loader
Foto

Galerie foto

Acad. Ovidiu Bojor: „Toate bolile apar datorită sufletului bolnav’’ | VIDEO

„La cei 97 de ani pe care îi va împlini, în plină criză sanitară mondială, descoperitorul insulinei vegetale continuă să lucreze oferindu-ne un model de optimism’’, spune în prezentarea sa Daniela Zeca Buzura, sâmbătă, 10 aprilie 2021, ora 10:00, la TVR2.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

„Medicina alopată și energia plantelor nu se exclud, ci pot să se ajute reciproc’’, crede doctorul farmacist Ovidiu Bojor, întemeietorul fitoterapiei moderne în România. Doctor farmacist, autor a numeroase brevete privind fitoterapia, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale.

 

Este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române, academicianul Ovidiu Bojor este invitatul Danielei Zeca Buzura, sâmbătă, 10 aprilie 2021, ora 10:00, la „Mic dejun cu un campion”.

„Toate bolile apar datorită sufletului bolnav’’ spune acad. Ovidiu Bojor. Şi îl credem pe cuvânt nu numai pentru că la cei 97 de ani de viaţă şi experienţă ca medic şi fitoterapeut consolidează o astfel de concluzie ci şi pentru că, cu siguranţă, mulţi dintre noi am simţit acest efect direct, pe pielea noastră. Medicina clasică şi cea a plantelor binefecătoare nu se exclud, ci se completează în mod fericit.

În cea de-a doua însă, este pus şi un strop din binefacerile naturii şi din iubirea Creatorului faţă de noi. Iată de ce medicina holistică se adresează trupului şi sufletului, deopotrivă. O experienţă de viaţă răvăşitoare, mărturii cutremurătoare, o suferinţă îndelungată şi... o dăruire umană pe care n-o întâlneşti în fiecare zi. Acesta este medicul farmacist, academicianul, cercetătorul şi inventatorul Ovidiu Bojor, invitatul de astăzi de la Mic Dejun cu un Campion.

„La baza formării mele am crezut dintotdeauna că există ceva superior oamenilor şi, am urmat această cale. Am studiat, am predat, am făcut multe descoperiri, uneori m-am îndoit dar ceea ce mi-a rămas cu siguranţă, a fost convingerea că la baza vieţii noastre stă doar iubirea. Şi e de ajuns’’ mărturiseşte invitatul nostru.’’

(w882)

„M-a impresionat la Ovidiu Bojor tinereţea. Da, tinereţea. Nimic din ceea ce aranjam noi în platou pentru a-l proteja de curent sau de frig, oferindu-i un ceai cald sau cât mai puţin timp de aşteptare până la startul filmării nu l-au deturnat de la atenţia pentru volumele şi multele brevete de invenţii pe care le adusese cu sine. Ne dădea indicaţii precise, asigurându-se că nimic nu va fi uitat. Şi aşa mi-am dat seama de extraordinara sa voinţă şi perseverenţă. Sigur că, alături de o asemenea somitate ştiinţifică, nu ai cum să rămâi indiferent. Dar, mai ales omul, Ovidiu Bojor şi mărturisirile despre dramele vieţii sale ne-au făcut să ne ţinem respiraţia. Şi să ne gândim la demnitatea cu care a trecut prin viaţă. O reverenţă adâncă în faţa domniei sale este mult prea puţin’’ – Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.


(w882)

Nu întâmplător, recomandarea de lectură este chiar cartea academicianului Ovidiu Bojor, „Afecţiunile aparatului respirator. Medicină integrativă şi terapii holistice’’ apărută la editura Medicinas în 2019, un volum care s-a epuizat rapid şi mai poate fi obţinută doar pe bază de comandă.

Dar oameni ca Ovidiu Bojor, ne fac să conştientizăm că iubirea, credinţa şi vastitatea naturii ne pot salva. O experienţă de viaţă răvăşitoare, mărturii cutremurătoare, o suferinţă îndelungată şi... o dăruire umană pe care n-o întâlneşti în fiecare zi. Acesta este medicul farmacist, academicianul, cercetătorul şi inventatorul Ovidiu Bojor, invitatul de astăzi de la Mic Dejun cu un Campion.

La polul opus al vârstei, portretul de artist este rezervat lui Dragoş Burlacu, un tânăr artist băcăuan, aflat în plină afirmare care, până la 30 de ani a expus în cele mai importante centre artistice din Stuttgart, Liverpool, Paris, Londra, Bruxelles, Padova, Madrid, Copenhaga, Grenoble, Moscova. Trăiește și lucrează la Bacău și București.

(w882)

Lucrările lui Dragoș Burlacu decupează secvențial spațiul convențional, oferind o viziune personală asupra realității din jur sau a artefactelor și faptelor istorice care capătă astfel, o altă interpretare decât aceea cu care au intrat în conștiința publică. Subiecte precum poluarea, încălzirea globală, foametea, conflictele armate, terorismul nu mai sunt demult doar apanajul politicii și diplomației, ci o preocupare globală din care artiștii nu puteau lipsi. O astfel de complexitate de teme este exprimată în cicluri mari de lucrări ce deseori devin subiectele unor expoziții – manifest. Dragoș Burlacu este un artist care se exprimă într-o varietate de tendințe de la neo-expresionism, la estetica urâtului și neorealism în cele mai diverse maniere de lucru.

„Departe de a căuta o experiență unică și completă, parcursul meu tinde spre o condiție de tip enciclopedic, care admite o imensitate de puncte de acces, un număr mare de reacții interpretative. Toate țin însă de un exercițiu firesc, de o poetică a căutării, a devenirii și cunoașterii de sine, realizabilă numai prin asimilări și raportări la valori consacrate. Subiectul picturilor mele este însăși pictura. Încercând să mă debarasez de elemente străine ei, pictura redevine punctul 0, firesc al devenirii mele ca artist’’ - mărturisește Dragoș Burlacu în ediția „Mic deun cu un campion” de sâmbătă, 10 aprilie 2021, ora 10:00, la TVR2.

***

Difuzare TVR2: sâmbătă, 10 aprilie 2021, ora 10:00

Reluare TVR2: marţi, 13 aprilie 2020, ora 5:00

Difuzare TVR3: duminică, 11 aprilie 2020, ora 7:55

Difuzare TVRI: sâmbătă, 17 aprilie 2021, ora 7:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 17 aprilie 2020, ora 7:00

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* Vechi biserici ardelene-biserica monument de la Călugăreni (jud. MS)

Redactor: Balázs János

*Muzică-Simphonic-Trupa Ineffable

Redactor: Kacsó Edith

Producător: Kacsó Edith

13:30 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2