„Nu ţin cu dinţii de funcţie, pentru că nu ea mă definește, ci ceea ce las în urmă”
joi, 22 octombrie 2020
Pe 24 octombrie, ora 10:00, Daniela Zeca Buzura l-a avut invitat la ’’Mic Dejun cu un Campion’’ pe Adrian Majuru, istoric, antropograf, profesor şi jurnalist, managerul general al Muzeului Municipiului Bucureşti. | VIDEO

’’Dosarul urban al Ţărilor Române poate fi cercetat pentru ultimii 300 de ani, iar interlocutorul nostru urmăreşte această temă cu profunzime: obiceiurile culinare, intimitatea, profesiile, felul de a se distra - tocmai pentru a restitui farmecul unei lumi dispărute’’ – spune Daniela Zeca Buzura în deschiderea ediţiei de astăzi la Mic Dejun cu un Campion.

La doar 52 de ani, aşa cum este normal de altfel pentru recunoaşterea meritelor profesionale în carieră, Adrian Majuru este managerul Muzeului Municipiului Bucureşti, funcţie prin care administrează 20 de imobile – muzee şi case memoriale.

(w640)

În egală măsură, Adrian Majuru este profesor-invitat la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ’’Ion Mincu’’ din Bucureşti, un colaborator fidel şi serios al mai multor publicaţii şi un pasionat cercetător al ’’geografiei umane’’, temă cu care şi-a dat un redutabil doctorat în domeniu. Un profesionist cu multe proiecte, care şi-au arătat valabilitatea, cel puţin în cei mai recenţi trezeci de ani ai României postdecembriste şi un atent observator care pune sub lupa istoriei, fizionomii şi comportamente care definesc societatea românească aşa cum a fost, este şi ar trebui să fie.

’’Perseverenţa ne scapă de frică’’ se pare că este crezul care l-a mobilizat pe Adrian Majuru chiar şi în momentele mai puţin faste, în care destinul instituţiilor care administrau patrimoniul nu era cel mai fericit. A perseverat. A crezut. A acţionat.

Lipsite de interes, şi, pe cale de consecinţă, de resurse materiale şi financiare adecvate rolului pe care ar fi trebuit să-l aibă, deseori conduse de oameni care-şi consumaseră vitalitatea şi interesul profesional, aceste instituţii de cultură bucureştene păreau din ce în ce mai prăfuite şi ieşite din circuit. Nu numai ca flux de vizitatori, dar şi ca funcţionare, ca programe culturale, expoziţionale, educaţionale. Erau parcă încremenite în timp şi, parcă fără să sesizăm, lumea se schimbase.

Adrian Majuru a ştiut cum să le pună din nou pe hartă, cum să le facă să devină o alternativă pentru petrecerea unui timp de calitate, pentru educaţie, pentru ca muzeul să fie, cu adevărat, o ’’şcoală altfel’’. Spaţiul muzeal a devenit prietenos, a căpătat strălucirea pe care n-a avut-o niciodată.

Expoziţiile sunt acum creative şi interactive, sunt însoţite de cele mai multe ori de cataloage şi albume serioase – adevărate instrumente de studiu şi documentare -, concepute de specialişti care şi-au redescoperit entuziasmul. Clădirile au intrat, rând pe rând, cu ajutorul fondurilor europene şi al administraţiei locale, într-un amplu proces de restaurare şi echipare. Proiectele punctuale, digitalizarea, reconfigurarea expunerii, extinderea activităţilor, performanţa cercetătorilor, muzeografilor, conservatorilor, restauratorilor din cele mai diverse domenii, deschiderea către public, accesibilitatea şi transparenţa, training-ul angajaţilor, stima de sine a celor care lucrează în sistem, deschiderea unor noi sedii, toate acestea au fost elemente care au făcut din Muzeul Municipiului Bucureşti (cu toate instituţiile componente) un brand de excelenţă al capitalei. ’’Oraşul este un jurnal colectiv’’ – spune Adrian Majuru, cu convingere.

(w640)

Dar pentru ca aceasta să se întâmple a fost nevoie de un om cu o viziune pe termen lung, un specialist îndrăgostit de meseria lui, nu mai puţin pretenţios şi dur în decizii, care s-a priceput să dirijeze cu fermitate şi diplomaţie un mamut instituţional.

