loader
Foto

Galerie foto

Acad. Ovidiu Bojor: „Toate bolile apar datorită sufletului bolnav’’ | VIDEO

„La cei 97 de ani pe care îi va împlini, în plină criză sanitară mondială, descoperitorul insulinei vegetale continuă să lucreze oferindu-ne un model de optimism’’, spune în prezentarea sa Daniela Zeca Buzura, sâmbătă, 10 aprilie 2021, ora 10:00, la TVR2.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

„Medicina alopată și energia plantelor nu se exclud, ci pot să se ajute reciproc’’, crede doctorul farmacist Ovidiu Bojor, întemeietorul fitoterapiei moderne în România. Doctor farmacist, autor a numeroase brevete privind fitoterapia, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale.

 

Este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române, academicianul Ovidiu Bojor este invitatul Danielei Zeca Buzura, sâmbătă, 10 aprilie 2021, ora 10:00, la „Mic dejun cu un campion”.

„Toate bolile apar datorită sufletului bolnav’’ spune acad. Ovidiu Bojor. Şi îl credem pe cuvânt nu numai pentru că la cei 97 de ani de viaţă şi experienţă ca medic şi fitoterapeut consolidează o astfel de concluzie ci şi pentru că, cu siguranţă, mulţi dintre noi am simţit acest efect direct, pe pielea noastră. Medicina clasică şi cea a plantelor binefecătoare nu se exclud, ci se completează în mod fericit.

În cea de-a doua însă, este pus şi un strop din binefacerile naturii şi din iubirea Creatorului faţă de noi. Iată de ce medicina holistică se adresează trupului şi sufletului, deopotrivă. O experienţă de viaţă răvăşitoare, mărturii cutremurătoare, o suferinţă îndelungată şi... o dăruire umană pe care n-o întâlneşti în fiecare zi. Acesta este medicul farmacist, academicianul, cercetătorul şi inventatorul Ovidiu Bojor, invitatul de astăzi de la Mic Dejun cu un Campion.

„La baza formării mele am crezut dintotdeauna că există ceva superior oamenilor şi, am urmat această cale. Am studiat, am predat, am făcut multe descoperiri, uneori m-am îndoit dar ceea ce mi-a rămas cu siguranţă, a fost convingerea că la baza vieţii noastre stă doar iubirea. Şi e de ajuns’’ mărturiseşte invitatul nostru.’’

(w882)

„M-a impresionat la Ovidiu Bojor tinereţea. Da, tinereţea. Nimic din ceea ce aranjam noi în platou pentru a-l proteja de curent sau de frig, oferindu-i un ceai cald sau cât mai puţin timp de aşteptare până la startul filmării nu l-au deturnat de la atenţia pentru volumele şi multele brevete de invenţii pe care le adusese cu sine. Ne dădea indicaţii precise, asigurându-se că nimic nu va fi uitat. Şi aşa mi-am dat seama de extraordinara sa voinţă şi perseverenţă. Sigur că, alături de o asemenea somitate ştiinţifică, nu ai cum să rămâi indiferent. Dar, mai ales omul, Ovidiu Bojor şi mărturisirile despre dramele vieţii sale ne-au făcut să ne ţinem respiraţia. Şi să ne gândim la demnitatea cu care a trecut prin viaţă. O reverenţă adâncă în faţa domniei sale este mult prea puţin’’ – Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.


(w882)

Nu întâmplător, recomandarea de lectură este chiar cartea academicianului Ovidiu Bojor, „Afecţiunile aparatului respirator. Medicină integrativă şi terapii holistice’’ apărută la editura Medicinas în 2019, un volum care s-a epuizat rapid şi mai poate fi obţinută doar pe bază de comandă.

Dar oameni ca Ovidiu Bojor, ne fac să conştientizăm că iubirea, credinţa şi vastitatea naturii ne pot salva. O experienţă de viaţă răvăşitoare, mărturii cutremurătoare, o suferinţă îndelungată şi... o dăruire umană pe care n-o întâlneşti în fiecare zi. Acesta este medicul farmacist, academicianul, cercetătorul şi inventatorul Ovidiu Bojor, invitatul de astăzi de la Mic Dejun cu un Campion.

La polul opus al vârstei, portretul de artist este rezervat lui Dragoş Burlacu, un tânăr artist băcăuan, aflat în plină afirmare care, până la 30 de ani a expus în cele mai importante centre artistice din Stuttgart, Liverpool, Paris, Londra, Bruxelles, Padova, Madrid, Copenhaga, Grenoble, Moscova. Trăiește și lucrează la Bacău și București.

(w882)

Lucrările lui Dragoș Burlacu decupează secvențial spațiul convențional, oferind o viziune personală asupra realității din jur sau a artefactelor și faptelor istorice care capătă astfel, o altă interpretare decât aceea cu care au intrat în conștiința publică. Subiecte precum poluarea, încălzirea globală, foametea, conflictele armate, terorismul nu mai sunt demult doar apanajul politicii și diplomației, ci o preocupare globală din care artiștii nu puteau lipsi. O astfel de complexitate de teme este exprimată în cicluri mari de lucrări ce deseori devin subiectele unor expoziții – manifest. Dragoș Burlacu este un artist care se exprimă într-o varietate de tendințe de la neo-expresionism, la estetica urâtului și neorealism în cele mai diverse maniere de lucru.

„Departe de a căuta o experiență unică și completă, parcursul meu tinde spre o condiție de tip enciclopedic, care admite o imensitate de puncte de acces, un număr mare de reacții interpretative. Toate țin însă de un exercițiu firesc, de o poetică a căutării, a devenirii și cunoașterii de sine, realizabilă numai prin asimilări și raportări la valori consacrate. Subiectul picturilor mele este însăși pictura. Încercând să mă debarasez de elemente străine ei, pictura redevine punctul 0, firesc al devenirii mele ca artist’’ - mărturisește Dragoș Burlacu în ediția „Mic deun cu un campion” de sâmbătă, 10 aprilie 2021, ora 10:00, la TVR2.

***

Difuzare TVR2: sâmbătă, 10 aprilie 2021, ora 10:00

Reluare TVR2: marţi, 13 aprilie 2020, ora 5:00

Difuzare TVR3: duminică, 11 aprilie 2020, ora 7:55

Difuzare TVRI: sâmbătă, 17 aprilie 2021, ora 7:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 17 aprilie 2020, ora 7:00

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2