loader
Foto

Galerie foto

TVR 2 difuzează concertele Festivalului „George Enescu”

Din 15 martie, la TVR 2 puteţi urmări, săptămânal, câte două concerte ale celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Enescu. Seria începe de la 23:30, cu Orchestra Română de Tineret şi Israel Philharmonic Orchestra & Corul Filarmonicii „George Enescu”.

 

Concertele Festivalului George Enescu

Marţi, 15 martie, de la ora 23:30, ați putut urmări concertul Orchestrei Române de Tineret, dirijată de Kristjan Järvi, cu violonista Sarah Chang. Programul conţine Rapsodia nr. 1 în La Major op. 11 a lui George Enescu şi Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor op. 47 de Jean Sibelius.

Născut în 1972 la Tallinn, Kristjan Järvi a emigrat – la şapte ani – împreună cu familia sa în SUA şi s-a stabilit la New York. A studiat pianul la Manhattan School of Music, iar cursurile de dirijor le-a urmat la University of Michigan. În prezent, el colaborează cu patru orchestre: din postura de director muzical al Orchestrei Simfonice Radio MDR Leipzig şi al Orhestrei Festivalului Gstaad; cu Absolute Ensemble (unde este co-fondator)- un amsablu din New York care îmbină muzica clasică, hip hop şi jazzul, şi ca fondator şi director muzical al Filarmonicii de Tineret al Mării Baltice. Astfel, el dirijează atât cea mai veche orchestră radio din lume, cât şi cea mai nouă orchestră de tineret.

Orchestra Română de Tineret a fost fondată în 2008, împreună cu Fundaţia „Prietenii muzicii – Serafim Antropov” de violoncelistul Marin Cazacu şi dirijorul Cristian Mandeal. Proiectul a strâns laolaltă cei mai valoroşi tineri muzicieni din ţară. Cu vârstele cuprinse între 18 şi 30 de ani, muzicienii sunt instruiţi de nume consacrate ca Liviu Prunaru, Dorin Marc, Marin Cazacu sau Stefan Geiger.

Din 2011, ansamblul face parte din EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras) şi a participat la toate ediţiile Festivalului Internaţional „Enescu şi Muzica Lumii” de la Sinaia. Orchestra a avut o evoluţie fulminantă de la înfiinţarea ei şi de-a lungul anilor a reuşit să-şi facă numele cunoscut atât pe scenele naţionale, cât şi pe cele internaţionale, participând la evenimente şi festivaluri precum: Festivalului Internaţional „George Enescu”, Festivalului Internaţional „Sergiu Celibidache”, Festivalul Internaţional „Young Euro Classic”, Festivalul de la Ravello, Festivalul Mahler şi a concertat la Paris, Strasbourg sau Roma.

Un copil-minune al muzicii, descrisă drept una dintre cele mai bune violoniste, Sarah Chang a avut primul solo la vârsta de 9 ani, împreună cu Filarmonica din New York şi Orchestra din Philadelphia. La cinci ani a fost acceptată la celebra şcoală de muzică Juilliard, iar la zece ani înregistra primul album.

De-a lungul carierei sale, a lucrat cu orchestre ca: Orchestra Filarmonicii din New York, Orchestra din Philadelphia, Orchestrele Simfonice din Chicago, din Boston, Los Angeles şi Cleveland; pe continentul european a cântat alături de Orchestra filarmonicii din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena, Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, Bayerische Rundfunk Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre Philharmonique de Luxembourg şi Orchestre National de France.

Concertul este disponibil online pe TVR+.

***

Miercuri, 16 martie, tot de la ora  23:30 ne întâlnim cu Israel Philharmonic Orchestra, dirijată de Zubin Mehta şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Ion Iosif Prunner; solist este tenorul Marius Vlad Budoiu. Programul va conţine lucrări din George Enescu („Vox Maris“ op. 31) şi Arnold Schoenberg (Simfonia de cameră nr. 1 în Mi Major op. 9)  Concertul este disponibil online pe TVR+.

Zubin Mehta, director muzical pe viață al Orchestrei Filarmonicii din Israel şi noul Preşedinte Onorifc al Festivalului Enescu din 2017, provine dintr-o familie dedicată muzicii, tatăl său fiind fondatorul Bombay Shymphony. La 18 ani, Mehta a intrat în universul muzicii, înscriindu-se la prestigioasa Academie de Muzică din Viena. „Când am ajuns la universitate, ştiam că medicina nu e de mine. Am salvat multe vieţi nefăcându-mă doctor”, spunea dirijorul.

În doar şapte ani, el dirija atât Orchestra Tonkünstler din Viena, cât şi orchestra filarmonică din Berlin, devenind unul dintre cei mai mai căutaţi dirijori. Acest lucru se vede cel mai bine în diferitele colaborări simultane pe care le-a încheiat cu orchestre de renume din lume; de exemplu, din 1961 până în 1967, el a fost Directorul Muzical al Montreal Symphony, în 1962 ocupa aceeaşi poziţie şi la Filarmonica din Los Angeles, pentru ca din 1969 să devină şi Consilier muzical al Orchestrei Filamornice din Israel.

Născut la Bucureşti într-o familie cunoscută de muzicieni, Iosif Ion Prunner a urmat studiile Universităţii de Muzică din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Zoe Popescu, Ana Pitiş, Maria Fotino, Constantin Bugeanu şi Sergiu Comissiona.

El a preluat conducerea Corului Filarmonicii din 1997 şi, de-a lungul anilor, maestrul a colaborat cu cele mai importante orchestre din ţară, printre care Cristian Mandeal, Sergiu Comissiona, Lawrence Craig, Valentin Gheorghiu, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Michel Plasson, Krzysztof Penderecki, Ion Marin, Adrian Eröd, Neil Stuart, Tatiana Serjan, Dolora Zajick, Carlo Colombara etc. Printre orchestrele cu care a colaborat, amintim: Orchestra Naţională a Franţei, Filarmonica din München, Filarmonica „Arturo Toscanini”, Orchestra Festivalului din Varşovia, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Naţională a Cataluniei, Filarmonica din Ostrava, Orchestra Capitole Toulouse.

***

Despre concertele Festivalului Internaţional George Enescu

Din primăvara lui 2016, telespectatorii pot (re)vedea ansamblurile de renume care au cântat la Ateneul Român sau Sala Palatului. „Nu ai unde să vezi în altă parte aceste concerte. Sunt orchestre, artiști care sunt vânați de toate televiziunile din străinătate, iar noi îi avem acum, aici”, spune Valentina Băințan, producătorul Concertelor Festivalului Enescu. „Din luna martie 2016, telespectatorii văd rezultatul muncii unei echipe de zeci de oameni, profesioniști ai domeniului, dedicați celui mai mare eveniment cultural din România”, adaugă Valentina Băințan.

Pe parcursul Festivalului, în 2015, Televiziunea Română a acordat un spațiu amplu evenimentului cultural al anului. De la transmisiunile în direct pe TVR 2 și TVR HD, până la concertele difuzate exclusiv online, pe enescu.tvr.ro, românii au putut urmări 48 de concerte. Acestea au fost completate de interviurile neconvenționale și intervențiile realizate de Liana Stanciu, Claudia Spătărescu, Marius Constantinescu și dirijorul Tiberiu Soare.  În 2015, au fost 48 de concerte, 22 lucrări de George Enescu, și peste 9000 de minute de transmisiuni în direct.

 

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 71

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

Ecranizarea din 2019 a romanului „Numele trandafirului

Miniseria „Numele trandafirului" este difuzată în premieră, în patru părți, pe TVR2. Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 22.00, este programată a ...

 

#tvr2