Pare un om modest şi liniştit dar, Adrian Majuru, şi-a impus un program de lucru şi de cercetare susţinut, cu ţinte precise şi cu rezultate palpabile. Scrie, conferenţiază, este deseori invitat în ţară şi peste hotare. Este activ, energic, dedicat, premiat.

’’Era prin 2005, când, în grila TVR Cultural intra ’’Arta.ro’’, un magazin cultural cuprinzător care avea la fiecare ediţie un invitat care susţinea tema emisiunii, dincolo de rubricile curente. Ediţia cu care am lansat emisiunea l-a avut ca prim invitat pe Adrian Majuru, pe atunci muzeograf la MMB. Ne cunoscuserăm cu mai mulţi ani în urmă, la cursurile anuale organizate de Ministerul Culturii pentru specialiştii din instituţiile din toată ţara. Pe atunci activam ca muzeograf în cadrul Oficiului Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de artă. Şi pentru că mi-a lăsat o foarte bună impresie ca specialist şi ca om, am decis să-l invit. A fost un ghid excelent care a expus istoria urbei mai ales prin prisma psihologiei colective, prin mentalităţile şi profilul personajelor care colorau epoca pentru a face un portret coerent unui oraş cu un destin atât de sinuos. Şi nu a fost ultima colaborare. L-am invitat de mai multe ori pentru că ştiam că tema pe care o puneam în discuţie nu avea să pornească de la idei comune, deseori vehiculate, ci avea să aducă mereu ceva inedit spus într-o manieră avizată şi nonconformistă. Mă bucur mult că prietenul şi colegul meu Adrian Majuru este astăzi cel care conduce – într-o conjunctură nu tocmai favorabilă culturii – destinele unui muzeu atât de complex. Este omul potrivit, la locul potrivit’’ – Ileana Ploscaru Panait – producătorul emisiunii.

Aşadar, seriozitatea profesională, managementul unui complex de instituţii care stau sub administrarea Muzeului Municipiului Bucureşti, abilitatea de a gestiona mijloace, oameni şi situaţii, diplomaţia abordării unor contexte, nu o dată contondente, dar şi pariul – câştigat – cu profesioniştii adevăraţi care cred în meseria lor, au făcut din Adrian Majuru, un om respectat şi unul dintre cei mai tineri specialişti care-şi merită pe deplin, locul pe care îl ocupă. ’’Nu ţin cu dinţii de funcţie, pentru că nu ea mă defineşte, ci conţinutul ei, ceea ce las în urmă’’ îi mărturiseşte Adrian Majuru, Danielei Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii ’’Mic Dejun cu un Campion’’.

Portret de artist: CAROL POPP DE SZATHMÁRI

(oar_w460)

’’Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist’’ este o expoziţie organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti care prezintă în spaţiul casei – atelier al soţilor Frederic şi Cecilia Cuţescu Stork o preţioasă selecţie de 20 de lucrări de grafică, care necesită condiţii speciale de conservare. Sunt obiecte de artă unice şi fragile, speciale prin valoarea lor artistică şi prin mărturia documentară asupra epocii contemporane artistului.

Pictor şi gravor, fotograf şi documentarist, Carol Popp de Szathmári, a fost o personalitate creatoare care a lăsat în urma sa un însemnat patrimoniu: s-a numărat printre primii zece fotografi din Europa de la sfârşitul secolului XIX, într-o perioadă în care această nouă modalitate de captare a imaginii era la primele ei experimente. Prin mărturiile pe care le-a consemnat în lucrările sale de desen, gravură, pictură şi fotografie realizate în urma deselor călătorii pe care le-a întreprins, Carol Popp de Szathmári, a ilustrat societatea românească a secolului XIX care, altfel, ne-ar fi rămas necunoscută.

Desenează şi pictează multe peisaje Szathmári fiind considerat, în istoria artei autohtone, drept părintele acuarelei moderne. De-a lungul vieţii a realizat un număr impresionant de portrete de ţărănci sau ţărani purtând costume tradiţionale, redate în detaliu – o sursă documentară nepreţuită pentru contemporani dar şi ale Familiei Regale şi aristocraţiei româneşti.

