loader
Foto

Interviuri şi informaţii despre Congresul European de Horticultură, în emisiunea "E Vremea Ta!"

Interviul oferit de prof. Adrian Asănică, decanul Facultății de Horticultură, a fost difuzat la TVR 2, duminică, 5 mai, și  sâmbătă 11 mai, în cadrul Retrospectivei ”E vremea Ta”, de la TVR INFO.

 

E vremea ta!

Cu toţii ne dorim să trăim într-un mediu urban mai armonios, cu oraşe verzi în care să ne bucurăm de diversitatea plantelor şi de zone  cu aer mai curat. Între 12 şi 16 mai, Palatul Parlamentului din Capitală va găzdui Congresul European de Horticultură, un eveniment amplu organizat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, alături de Societatea Română de Horticultură și care beneficiază de susținerea Primăriei Municipiului București, a Senatului României, a Camerei Deputaților, a Ministerului Educației, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Afacerilor Externe și a Băncii Naționale a României.

(w882)

"E Vremea Ta!" a pregătit interviuri şi informaţii despre Congresul European de Horticultură, care se va desfăşura între 12 şi 16 mai în Capitală. Interviul oferit de Adrian Asănică, decanul Facultății de Horticultură a fost difuzat pe TVR 2, duminică, 5 mai și poate fi urmărit și sâmbătă 11 mai, în cadrul Retrospectivei E Vremea Ta, de la TVR INFO. ​În edițiile de vineri, al căror realizator este Roxana Iordache, emisiunea "E Vremea Ta!" difuzează „Rubrica de Horticultură”.

Organizarea Congresului European de Horticultură în România ca a cincea țară organizatoare, constituie o oportunitate deosebită pentru educație și cercetare. Aducerea acestui eveniment internațional în România oferă studenților, profesorilor și profesioniștilor acces la experți și la inovații de top în domeniul agronomic și al horticulturii. Participarea la congres contribuie la schimbul internațional de idei și la promovarea conceptelor europene de transformare a mediului urban, în orașe verzi. Pentru prima dată în istoria acestui eveniment remarcabil, va avea loc și un simpozion despre Istoria Horticulturii.

(w882)

Congresul European de Horticultură se organizează din patru în patru ani, iar edițiile precedente au fost găzduite de Germania (Stuttgart - 2021), Grecia (Chania - 2016), Franța (Angers - 2012) și respectiv, Austria (Viena - 2008).

Echipa emisiunii "E Vremea Ta!"

Realizatorii ediţiilor zilnice: luni - Cristina Dănilă, marţi şi miercuri - Laurenţiu Mandu, joi - Adrian Bănuţă, vineri şi duminică – Roxana Iordache, sâmbătă - Raluca Arvat. Retrospectivei E Vremea Ta, realizată de Alina Pagu, sâmbăta, TVR Info.

Producători: Raluca Stroe Brumariu, Cristina Dănilă

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu".

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1245

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA ,,A ruginit frunza din vii ,,

Pentru viticultori a fost un an bun , cu productii de 6-7 tone la hectar

în Crăciunelu de Jos , unde Radu , un inginer zootehnist , practica

agricultura , in familie , de când se stie. A inceput cu cresterea vacilor

de lapte , pe care le inlocuieste treptat cu bovine de carne....dar si-a

extins afacerea în alt domeniu , devenind administratorul Domeniilor

Ambrosi Crăciunel. A achizitionat in 2020 un teren cu o plantatie de

vită de vie de aproape 40 ha , în mare parte cam distrusă iar din 2021

cu bani europeni , a replantat 18 ha. cu 13 soiuri , din care 5 ha cu soiuri rosii. Replantarea s-a facut cu fonduri de la APIA pe reconversie,în jur de 200.000 de euro , investind in spalieri , sârmă si mai ales în plante certificate. A făcut fertilizarea necesară inainte de a intra in vegetatie , primavara devreme , cu azot-fosfor-potasiu si cu îngrăsăminte organice BIO. A facut bazine si si-a luat necesarulstrict de utilaje. Următorul proiect , turismul viticol va fi cu ajutorul fondurilor europene....Crama va fi în mijlocul viei , pentru a fi integrată în partea de agroturism. Terenul are zone nisipoase care favorizează acumularea de zahăr în struguri. Vinul este foarte bun , chiar daca a fost secetă , cu productie mică , dar cu

calitate mare. Vinde de la poarta fermei , pe piata locală si în mici

restaurante din zonă. Lucrează acum la promovare si la stabilirea unei etichete care sa-i reprezinte cât mai bine produsul.În vie investitia ar trebui sa se amortizeze cam în 10 ani. Produce mai ales struguri pentru vinificatie , mai putin struguri de masă ,pentru care ar trebui investitii importante pentru depozitare cu frig.Dar , cu ajutorul Asociatiei din care face parte , va gasi solutii.

