loader
Foto

Galerie foto

Zimbrul - simbol al puterii şi rezistenţei

Sâmbătă, 28 iulie, vă invităm să urmăriți pe TVR 2, de la 16:10, o nouă ediție a emisiunii "Regatul Sălbatic". De această dată, vedeta emisiunii va fi zimbrul.

 

REGATUL SĂLBATIC

Mai devreme sau mai târziu vine momentul întâlnirilor cu simboluri. Da, aţi auzit bine, este vorba despre un animal devenit atât de faimos încât a ajuns pe stema Principatului Moldovei şi a devenit personaj în legenda întemeierii acestui Principat. Evit să intru acum în amănuntele unei controverse heraldice cu mult prea multe vorbe, pentru că « Regatul Salbatic » este doar despre vieţuitoarele pe care astăzi le avem lânga noi, împărţind aceleaşi păduri, ape şi resurse de hrană.

Zimbrul, pe care îl putem găsi astăzi (aproape) doar în rezervaţii naturale sau în ţarcuri, are o istorie foarte documentată, tocmai datorită faptului că s-a bucurat de acest statut de simbol. Altfel spus, zimbrul era una din "vedetele" vremii sale şi a rămas astfel pe "wall-ul" istoriei cu efigia sa.

Datorită acestei faime menţinute de voievozii Principatului Moldovei - singurii care beneficiau de dreptul de a poseda şi utiliza sigilii cu acest simbol - zimbrii şi-au câstigat un statut special pe scara de valori a societăţii româneşti.

Astfel, din animal vânat de vânătorul-erou şi apoi prim-voievod al Moldovei, Dragoş, a ajuns specia protejată pentru supravieţuirea căreia se fac eforturi deosebite. În Haţeg, la Vama Buzăului din judetul Braşov, în Munţii Ţarcu, în rezervaţia Dragoş Vodă din judeţul Neamţ sau la rezervaţia Neagra de la Bucşani, din judeţul Dâmboviţa, zimbrilor li se creează condiţii speciale pentru conservarea speciei. Se bucură cumva astfel acum, târziu, de statutul de "vedetă" pe care li l-a rezervat istoria...

Zimbrii au o istorie aparte. Relaţia lor cu omul este una complicată. De la statutul de "vedetă-simbol" al voievozilor moldoveni, până la dispariţie şi apoi renaştere a speciei, zimbrul a avut un drum cu suişuri şi coborâşuri.

Este o poveste din care ar trebui să tragem câteva învăţăminte. Atunci când dispare o specie, dispare o întreagă lume vie. Când însă omul poate face astfel ca specia respectivă să fie menţinută, îşi dovedeşte sieşi că nu e inutil în relaţie cu celelalte specii cu care trăieşte în aceeaşi casa care este natura. Sau Regatul Sălbatic cum ne place nouă să-l numim.

Un lucru e sigur: de la zimbrii trebuie să învăţăm să fim falnici, puternici şi faimoşi. O înfăţişare demnă ne ajută să răzbatem prin greutăţi de neimaginat şi să renaştem mereu, aşa cum zimbrii renasc astăzi în rezervaţiile din România. Puterea, de asemenea, ne ajută în multe momente ale vieţii. Şi nu vorbesc doar de puterea fizică, ci mai ales de puterea de caracter. Faima ajută şi ea. Dar doar cu condiţia să o folosiţi doar în situaţii exterme. Aşa cum au făcut zimbrii pentru a-şi salva specia...

 

23:35 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)

0:05 Delta Bucureştiului

Film* Delta Bucureştiului (Le Delta de Bucarest, Franţa-România, 2020)

Regia: Eva Pervolovici

Cu: Lena Constante, Ileana Samoilă, Ileana Samoilă Budimir

*Documentar. Istoria unui loc. Epoca comunistă. Bucureşti. Femei în detenţie dau naştere în puşcăria care a fost odată cea mai frumoasă mânăstire din Europa de Est-Mânăstirea Văcăreşti.

În zilele noastre, natura sălbatică a acaparat locul formând un ecosistem: specii protejate de fauna şi floră şi familii de rromi, cu copii născuţi în acelaşi loc în condiţii riscante.

Redactor: Gabriela Onea

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2