Carol Popp de Szatmari a fost un adevărat cetăţean al lumii şi una dintre acele personalităţi care a avut o influenţă de necontestat în istoria artelor şi a fotografiei.

Recomandare de lectură din raftul Librăriei Cărtureşti: ’’Istoriile alimentaţiei’’ de Jacques Attali, un volum de sociologie şi antropologie, apărut în 2020, la Editura Polirom în Colecţia Plural.

(w640)

Astăzi, când explozia de cooking-show a umplut mapamondul, devenind un format de divertisment televizat din ce în ce mai ’’gustat’’ de public, când la nivel mondial se pune în discuţie risipa alimentară şi poluarea care au adus planeta foarte aproape de colaps, când discursul despre sănătate şi diete preocupă mai mult ca niciodată guverne sau simpli indivizi, când obezitatea a devenit subiectul politicilor publice de sănătate şi când, la polul opus, se moare de inaniţie şi se prevede o reală criză alimentară globală, Jacques Attali este autorul care pune în atenţia cititorilor o carte despre istorie. O istorie a alimentaţiei care lansează întrebări fundamentale menite a răspunde, într-un fel, punctului în care am ajuns acum. Cum spune autorul: ’’Înţelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriţi să vă preocupaţi de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncaţi sănătos şi bine – şi să salvaţi natura, de care depinde supravieţuirea omenirii.”

***

Difuzare TVR2: sâmbătă, 24 octombrie 2020, ora 10:00

Reluari TVR2: luni, 26 octombrie 2020, ora 10:00

marţi, 27 octombrie 2020, ora 5:00

Difuzare TVR3: duminică, 1 noiembrie 2020, ora 7:55

Difuzare TVRI: sâmbătă, 31 octombrie 2020, ora 9:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 24 octombrie 2020, ora 10:00

