Acad. Ovidiu Bojor: „Toate bolile apar datorită sufletului bolnav’’ | VIDEO
vineri, 09 aprilie 2021
„La cei 97 de ani pe care îi va împlini, în plină criză sanitară mondială, descoperitorul insulinei vegetale continuă să lucreze oferindu-ne un model de optimism’’, spune în prezentarea sa Daniela Zeca Buzura, sâmbătă, 10 aprilie 2021, ora 10:00, la TVR2.

„Medicina alopată și energia plantelor nu se exclud, ci pot să se ajute reciproc’’, crede doctorul farmacist Ovidiu Bojor, întemeietorul fitoterapiei moderne în România. Doctor farmacist, autor a numeroase brevete privind fitoterapia, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale.

 

Este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române, academicianul Ovidiu Bojor este invitatul Danielei Zeca Buzura, sâmbătă, 10 aprilie 2021, ora 10:00, la „Mic dejun cu un campion”.

„Toate bolile apar datorită sufletului bolnav’’ spune acad. Ovidiu Bojor. Şi îl credem pe cuvânt nu numai pentru că la cei 97 de ani de viaţă şi experienţă ca medic şi fitoterapeut consolidează o astfel de concluzie ci şi pentru că, cu siguranţă, mulţi dintre noi am simţit acest efect direct, pe pielea noastră. Medicina clasică şi cea a plantelor binefecătoare nu se exclud, ci se completează în mod fericit.

În cea de-a doua însă, este pus şi un strop din binefacerile naturii şi din iubirea Creatorului faţă de noi. Iată de ce medicina holistică se adresează trupului şi sufletului, deopotrivă. O experienţă de viaţă răvăşitoare, mărturii cutremurătoare, o suferinţă îndelungată şi... o dăruire umană pe care n-o întâlneşti în fiecare zi. Acesta este medicul farmacist, academicianul, cercetătorul şi inventatorul Ovidiu Bojor, invitatul de astăzi de la Mic Dejun cu un Campion.

„La baza formării mele am crezut dintotdeauna că există ceva superior oamenilor şi, am urmat această cale. Am studiat, am predat, am făcut multe descoperiri, uneori m-am îndoit dar ceea ce mi-a rămas cu siguranţă, a fost convingerea că la baza vieţii noastre stă doar iubirea. Şi e de ajuns’’ mărturiseşte invitatul nostru.’’

(w640)

„M-a impresionat la Ovidiu Bojor tinereţea. Da, tinereţea. Nimic din ceea ce aranjam noi în platou pentru a-l proteja de curent sau de frig, oferindu-i un ceai cald sau cât mai puţin timp de aşteptare până la startul filmării nu l-au deturnat de la atenţia pentru volumele şi multele brevete de invenţii pe care le adusese cu sine. Ne dădea indicaţii precise, asigurându-se că nimic nu va fi uitat. Şi aşa mi-am dat seama de extraordinara sa voinţă şi perseverenţă. Sigur că, alături de o asemenea somitate ştiinţifică, nu ai cum să rămâi indiferent. Dar, mai ales omul, Ovidiu Bojor şi mărturisirile despre dramele vieţii sale ne-au făcut să ne ţinem respiraţia. Şi să ne gândim la demnitatea cu care a trecut prin viaţă. O reverenţă adâncă în faţa domniei sale este mult prea puţin’’ – Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.


(w640)

Nu întâmplător, recomandarea de lectură este chiar cartea academicianului Ovidiu Bojor, „Afecţiunile aparatului respirator. Medicină integrativă şi terapii holistice’’ apărută la editura Medicinas în 2019, un volum care s-a epuizat rapid şi mai poate fi obţinută doar pe bază de comandă.

Dar oameni ca Ovidiu Bojor, ne fac să conştientizăm că iubirea, credinţa şi vastitatea naturii ne pot salva. O experienţă de viaţă răvăşitoare, mărturii cutremurătoare, o suferinţă îndelungată şi... o dăruire umană pe care n-o întâlneşti în fiecare zi. Acesta este medicul farmacist, academicianul, cercetătorul şi inventatorul Ovidiu Bojor, invitatul de astăzi de la Mic Dejun cu un Campion.

La polul opus al vârstei, portretul de artist este rezervat lui Dragoş Burlacu, un tânăr artist băcăuan, aflat în plină afirmare care, până la 30 de ani a expus în cele mai importante centre artistice din Stuttgart, Liverpool, Paris, Londra, Bruxelles, Padova, Madrid, Copenhaga, Grenoble, Moscova. Trăiește și lucrează la Bacău și București.

(w640)

Lucrările lui Dragoș Burlacu decupează secvențial spațiul convențional, oferind o viziune personală asupra realității din jur sau a artefactelor și faptelor istorice care capătă astfel, o altă interpretare decât aceea cu care au intrat în conștiința publică. Subiecte precum poluarea, încălzirea globală, foametea, conflictele armate, terorismul nu mai sunt demult doar apanajul politicii și diplomației, ci o preocupare globală din care artiștii nu puteau lipsi. O astfel de complexitate de teme este exprimată în cicluri mari de lucrări ce deseori devin subiectele unor expoziții – manifest. Dragoș Burlacu este un artist care se exprimă într-o varietate de tendințe de la neo-expresionism, la estetica urâtului și neorealism în cele mai diverse maniere de lucru.

„Departe de a căuta o experiență unică și completă, parcursul meu tinde spre o condiție de tip enciclopedic, care admite o imensitate de puncte de acces, un număr mare de reacții interpretative. Toate țin însă de un exercițiu firesc, de o poetică a căutării, a devenirii și cunoașterii de sine, realizabilă numai prin asimilări și raportări la valori consacrate. Subiectul picturilor mele este însăși pictura. Încercând să mă debarasez de elemente străine ei, pictura redevine punctul 0, firesc al devenirii mele ca artist’’ - mărturisește Dragoș Burlacu în ediția „Mic deun cu un campion” de sâmbătă, 10 aprilie 2021, ora 10:00, la TVR2.

***

Difuzare TVR2: sâmbătă, 10 aprilie 2021, ora 10:00

Reluare TVR2: marţi, 13 aprilie 2020, ora 5:00

Difuzare TVR3: duminică, 11 aprilie 2020, ora 7:55

Difuzare TVRI: sâmbătă, 17 aprilie 2021, ora 7:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 17 aprilie 2020, ora 7:00

 • 20:52
  Live stadion
  Transmisiune directă
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  Fotbal * * Serbia-Elveţia Transmisiune directă-Stadion Ras Abu Aboud Comentator: Emil Hossu Producător : Daniel Chican /Horatiu Rusu
 • 23:10
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 23:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 00:00
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 00:05
  Reţeaua de idoli
  redifuzare *Gheorghe Hagi Producător: Irina Păcurariu
 • 01:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Ghana-Uruguay Comentator: Cristian Mândru Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 17.00
 • 02:50
  Nemuritorii-România, 1974
  Film * Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu Dramă istorică . Redactor: Gabriela Onea