să-l seducă pe Matt şi s-o ucidă pe soţia lui.

*

Redactor: Vlad Ţurcan

21:45 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2