 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  *Germani
 • 13:30
  Bernie, un delfin special 2
  (BERNIE THE DOLPHIN 2-Canada, SUA, 2019) Regia: Kirk Harris Cu: Logan Allen, Lola Sultan, Kevin Sorbo Film de aventuri . Kevin şi Holly sunt fericiţi că prietenul lor, delfinul Bernie, s-a întors împreună cu familia lui în golful lor preferat din Florida. Dar, odată cu el, îşi face din nou apariţia şi fostul antreprenor Winston Mills, care plănuieşte să se răzbune pe copii şi pe Bernie pentru păţaniile din vara precedentă. AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG) Redactor: Corina Feleagă
 • 15:15
  Documentar360°-GEO
  * Suceviţa-frumuseţea sfântă a mânăstirilor pictate (ROUMANIE, LA BEAUTE SACREE DES MONASTERES PEINTS, Franţa-Germania, 2019 ) Redifuzare Realizator: Vincent Froehly Lucrările de înălţare a ansamblului monahal de la Suceviţa s-au desfăşurat în perioada anilor 1582-1586 şi reprezintă rezultatul unei sume de ctitori, toţi membri ai familiei Movileştilor. Mânăstirea Suceviţei este împrejmuită cu ziduri groase de circa 3 metri şi cu o înălţime de peste 6 metri, dându-i aspectul de fortificaţie. Pictura bisericii este atât tradiţională cât şi inovatoare, distingându-se prin prospeţimea paletei cromatice, deosebit de variată. Ea este cea mai bine conservată dintre toate ansamblurile picturale ale artei medievale din nordul Moldovei. De departe comoara cea mai de preţ a mânăstirii-pictura-se prezintă parcă sub aspectul unei “cărţi ilustrate”, impresie dată de multitudinea scenelor care acoperă aproape în întregime pereţii bisericii, atât în interior cât şi la exterior. Pictura a fost realizată la începutul domniei lui Ieremia Movilă, în perioada septembrie 1595-iulie 1596, de către o echipă de zugravi condusă de fraţii Ion şi Sofronie, exponenţi ai şcolii moldoveneşti. Redactor: Ştefan Asavei
 • 16:10
  Doctor Quinn
  Serial*(Doctor Quinn, medicine woman-SUA, 1993-1998) *episod 123 Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Dramă . În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 17:00
  România…în bucate
  Sezon Nou TVR Craiova * Tăst Show * Rețete oltenești pregătite în judetul Gorj, în Baia de Fier . Emisiune realizată de TVR Craiova Prezentator Doru Ciolacu Realizator Simona Musuroi Jurnalist Catalin Blebea Producator Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:30
  Case şi design: transformarea
  (Room to Improve, Irlanda, 2007-2010, 30 episoade) PREMIERA *Sezon 3*Episod 6 Regia: Luke McManus *Cel mai cunoscut arhitect irlandez, Dermot Bannon, studiază casele unor oameni obişnuiţi şi le propune variante simple şi deloc costisitoare de îmbunătăţire şi adaptare a locuinţei la modul de trai al familiei. Adept al ideilor simple şi clasice, dar de efect, el se foloseşte de lumină şi privelişte şi eliberează spaţiul interior. Redactori: Delia Clonaru
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 19:10
  Glasul inimii
  Serial*(When calls the heart-SUA, 2014-2019) *sezon 6*episodul 2 Cu: Erin Krakow, Daniel Lissing, Lori Loughlin, Jack Wagner *Dramă , serial bazat pe un roman de Janette Oke. În 1910, tânăra învăţătoare Elizabeth Thatcher primeşte un post în vestul Canadei, în orăşelul minier Coal Valley, în inima unui ţinut încă sălbatic. Pentru Elizabeth, născută şi crescută în înalta societate, adaptarea la noua viaţă aspră nu va fi uşoară. Cu puţin timp înainte de sosirea ei, o explozie în mină provocase moartea multor bărbaţi din Coal Valley, lăsând femeile văduve şi sărace, iar copiii orfani de tată. Elizabeth îşi ia în serios noul rol de călăuză a celor mici prin lumea cărţilor şi, în curând, reuşeşte să câştige afecţiunea localnicilor, mai ales a lui Abigail Stanton, care şi-a pierdut soţul şi fiul în accidentul din mină. Singurul obstacol în calea armoniei complete pare a fi tânărul şi chipeşul poliţist Jack Thornton, şi el nou-venit în Coal Valley, care nu-i acordă pic de încredere şi căruia Elizabeth vrea să-i demonstreze că se înşală. Redactori: Adriana Vulpe, Laura Bălan
 • 20:00
  Câştigă România!
  Sezon Nou Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 21:00
  Destine ca-n filme
  Sezon Nou SEZON 13, Ed. 9: IN MEMORIAM JOHNNY In memoriam Jhonny Raducanu-„Mr. jazz de Romănia” Pe 1 decembrie, o pagină de istorie a oraşului Brăila începea să se scrie. Într-o familie de romi se năştea un băieţel ce avea să fie cunoscut în plan internaţional şi care avea să pună oraşul port pe harta lumii muzicale. Răducanu Creţu. Nu va spune nimic numele?... Dar Johnny Răducanu? Prezintă: Iuliana Marciuc Producători: Iuliana Marciuc, Nicolae Cozma Realizator: Doru Ionescu Redactor: Dana Ilie
 • 22:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(Doctor Quinn, medicine woman-SUA, 1993-1998) *episod 123 Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Dramă Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii PREMIERA
  Lumini ţ a de la miezul nop ţ ii PREMIERA În fiecare miez de noapte, de luni până joi stăm de vorbă cu invitaţi care vin să ne spună poveşti despre întâmplări, reuşite şi speranţe născute din incertitudini. Scuturăm praful zilei de ieri şi vestim împreună ziua de mâine. Fiecare invitat-o altă temă. Apoi vă provocăm la dialog prin intermediul telefoanelor în direct Vă aşteptăm! Realizator: Luminiţa Velciu Redactor: Cristina Rădulescu Transmisiune directa
 • 01:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:40
  Arşiţă şi colb
  Film de artă (HEAT AND DUST-Marea Britanie, 1983) 130’ Prezentare prof univ dr Laurentiu Damian 6’ Regia: James Ivory Cu: Greta Scacchi, Julie Christie, Christopher Cazenove, Shashi Kapoor *Premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu adaptat *Nominalizare la Palme d'Or-Festivalul de la Cannes Dramă . Redactor: Ştefan Asavei
 • 04:56
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu