loader
Foto

Galerie foto

Trei popasuri în Transilvania, la Duminica filmului românesc

Cele trei pelicule româneşti pregătite pentru duminică, 26 aprilie, ne-au dus într-o călătorie prin Transilvania. Duminica filmului românesc a putut fi urmărită la TVR 2 şi pe TVR+.

 

Străinul (1984) (partea a II-a), ora 14:10

Andrei (Ştefan Iordache) şi Lucian (Şerban Cantacuzino), doi elevi în clasa a VIII-a, se împrietenesc în ciuda diferenţelor sociale dintre ei. Primul este fiul unui muncitor, cel de-al doilea al unui avocat. Au în comun şi faptul că se îndrăgostesc de aceeaşi fată (în rolul Soniei joacă Irina Petrescu). Acţiunea se petrece în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, într-un orăşel din Ardeal.

Filmul, regizat de Mihai Iacob, este o adaptare a romanului cu acelaşi nume de Titus Popovici şi publicat în 1955, iar rolurile principale sunt interpretate de Ştefan Iordache, Şerban Cantacuzino, Irina Petrescu, George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu, Gheorghe Dinică, Fory Etterle, George Măruţă.

„Străinul” a fost filmul de debut al actorilor Ștefan Iordache, Gheorghe Dinică și Irina Petrescu. Pelicula a primit Premiul special al juriului la Festivalul Național al filmului de la Mamaia (1964), Premiul pentru interpretare masculină la Festivalul Național al filmului de la Mamaia (1964) - pentru Ștefan Ciubotărașu, Premiul pentru interpretare feminină la Festivalul Național al filmului de la Mamaia (1964) - pentru Irina Petrescu şi Mențiunea specială a juriului la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary (1964) - pentru Ștefan Iordache.

Castelul din Carpaţi (1981), ora 20:10

Filmul este o adaptare a romanului omonim de Jules Verne. Regizor este Stere Gulea. În rolurile principale îi găsim pe Cornel Ciupercescu, Maria Bănică, Octavian Cotescu.

În 1848, încercând să publice un protest împotriva autorităților austro-ungare, tânărul boier Frâncu pleacă din Transilvania în Italia. Aici îl cunoaște pe Radu Gorj, posesorul unei impresionante averi şi al unui castel în Carpați. Gorj are o adevărată obsesie pentru frumoasa cântăreaţă de operă Stilla şi, după un şir de întâmplări bizare, dispare cu aceasta, la sfârșitul unei reprezentații.

Revenit în țară, Frâncu încearcă să dea de urma lui Radu Gorj şi, vizitând misteriosul castel, descoperă printre tot felul de maşinării o invenţie care imortalizează vocea artistei. Devenit prizonierul obsesiei sale, proprietarul va dispărea odată cu castelul său, care se năruie ca atins de un blestem.

Morgen (2010), ora 22:10

Drama Morgen regizată de Marian Crişan are în palmares patru premii obţinute la Festivalul de Film de la Locarno (Elveţia). În distribuţie îi găsim pe András Hatházi, Yilmaz Yalcin şi Elvira Rîmbu.

Nelu are 40 de ani şi care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta - un orășel de la granița româno-ungară din județul Bihor. Pentru el, zilele trec la fel: în zori pescuiește, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Într-o zi, bărbatul pescuiește ceva neobișnuit: un emigrant care vrea să treacă granița ilegal şi îi oferă bani în schimbul ajutorului său. Fără să înțeleagă exact ce vrea să-i comunice străinul, Nelu ia banii și îi promite că îl va ajuta să treacă granița mâine ("morgen" în limba germană).

***

Filmele pot fi urmărite şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

12:40 Teleshopping

 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2