loader
Foto

Galerie foto

TVR difuzează Concertul unei Nopţi de Vară al Filarmonicii din Viena

Sâmbătă, 17 septembrie, ați putut urmări concertul din acest an susţinut de Wiener Philharmoniker cu dirijorul  Semion Bychkov.

 

Filarmonica din Viena demonstrează an de an că, pe lângă clasicele concertele din stagiune, ştie să apropie publicul larg de universul muzicii clasice ca nicio altă orchestra din lume, fie în sala Musikverein din Viena (Concertul de Anul Nou), fie în aer liber, în impresionanta grădină a Palatului Schönbrunn (Sommernachtskonzert).

Organizat la finele lui mai 2016, Concertul de vară de la Palatul Schönbrunn (Sommernachtskonzert) a avut un program dedicate în exclusivitate compozitorilor francezi. Compoziţiile din program cuprind o largă varietate a genurile muzicale franţuzeşti ale secolului XIX şi începutul secolului XX, de la Romantism, la Neoclasicism.

La pupitrul dirijoral a fost, pentru prima dată, Semion Bychkov, muzicianul care a fost considerat unul dintre copiii-minune ai muzicii clasice. A început să studieze pianul la cinci ani la cunoscuta Glinka Choir School, pentru ca la 13 ani să ia şi primele lecţii de dirijat, iar la 20 să câştige marele premiu în cadrul competiţiei de dirijat Rachmaninov. În ultimii ani, el a dirijat Otello (Verdi) la Metropolitan Opera din New York și a concertat alături de London Symphony Orchestra, Moscow Philharmonic, Munich Philharmonic sau NHK Symphony Orchestra din Japonia.

Programul Sommernachtskonzert conţine lucrări din Georges Bizet - Farandole din L`Arlésienne, Suite No. 2; Hector Berlioz - Marşul lui Rákóczy din „La Damnation de Faust", op. 24; Francis Poulenc - Concerto pentru două piane, D minor, FP 61; Maurice Ravel - Daphnis et Chloé, Suite No. 2 şi Boléro.

În prezent, Semion Bychkov este Klemperer Chair of Conducting la Royal Academy of Music şi Gunther Wand Chair la BBC Symphony Orchestra, alături de care apare, în fiecare an, la BBC Proms. În 2015, Semion a fost numit Dirijorul anului de International Opera Awards.

Tot pentru prima dată pe scenă alături de Filarmonica din Viena se află şi surorile Katia şi Marielle Labèque. Recunoscute pentru duetul lor de sincronicitate şi energie, cele două surori şi-au arătat interesul pentru muzică încă din copilărie, mai ales că au crescut într-un mediu muzical, mama lor fiind Ada Checchi (fosta elevă a pianistei Marguerite Long).

Surorile Labèque au fost remarcate odată cu reinterpretarea pe care au făcut-o Rapsodiei în Albastru a lui Gershwin, iar de-a lungul anilor au colaborat cu ansambluri prestigioase ca Filarmonica din Berlin, Bayerischer Rundfunk, Boston Symphony, Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, London Symphony, Filarmonica din Los Angeles și altele, şi cu dirijori pecum Semion Bychkov, Sir Colin Davis, Charles Dutoit, Sir John Eliot Gardiner, Kristjan Jarvi, Paavo Järvi, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Esa-Pekka Salonen, Leonard Slatkin și Michael Tilson Thomas.

***

Din 2004, Orchestra Filarmonică din Viena oferă melomanilor gratuit, în fiecare vară, concertul din grădinile Palatului Schönbrunn. Prin acest demers, orchestra urmăreşte un obiectiv cultural, acela de a face muzica clasică mai accesibilă publicului larg şi de a stimula apetitul pentru acest gen muzical şi în rândul publicului mai puţin expus în mod obişnuit. Concertul este produs de televiziunea naţională austriacă, ORF, şi transmis live sau înregistrat în mai mult de 80 de ţări din întreaga lume.

Anii trecuţi, concertul a fost dirijat de Bobby McFerrin (2004), Zubin Mehta (2005), Plácido Domingo (2006), Valery Gergiev (2007 şi 2011), Georges Prêtre (2008), Daniel Barenboim (2009), Franz Welser-Möst (2010), Gustavo Dudamel (2012), Lorin Maazel (2013) şi Christoph Eschenbach (2014). În ultimiii doi ani, concertul s-a desfăşurat sub bagheta lui Zubin Mehta.

Photo credit: https://www.wienerphilharmoniker.at

0:30 Reţeaua de idoli (R)

Producător: Irina Păcurariu

(Reluare)

1:30 Universitaria (R)

*Emisiunea Universitaria va fi construită ca un puzzle al ofertelor şi realizărilor universitare, doctorale şi academice din diferite domenii de activitate, pentru a întări misiunea televiziunii publice de a educa românii.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior si prezentator Camelia Moise

Producator : Larisa Avram

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2