Invitatul Irinei Păcurariu la„Reţeaua de idoli”, pe 16 februarie, de la ora 18:00, la TVR 2 HD și online pe TVR+, a vorbit despre premiile primite la Berlin și Cannes, dar şi despre amintirile pe care le are cu profesorul său Dem Rădulescu.
În cei peste douăzeci de ani de actorie, viața lui Teodor Corban s-a împărțit între scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași și platourile de filmare.
Născut pe 28 aprilie 1957, la Iaşi, Teodor Corban a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu - Dragoş Galgoţiu.
Între 1985 şi 1988 a jucat pe scena Teatrului „V.I. Popa” din Bârlad, apoi la Teatrul Dramatic din Constanţa. Publicul îl cunoaşte, de asemenea, ca actor de film, din producţii precum „A fost sau n-a fost?”, în regia lui Corneliu Porumboiu, „4,3,2” şi „După dealuri” de Cristian Mungiu sau „California Dreamin’” al regretatului regizor Cristian Nemescu.
În 2006, călca pe covorul de la Cannes după ce interpretase cu mult talent rolul lui Virgil Jderescu, patronul unui post de televiziune local, în filmul "A fost sau n-a fost", în regia lui Corneliu Porumboiu, iar în 2015, au fost lansate două filme în care are partitura principală: „Aferim!” în regia lui Radu Jude, şi „Un etaj mai jos”, regizat de Radu Muntean.
Ediția este diponibilă online pe TVR+.
Teodor Corban este unul dintre cei mai distribuiți actori români contemporani, cu roluri principale în „Aferim” a lui Radu Jude, „Câini”, sub semnătura lui Bogdan Mirică, „Un etaj mai jos”, filmul lui Radu Muntean sau „6,9 pe scara Richter” în regia lui Nae Caranfil. Distribuit de Cristian Mungiu în „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, actorul este răsfăţat şi de reclame și personaj central în seriale tv.
„Format de profesorul Dem Rădulescu, în fața căruia declară că nu s-a putut concentra primii doi ani de facultate pentru că, la fiecare întâlnire cu el, se prăbușea involuntar de râs doar când auzea vocea. Teodor Corban a intrat la facultate din a treia încercare. A descoperit repede că teatrul unde maeștri erau atunci Olga Tudorache sau Marin Moraru este o lume din care, o dată intrat, nu vrei nici să cauți și nici să găsești vreo ieșire”, spune Irina Păcurariu.
Cu umor, actorul care își spune „Teodor” când joacă dramă și „Teo” pentru rolurile de comedie, le va dezvălui telespectatorilor TVR 2 ce cred actorii despre publicul care ajunge la teatru în epoca noastră, cum se simt cei de pe scenă când sala se ridică în picioare la finalul spectacolului și cum e să fii "anonimul" cu fani la marile festivaluri precum cele de la Berlin sau de la Cannes.
A doua poveste din ediția redifuzată pe 16 februarie le-a revenit idolilor de pe internet, creați de o comunitate de femei trecute de bariera primilor 40 de ani de viață, „Super40” şi Ileana Badiu.