Participă: ing. Radu Moldovan-fermier vitivinicol , Crăciunelu de Jos ,Alba

presș. Coop. Enologice Aiud ( VINART ALBA )

Ovidiu Negrea Oprean-pres. Asoc. ȚTARA VINULUI ALBA

*Conform traditiei este vremea Târgurilor de Toamnă

Un ultim tur prin Târgul Apulum Agraria din Ighiu , la a treia editie in comună,dar la a 33-a editie de când a fost inaugurat ca Târg reprezentativ în Alba Iulia.

Trecem pe lângă tarabele cu produsele deosebite ale gospodarilor din Alba.Cu miere si produse apicole a familiei Pârvulescu din Cricău

Cu legume si conserve din legume a familiei Ovidiu si Georgiana-

legumicultori din Valea Lungă

Brânzeturi diferite , sloi de oaie si virșli la familia Tibrean din Ștremț

Boia de ardei a familiei Koncz Csaba din Lunca Mureș

Lactate si brânzeturi la familia Nicu Romosan-Vinsu de Jos

Produse de carmangerie-virșli , salamuri , parizer , cremwursti

afumate cu lemn de fag si prun a familiei Paul Bosa-Vintu de Jos.

Standul cu teascul de must cu Busuioacă șsi Muscat Ottonel

a lui Ovidiu Negrea Oprean din Ighiu si al Asoc. ȚTara Vinului

Sucuri de fructe , în special din mere rosii RED LOVE pentru diabetici si cu miez alb GALA ale lui Nistor Craciun , Boz-Dostad.

Produse lactate si brânzeturi din vaci si oi ale familiei Stănuș din Pianu de Jos.

Alaturi sunt țarcurile cu animale printre care oile țturcane Băle si cele din rasa RAȚCA, o specie rară cu lâna ondulată si coarnele lungi , spiralate ca un tirbuson , alaturi de frumosii câini crescuti pentru paza , ale lui Ion Sârbu din Bucerdea Grânoasă.

La final dr. vet. Horia Iosif Morusan , presș. Asoc.Crescătorilor de

ovine Alba si presș. Colegiul Medicilor Veterinari din Alba prezintă animalele din târg si este multumit că au fost mult mai multe exemplare ca in anul trecut si promite ca la anul vor fi si mai multe si mai diverse.

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinarAcrobaţiile păstrăvilor pe lac... ”

*Acrobaţiile păstrăvilor pe lac... ” Sezon Nou

*Vă invităm într-o nouă expediţie marca „Pescar hoinar”... de data aceasta pe lacul Sătic... înainte de închiderea sezonului, Ştefan pescuieşte din barcă, în căutarea păstrăvilor. Schimbă locuri, folosind diverse năluci-oscilante, voblere, gume şi, bineînţeles, muşte... alături de el Radu-operatorul hoinar, iar spre finalul expediţiei, Miroslava Petrova Kurudzhieva, Mira pentru prieteni, pescăriţă experimentată, îndrăgostită de peisajele montane din România. Ca de obicei, răbdarea şi insistenţa au fost răsplătite, iar bucuria fiecărui atac, a fiecărui dril, urmate de poză şi eliberare este mai presus de cuvinte. Indiferent că a fost păstrăv curcubeu, indigen sau fântânel, toţi au dorit să fie filmaţi, înainte de întoarcerea în apele lacului. Aventuri... aventuri... momente şi momente-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat.

Prezintă: Ştefan Stoica

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 

Trăind în Trebujeni, Orheiul Vechi, înseamnă a fi parte dintr-un loc unde natura, tradiția și ospitalitatea se împletesc armonios, oferind un ...

Iubire, talent, bucurie și oaspeți surpriză la “Drag de România mea!”

„Drag de România mea" continuă, sâmbătă, 25 octombrie, ora 20:00 (în reluare duminică, 26 octombrie, ora 15:00), cu o nou gală de senzaţie: ...

Cristian Petru: „Adrenalina pe care o ai în momentul în care apari la televizor în direct nu se compară cu nimic”

Cristian Petru a început să lucreze în presă din 2001. „Este un domeniu care mă fascinează și acum, după 24 de ani, îți oferă șansa ca niciodată ...

 

#tvr2