loader
Foto

Vedetele TVR, actori în piesa de teatru „Piatra din casă"

60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune, aniversaţi printr-un eveniment special desfăşurat în TVR: o echipă formată din actori, comentatori, producători din TVR a jucat cea mai recentă premieră, producţie proprie: „Piatra din casă" .

 

Este vorba despre o comedie după Vasile Alecsandri şi B.P. Haşdeu, cu muzica originală, semnată Alexandru Adolf Flechtenmacher (autorul primei operete româneşti).

(w882)

Câţiva dintre interpreţii rolurilor din spectacolul adaptat şi regizat de Constantin Dicu ne-au spus cum a fost pentru ei această experienţă:

„Multe emoţii am trăit în cei 40 de ani de televiziune, dar cu Piatra din casă mi-am împlinit cel mai mare vis al tinereţii, acela de a fi actriţă. Credeţi că mi-a fost uşor să accept provocarea? Dar cum aş fi putut să spun nu la zi de sărbătoare? 60 de ani de teatru TV se pot sărbători doar în Calea Dorobanţilor 191. Aici s-au scris cele mai frumoase pagini de cultură cu tot ce înseamnă ea: istorie, teatru, muzică, balet, documentare şi interviuri care au dezvăluit lumii întregi calitatea sufletului şi, mai ales, a minţii unui popor deştept. Vreau să cred că această sărbătoare trăită în direct cu telespectatorii va ajuta să ne repoziţionăm pe locul pe care-l merităm în preferinţele publicului. Adevărul nostru înseamnă creaţie şi unicitate. Cine nu s-a convins încă de această stare de fapte, mai are timp să o facă, iar cine ignoră adevărul nostru va rămâne sărac. Noi credem în public, îl preţuim şi-i simţim cu emoţie glasul şi aplauzele”, ne-a mărturisit realizatoarea TVR Carmen Movileanu, Cucoana Zamfira, mama Marghioliţei, în piesa de teatru Piatra din casă.

(w882)

„O teribilă bucurie a fost pentru mine să joc alături de colegii mei din TVR, actori cu diplomă sau nu. Cu toţii am pus multă pasiune în jocul nostru, iar în trei luni cât au durat pregătirile pentru piesa asta, domnul Dicu a reuşit să ne sudeze ca echipă.

(w882)

Pentru mine, provocarea a fost cu atât mai mare pentru că, la 60 de ani de la prima piesă de teatru transmisă în direct de TVR, am jucat într-o piesă transmisă tot în direct de televiziunea publică. Şi de data asta, mi s-a aplicat foarte bine titlul şi sloganul emisiunii pe care împreună cu Carmen Movileanu o producem – Ieri, azi, mâine. Evenimentul transmis ieri seară în direct de TVR 2 este un omagiu adus azi, celor de ieri, dar şi un îndemn pentru a susţine Teatrul TV de mâine. De altfel, este dorinţa exprimată de toţi cei care ne-au trecut pragul - şi actori, şi public - de a continua proiectul de Teatru TV, în care să fie cooptaţi actori de azi şi de ieri.

(w882)

Aşteptăm publicul să vină şi în luna în luna septembrie la TVR, când piesa Piatra din casă va avea încă 4 reprezentaţii. De asemenea, în această seară (11 august, de la 20.30), publicul poate veni în gradina TVR să vadă Piatra din casă”, ne invită Corina Dănilă, care deţine rolul principal în piesă: Marghioliţa, fiica Cucoanei Zamfira.

„Nu am vrut să mă fac actor pentru că aveam de dus în spate numele tatălui meu – actorul Dumitru Furdui -, căruia nu i-aş fi putut ajunge, ca talent, nici până la gleznă. Până la urmă, am acceptat provocarea colegilor de la Casa de Producţie TVR şi am urcat pe scenă. Sunt curios ce ar spune el despre mine acum. Simt că de acolo, de sus, se uită la mine cu o uşoară grimasă spunându-mi: fiule, mai ai multe de învăţat!”, ne-a declarat şi jurnalistul sportiv Tudor Furdui.

(w882)

Tudor a fost aseară Jorj, în piesa Piatra din casă, pe care spectatorii o mai pot vedea şi în această seară în curtea TVR şi pe care telespectatorii TVR 2 au putut să o vizioneze în direct pe 10 august.

„Nu vă puteţi imagina ce emoţii am avut! Prima premieră de teatru din viaţa mea - şi a mai fost transmisă şi în direct. MULTĂ, multă, foarte multă muncă, mult entuziasm adolescentin acu', la bătrâneţe :)”, a completat şi Mihai Melinescu, jurnalistul Ştirilor TVR, care a avut rolul căminarului Grigori Pâlciu.

(w882)

şi care, de săptămâna viitoare, va prezenta alături de Maria Linda emisiunea matinală a postului TVR 1 – 1 Matinal, Dorin Chioţea intrând în vacanţă.

Bogdan Ghiţulescu, realizator al emisiunii Natură şi sănătate de la TVR 2, care a intepretat în piesa de teatru rolul Petcu, tatăl Marghioliţei, spune că această experienţă a fost una care i-a unit pe toţi cei din distribuţie. „A fost un experiment teatral unic pentru noi, care a demarat prin curajul lui Demeter Andras şi care a adunat o trupă eterogenă , dar care, prin experienţa regizorului Constantin Dicu - care a susţinut cu noi un adevărat curs de teatru intensiv – s-a transformat într-un grup omogen. Sperăm ca telespectatorii şi spectatorii care vor veni la reprezentaţiile ulterioare să se bucure de spectacolul pe care îl oferim!”

(w882)

Distribuţia spectacolului, adaptat şi regizat de Constantin Dicu (în ordine alfabetică): Sever Bârzan (Comisul Nicu, fiul căminarul Grigori Pâlciu), Corina Danilă (Marghioliţa, fiica Cucoanei Zamfira), András Demeter (Her Franţ Birman, Doctor), Tudor Furdui (Jorj), Bogdan Ghiţulescu (Petcu, tatăl Marghioliţei), Mihai Melinescu (vărul Marghioliţei), Cătălin Mireuţă (Numa Consule), Carmen Movileanu (Cucoana Zamfira, mama Marghioliţei), Claudia Nicolau (Trandafira), Mihai Răzuş (căminarul Grigori Pâlciu), Gabriela Valentir (Ioana, servitoare).

(w882)

Scenografia: Raluca Chelaru

Instrumentişti: Adina Cocargeanu, Geanina și Marius Meragiu

Durata: 1 h şi 40 min.

20:00 Puternici, impreuna

* Redifuzare

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Invitat:

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

21:00 Istorii de bun gust

Sezon Nou

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2