loader
Foto

Galerie foto

Un weekend cu Orchestrele din Berlin şi San Francisco

În această săptămână, concertele Festivalului Enescu vor fi difuzate sâmbătă şi duminică; astfel că de la ora 23:45 (în ambele zile) vă veţi întâlni cu două dintre cele mai bune ansambluri din lume: Berliner Philharmoniker şi San Francisco Orchestra.

 

Concertele Festivalului George Enescu

Sâmbătă,30 aprilie, ora 23:45

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În noaptea de Înviere, seria Concertelor Enescu ne aduce una dintre cele mai prestigioase orchestre din lume: Berliner Philharmoniker. Orchestra a fost înscrisă de prestigioasa revistă britanică „Gramophone” în top 10 cele mai bune orchestre din Europa (2006) și votată a doua cea mai bună orchestră din lume (2008).

„Această orchestră”, spune dirijorul Simon Rattle, „gândeşte şi răspunde incredibil de rapid, fiecare muzician în parte. Nu stau niciodată. Poate pentru că acest oraş, Berlin, funcţionează la fel. Cu Orchestra Filarmonicii din Berlin poţi să fii sigur că muzicienii oferă întotdeauna totul.”

Pe scena Sălii Palatului, în 2015, orchestra a interpretat Variaţiunile pe o temă de Frank Bridge de Benjamin Britten şi Simfonia nr. 4 în do minor de Dmitri Şostakovici. Opera „Variations on a theme of Frank Bridge” a fost compusă în 1937 şi este un elogiu adus profesorului lui Britten, Frank Bridge. Fiecare Variaţiune reprezintă o anumită calitate a personalităţii lui Bridge, dar reflectată prin prisma propriei personalităţi a compozitorului, Britten.

Despre cea de-a parte a concertului (Simfonia nr. 4 în do minor op. 43), jurnalistul Marius Constantinescu spunea pe site-ul enescu.tvr.ro că „Simfonia a IV-a de Şostakovici a sunat ca şi când ar fi fost cântată de o mie de orchestre, sublimate într-una singură. Aşa cum, nu o dată, toţi membrii unei partide îţi dădeau impresia că s-au făcut buchet, s-au subţiat şi au cântat sunetul definitoriu al unui singur instrument”.

Duminică, 1 mai, ora 23:45

În prima zi de Paşte este difuzat cel de-al doilea concert susţinut de ansamblul american San Francisco Symphony. Programul conţine "Concertul nr.2 pentru pian şi orchestră" al compozitorului Béla Viktor Bartók – solistă fiind pianista Yuja Wang – şi Simfonia I de Gustav Mahler.

Yuja Wang este una dintre puținele pianiste care au devenit un „nume internațional” înainte de vârsta de 21 de ani. Născută la Beijing (10 februarie 1987), artista a studiat timp de trei ani la Conservatorul din Beijing, iar la vârsta de 15 ani, a început Curtis Institute of Music din Philadelphia.

În doar câțiva ani de la debutul din 2005, alături de Orchestra Centrului Național al Artelor din Ottawa, condusă de Pinchas Zukerman, Yuja a cântat alături de multe dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii, printre care orchestrele simfonice din Boston, Chicago, Cleveland, Dallas, Detroit, Houston, Filarmonicile din Los Angeles, New York, Orchestra Simfonică Națională din Washington D.C., Orchestra din Philadelphia, cea din Pittsburgh sau Orchestra Simfonică din San Francisco.

În afara Statelor Unite, a concertat alături de Berlin Staatskapelle, Filarmonica din China, Filarmonica della Scala, Filarmonica din Israel, Filarmonica din Londra, Orchestre de Paris, Orquesta Nacional España, Orchestra Simfonica NHK din Tokyo, Royal Concertgebouw Orchestra, Orchestra Mozart și Santa Cecilia.

Ansamblul din San Francisco a câștigat numeroase premii și distincții de-a lungul anilor, printre acestea se numără Record Academy Award în Japonia, Grand Prix du Disque în Franța, Gramophone Award (Marea Britanie), Preis der Deutschen Schallplattenkritik (Germania) și câteva premii Grammy, din care trei pentru înregistrarea din 1999 a operei lui Stravinsky și șapte pentru Simfoniile lui Mahler.

Înfiinţată în 1911,  orchestra  a reuşit să se impună în peisajul muzical american prin dirijorii pe care-i avea. Hadley ocupase aceeași poziție la Seattle Symphony Orchestra înainte să vină la San Francisco, iar Alfred Hertz, urmașul lui Hadley, dirijase înainte la Metropolitan Opera.

***

Despre concertele Festivalului Internaţional George Enescu

Din primăvara lui 2016, telespectatorii pot (re)vedea ansamblurile de renume care au cântat la Ateneul Român sau Sala Palatului. „Nu ai unde să vezi în altă parte aceste concerte. Sunt orchestre, artiști care sunt vânați de toate televiziunile din străinătate, iar noi îi avem acum, aici”, spune Valentina Băințan, producătorul Concertelor Festivalului Enescu. „Din luna martie 2016, telespectatorii văd rezultatul muncii unei echipe de zeci de oameni, profesioniști ai domeniului, dedicați celui mai mare eveniment cultural din România”, adaugă Valentina Băințan.

Pe parcursul Festivalului, în 2015, Televiziunea Română a acordat un spațiu amplu evenimentului cultural al anului. De la transmisiunile în direct pe TVR 2 și TVR HD, până la concertele difuzate exclusiv online, pe enescu.tvr.ro, românii au putut urmări 48 de concerte. Acestea au fost completate de interviurile neconvenționale și intervențiile realizate de Liana Stanciu, Claudia Spătărescu, Marius Constantinescu și dirijorul Tiberiu Soare.  În 2015, au fost 48 de concerte, 22 lucrări de George Enescu, și peste 9000 de minute de transmisiuni în direct.

12:40 Teleshopping

13:00 Cultura minorităţilor

* Mozaika

Jurnalist: Manuela Aldea

Producator: Teodora Dragoi

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2