loader
Foto

Galerie foto

Zbor deasupra unui cuib de cuci - o capodoperă de revăzut

Filmul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în regia lui Milos Forman, a fost difuzat sâmbătă, 29 august, de la ora 20:10, la TVR 2 şi TVR HD.

 

Filmul este un clasic al cinematografiei şi una dintre cele mai cunoscute „partituri” ale lui Jack Nicholson care a jucat aici alături de Louise Fletcher şi Danny DeVito.

Louise Fletcher a primit pentru acest rol singurele premii Oscar, Globul de Aur şi BAFTA din cariera ei. Rolul pe care l-a interpretat în „Zbor deasupra unui cuib de cuci” a fost refuzat de Anne Bancroft, Jane Fonda, Faye Dunaway şi Audrey Hepburn. Decizia ei – şi a regizorului – de a o juca pe asistentă a fost alegerea potrivită, au fost de părere şi juraţii Academiei Americane de Film.

(w882) Zbor deasu

Părinţii actriţei sunt hipoacuzici, iar ea a învăţat de mică să comunice cu ei. Astfel că, în premieră la Gala Oscarurilor, la finalul discursului de la decernarea premiului, Louise Fletcher le-a mulţumit părinţilor ei în limbaj mimico-gestual.

Şi rolul interpretat de Jack Nicholson a avut o distribuire dificilă, după ce Marlon Brando, Gene Hackman şi Steve McQueen au primit oferta de a-l interpreta.

Filmul este adaptarea romanului cu același titlu de Ken Kesey, din 1962, unde autorul povesteşte experienţa lui de când a lucrat la spitalul pentru veterani din Palo Alto, California.

Mulţi dintre figuranţii de pe platourile de filmare au fost chiar bolnavi care sufereau de maladii mentale.

Pelicula a fost recompensată, în total, cu cinci premii Oscar, şase premii Globul de Aur, şase premii BAFTA şi două premii David di Donatello.

Titlul cărţii (şi al filmului) vine dintr-o poezie pentru copii, tradiţională în foclorul american, în care este vorba despre direcţiile în care zboară trei gâşte:

“Three geese in a flock.

One flew east, one flew west,

One flew over the cuckoo's nest.

O-U-T spells OUT, Goose swoops down and plucks you out.”

Trimiterea la inocenţă prin folosirea acestui refren (care în română ar fi un fel de “ala - bala – portocala” sau “căţeluş cu părul creţ”) serveşte ideii de puritate din sufletele celor internaţi în ospiciul unde ajunge, fraudulos, în căutarea unei scăpări comode, personajul lui Jack Nicholson, McMurphy.

(w882) Zbor deasu

Nici asistenta Ratched, nici McMurphy, nici indianul Bromden (Chief Bromden) nu sunt atinşi de vreo maladie, nu după standardele “normalităţii” - în orice caz, asistenta Ratched este singura care nu se află sub tratament. Dar duc toţi un război al disimulării şi al câştigării poziţiei de forţă şi antrenează avalanşa generală a nebuniei.

Întreg filmul este o parabolă despre libertate şi putere, care porneşte de la premisele comice ale „păcălitorului păcălit”, cu McMurphy crezând că înşală sistemul penitenciar printr-o internare “uşoară”, dar căzând victimă unei firi maladive. Povestea evoluează către tragedie, pentru ca salvarea sau alinarea finală să vină doar de la prietenie, în fond o recuperare a speranţei în umanitate.

„Zbor deasupra unui cuib de cuci” este numit adesea unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei din SUA.

(w882) Zbor deasu

Foto: IMDb

1:30 Universitaria (R)

*Emisiunea Universitaria va fi construită ca un puzzle al ofertelor şi realizărilor universitare, doctorale şi academice din diferite domenii de activitate, pentru a întări misiunea televiziunii publice de a educa românii.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior si prezentator Camelia Moise

Producator : Larisa Avram

(Reluare)

2:25 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2