loader
Foto

Galerie foto

„7 cuvinte”, un film despre viaţa părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa

Vineri, 10 aprilie, TVR 2 a difuzat filmul-documentar „7 cuvinte”, realizat de Andrei Negoiţă Zagorodnâi. La TVR Internaţional filmul poate fi urmărit pe 11 aprilie, de la ora 21.00.

 

Naşterea la Mahmudia, în inima Deltei Dunării, i-a oferit lui Gheorghe Calciu şansa de a trăi o viaţă frumoasă şi tihnită în paradisul apelor, în mijlocul zăvoaielor şi al bălţilor, unde să mâne bărcile, de unde să se întoarcă acasă cu plasele pline de peşte, împresurat de frumuseţea sălbatică, de cântecul neasemuit al vietăţilor, de „viaţa foşnitoare”, cum el însuşi o numea, atât de neaşteptat, cucerit de amintirile copilăriei şi de lumea „altfel” din care a plecat.

Ar fi putut trăi împăcat alături de familia numeroasă, în mijlocul unei comunităţi animate de marile sărbători, strânsă în jurul preotului şi al bisericii. Dar nu a fost să fie aşa…

Alegerile tinereţii aveau să îi imprime un drum cu totul nou, neaşteptat.

(w882) Părintele

În 1948, pe când era student la Medicină, este arestat şi începe lunga peregrinare prin închisorile comuniste, unde este supus atrocităţilor inimaginabile şi tratamentelor abominabile celebre în lumea detenţiei politice din România.

Din momentul alegerii capitale, viaţa sa va sta mereu între lumea reală şi lumea ideală, între libertate şi închisoare, între acasă şi străinătate, între un continent şi altul.

„Şi, ca într-o poveste de Paşte, din cei 21 de ani de temniţă comunistă şi experienţe degradante, demoralizante, duhul părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa nu iese împuţinat şi slăbit, ci fortificat şi sporit, dând contemporanilor săi şi, prin ei, posterităţii, dovada unei Omenii cu amprenta hieratică”, spune Dan Micu, redactorul TVR al filmului.

„7 cuvinte” a fost realizat de Andrei Negoiţă Zagorodnâi

14:00 Istorii de bun gust (R)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Educatie fiananciara

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00 la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2