loader
Foto

Galerie foto

Telecinemateca difuzează „Moştenitoarea”, un clasic al cinematografiei alb-negru

Miercuri, 23 martie, de la ora 19:50, la TVR 2 aţi putut urmări „Moştenitoarea”, lungmetrajul din 1949, premiat cu patru Oscaruri. După cum v-am obişnuit, Telecinemateca a început  cu o prezentare din partea cineastului Radu F. Alexandru.

 

Moştenitoarea, după cum anunţa chiar propriul său poster din cinematografe, este într-adevăr „un mare film”, o poveste sumbră a aşteptărilor zdruncinate, a inimilor frânte şi a pedepselor dure. Bazat pe romanul „Piaţa Washington” de Henry James, lungmetrajul lui William Wyler spune povestea lui  Catherine Sloper (Olivia de Havilland), o tânără timidă şi retrasă, care trăieşte în umbra tatălui ei, personaj dominator şi foarte înstărit.

Ca moştenitoare a acestuia, Catherine poate deveni ţinta vânătorilor de avere; de aceea, când chipeşul Morris Townsend (Montgomery Clift) reuşeşte să cucerească inima fetei, bătrânul Sloper îl bănuieşte imediat de intenţii necinstite.

Producţia cu actori de primă mână a fost regizată de William Wyler, un maestru al dramelor romantice de epocă, care s-a remarcat prin buna credinţă cu care a reuşit să aducă pe marele ecran clasicii literaturii şi ai scenei, printre care „Dodsworth” (1936), „Jezebel” (1938), „Wuthering Heights” (1939), „The Letter” (1940), „The Little Foxes” (1941) sau „Mrs. Miniver” (1942).

Pelicula s-a bucurat de un mare succes în rândul criticilor de film. New York Times spunea că regizorul Wyler „a luat această piesă de teatru, care în esenţă este una de salon şi a bunelor maniere şi atitudinilor rigide, şi a transformat-o într-o (...) poveste extraordinară plină de caracter”.

Filmul a câştigat patru premii Oscar (cea mai bună actriţă, cel mai bun decor, cele mai bune costume, cea mai bună muzică), un Glob de Aur pentru Cea mai bună actriţă, dar şi distincţiile National Board of Review pentru Ralph Richardson şi New York Film Critics Cirle pentru Olivia de Havilland.

20:00 Puternici, impreuna

* Redifuzare

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

Prezentator Liana Stanciu

Trauma divortului

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

21:00 Istorii de bun gust

(redifuzare)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2