loader
Foto

Galerie foto

„Surghiunul de acasă”, un nou episod din seria „Deportaţii”

Sâmbătă, 14 februarie, am mers pe urmele victimelor Bărăganului care au descoperit, odată întoarse acasă, că statul le-a distrus și vandalizat proprietăţile pe care le-au avut.

 

Deportaţii

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

Odată încheiată deportarea, victimele Bărăganului au dorit cu ardoare să revină la casele lor. Dar ceea ce au găsit acasă nu semăna nici pe departe cu ceea ce lăsaseră în urmă. Cei mai avantajaţi şi-au găsit gospodăriile deposedate de bunuri şi vandalizate.

Mulţi şi-au găsit proprietăţile ocupate de instituţii ale statului comunist, care au continuat să funcţioneze în dispreţul întâietăţii locative a proprietarilor întorşi din deportare. Acestora le-au fost oferite drept locuinţe fostele acareturi ale propriilor imobile: o magazie, un şopron, un coteţ de animale. Cei mai mulţi au rămas la mila rudelor şi a prietenilor, fiind nevoiţi, în multe cazuri, să o ia de la capăt.

Atât de mult intrase răul deportării în vieţile oamenilor, după atâta amar de ani de chin şi trudă, că pierduseră orice speranţă de mai bine. Părea că Dumnezeu i-a uitat şi, simţindu-se părăsiţi, se părea că şi ei se îndepărtaseră de Dumnezeu. 

Prima criză a asistenţei spirituale a apărut în rândul deportaţilor atunci când moartea a început să îi secere. Din cauza condiţiilor precare de igienă, a alimentaţiei sărace, a apei nepotabile şi a caniculei, au început să moară nu doar copiii şi bătrânii, ci şi oameni în putere, dar care nu au putut rezista traumei, iar neadaptarea la noua situaţie i-a omorât. Vestea că pedeapsa cu deportarea s-a încheiat i-a făcut pe cei mai mulţi să îşi aducă aminte că trăiseră fără Dumnezeu.

„Ipoteza mai apropiată de realitate este aceea că, în conditiile de alienare ale DO, viaţa spirituală era sărăcită sau cel puţin aşa părea, din moment ce din confesiunile oamenilor nu s-au putut descoperi argumente contrarii; cu exceptia, poate a existenţei unor şabloane de gândire cu trimitere la pietate, venite din tradiţie”, spune Dan Micu, realizatorul episodului „Surghiunul de acasă”.

„Nu exista Dumnezeu pentru ei. Nu aveau unde să se roage şi nu erau înţeleşi deloc”, spune maica Daria, stareţa Mănăstirii Libertatea (judeţul Călăraşi), unul dintre personajele prezente în episodul din această sâmbătă. Lăcaşul de cult pe care maica Daria îl conduce este singura dovadă a existenţei satului Libertatea, construit şi locuit de deportaţii Bărăganului. Biserica satului – lasată de izbelişte – a fost refăcută începând cu 2000, iar acum poartă hramul „Sfânta Treime” şi este numită „perla Bărăganului”. Maica Daria luptă pentru ridicarea unui memorial al deportaţilor, în locul unde altădată aceştia au fost obligaţi să înceapă de la zero.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba spaniola

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2