loader
Foto

Galerie foto

TVR 2 prezintă istoriile ctitoriilor brâncoveneşti

Televiziunea Română continuă seria producţiilor dedicate Anului Brâncoveanu, iar sâmbătă şi duminică veţi putea urmări poveştile celor mai cunoscute ctitorii brâncoveneşti. De la ora 12:00 (sâmbătă) şi 18:30 (duminică) pe TVR 2 şi, online, pe TVR+.

 

Anul Brâncoveanu

Considerat „primul stil românesc”, curentul brâncovenesc este o combinaţie între elementele tradiţionale locale, bizantine, orientale, dar şi cele occidentale, mai ales din perioada Renaşterii. Apărut în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, acestea s-a extins din Ţara Românească până în Transilvania.

UPDATE: Ediția de sâmbătă este disponibilă online pe TVR+.

Sâmbătă, de la ora 12:00,  mergem pe urma ctitoriilor din Ţara Făgăraşului. Mănăstirea de la Sâmbăta, Biserica de la Poiana Mărului şi Biserica „Sfântul Nicolae” sunt doar câteva dintre lăcaşurile de cult construite în timpul domniei Brâncoveanu. Acestea au fost ridicate de meşteri aduşi din Ţara Românească şi, de-a lungul timpului, s-au transformat în centre spirituale ale ortodoxiei româneşti.

UPDATE: Ediția de duminică este disponibilă online pe TVR+.

Duminică, începând cu ora 18:30, descoperim istoria Mănăstirii Brâncoveni. Mănăstire ridicată de Matei Basarab, agă din Brâncoveni, ca loc de închinăciune pentru călugării de aici, ea a fost refăcută, consolidată şi fortificată de Constantin Brâncoveanu. Conform mărturiilor istorice, domnitorul şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Brâncoveni. Lăcaşul de cult  a fost ridicat  în amintirea părinţilor săi şi a bunicului Preda, înmormântaţi în pronaos, ucişi în întâmplări dramatice din istoria Ţării Româneşti.

Despre Anul Brâncoveanu:

În 2014 se împlinesc 300 de ani de la martiriul celui care în conştiinţa europeană purta numele de "Prinţ al Aurului".  Sfântul Sinod a proclamat 2014 ca ’’Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei  Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română’’. Televiziunea Română a început, în ianuarie, o serie de emisiuni şi producţii dedicate acestui eveniment. Printre acestea se numără şi emisiunea „Martiriul Brâncoveanu”, moderată de Daniela Zeca Buzura. Emisiunea poate fi urmărită aici.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


20:00 Un trecut secret

Film* Un trecut secret (His secret past-SUA, 2016) PREMIERĂ

Regia: Randy Carter

Cu: Brigid Brannagh, Gatlin Green, Austin James, Patrick Muldoon

*Thriller. Lily, fiica unei celebre scriitoare de romane poliţiste, este atacată de un individ în timp ce făcea jogging, dar un tânăr misterios, pe nume Mick, o salvează la ţanc. Între cei doi pare să se înfiripe o idilă, dar mama lui Lily şi şeriful local au îndoieli cu privire la trecutul lui Mick şi încep să facă investigaţii.

*

Redactor: Gabriela Onea

21:40 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2