loader
Foto

"Unchiul Vanea" în regia lui Kordonsky, la TVR 2 de Ziua Mondială a Teatrului

Luni, 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, Casa de Producţie TVR a programat pe TVR 2 la ora 20:10, „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky.

 

Teatru TV

Organizată pentru prima dată la Viena, în 1961, în timpul celui de-al IX-lea Congres mondial al Institutului Internațional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru.

Înființat în 1948, la inițiativa UNESCO, Institutul Internațional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic, având relaţii oficiale de consultare şi asociere cu UNESCO.

În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional este invitată să transmită un mesaj întregii comunități de artiști. Mesajul este tradus apoi în peste 50 de limbi, citit spectatorilor înaintea reprezentației din 27 martie, publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și televiziune.

An de an, figuri celebre precum Jean Cocteau (1962), Arthur Miller (1963), Richard Burton (1974), Ellen Stewart (1975), Eugen Ionesco (1976), Radu Beligan (1977), Peter Brook (1988), Augusto Boal (2009), John Malkovich (2012) au transmis mesajul de Ziua Mondială a Teatrului.

Potrivit World Theatre Day, mesajul de anul acesta va fi transmis de actriţa franceză Isabelle Huppert.

***

Pentru a marca această sărbătoare, Casa de Producţie TVR vă propune luni, 27 martie, pe TVR 2 şi TVR +, de la ora 20:10, „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky.

Spectacolul va fi difuzat ca parte a Campaniei „Artiști pentru artiști”, iar pe durata lui pe ecran vor apărea conturile în care pot fi făcute donațiile.

Telespectatorii  intră, de această dată, în viaţa unui „grup restrâns de oameni inteligenţi, talentaţi, moderni şi sensibili, pe care destinul i-a izolat pe o insulă - o izolare nu prin imensitatea apei, ci printr-o cumplită claustrare, realizată prin toate formele posibile”, după cum însuşi regizorul descrie universul piesei cehoviene.

Cine sunt ei?

(w882) UV1

Alexandr Vladimirovici Serebreakov – profesor universitar alfat la pensie (interpretat de Victor Rebengiuc), Elena Andreevna – soţia lui (Ana Ioana Macaria), Marina – dădaca bătrână (Mariana Mihuţ), Maria Vasilievna Voiniţkaia – văduvă de consilier, mama primei soţii a profesorului (Coca Bloos), Ivan Petrovici Voiniţki (Unchiul Vanea), fiul ei (Horaţiu Mălăele), Sofia Alexandrovna (Sonia), fiica lui din prima căsătorie (Andreea Bibiri), Mihail Lvovici Astrov – medic (Cornel Scripcaru), Ilia Ilici Teleghin – proprietar scăpătat (Ionel Mihăilescu), un argat (Demeter András István).

(w882) Uv3

„Se doreşte a fi un fel de declaraţie de intenţie, un fel de arătare a unui drum, încontro ne îndreptăm atunci când facem selecţia acelor spectacole care sunt în repertoriile teatrelor şi pe care le considerăm ca un fel de "categoricus imperativus" necesar a fi preluate, a dobândi prin noi, prin Televiziunea Română, cum îmi place mie să cred, un paşaport către eternitate.” (Demeter András István, Coordonator cu atribuţii de Director al Casei de Producţie TVR)

Scenografia este semnată de Elena Dmitrakova, iar traducerea este realizată de Moni Ghelerter şi de Radu Teculescu.

(w882) UV4

Echipa tv:

Organizator producţie: Sorin Cristea; ilustraţie muzicală: Mihaela Constantinescu; regia de sunet: Gabi Scîrlet; editor imagine: Marius Rușitoru; scenografie tv: Bogdan Brolla, Nicoleta Petrovici; director de imagine: Vlad Tănase; redactor: Sînziana Miloşoiu;

Producător Diana Dumitru;

Producător delegat: Dana Andriescu;

Regia TV: Gini Ignat

(w882) UV5

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

20:00 Puternici, impreuna

* Redifuzare

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

Prezentator Liana Stanciu

Trauma divortului

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

21:00 Istorii de bun gust

(redifuzare)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2