loader
Foto

Galerie foto

Staatskapelle Dresden şi Christian Thielemann, în concert la TVR 2

În seria „Concertele Festivalului George Enescu”, TVR 2 vă aduce una dintre cele mai vechi orchestre din lume: Staatskapelle Dresden, fondată în 1548. Marţi şi miercuri, de la 23:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Concertele Festivalului George Enescu

Marţi, 5 aprilie, ora 23:30

Concertul este disponibil online pe TVR+.

Prima ediţie a concertelor ansamblului Staatskapelle Dresden este dedicată compozitorilor George Enescu şi Ludwig van Beethoven. Orchestra germană, avându-l la pupitrul dirijoral pe Christian Thieleman, şi cu solistul Yefim Bronfman vor interpreta Simfonia de cameră pentru 12 instrumente soliste op. 33 în Mi Major (Enescu) şi Concertul nr.3 pentru pian şi orchestră în do minor op. 37 – Beethoven.

Simfonia de cameră a fost compusă de Enescu înainte să împlinească 24 de ani, iar Concertul nr. 3 a fost interpretat pentru prima oară în  1803, chiar de compozitorul său, Beethoven, fiind dedicată Prinţului Louis Ferdinand al Prusiei. În cadrul Festivalului Enescu, partitura a fost interpretată de Yefim Bronfman, unul dintre cei mai talentaţi pianişti ai momentului.

El a debutat pe plan internaţional în 1975 în postura de solist al Orchestrei Simfonice din Montreal, dirijată de Zubin Mehta. Cariera pianistului Yefim Bronfman este legată de acest dirijor şi de ansamblul pe care îl conduce, Orchestra Filarmonică din Israel. Împreună au lansat integrala lucrărilor pentru pian semnate de Serghei Prokofiev.

Miercuri, 6 aprilie, ora 23:30

Concertul este disponibil online pe TVR+.

În cea de-a doua ediţie din această săptămână a Concertelor, telespectatorii vor putea urmări interpretarea Simfoniei nr. 6 în La Major a lui Anton Bruckner. Compusă în perioada 1879-1881, Simfonia nr. 6 a fost dedicată proprietarului austriac Dr. Anton van Ölzelt-Newin şi s-a remarcat prin lipsa acelor elemente-muzicale care se regăseau în mai toate lucrăriile compozitorului (lucru care a uimit atât prietenii, cât şi criticii săi, la premiera din 1883).

Staatskapelle Dresden, ansamblul care va interpreta această lucrare, datează din 1548, când Prinţul Elector Moritz von Sachsen a înfiinţat un Hofkantorei (un cor al curţii), pe care l-a mărit aducând muzicieni străini. În secolul al XVIII-lea, sub conducerea unor dirijori (Kapellmeister) ca Michael Praetorius Heinrich Schütz şi Johann Adolf Hasse, ansamblul din Dresda a devenit un punct de referinţă al Europei baroce.

În prezent, Staatskapelle este una dintre cele mai vechi orchestre din lume, iar de-a lungul existenţei sale, a colaborat cu nume prestigioase ale muzicii clasice; Richard Wagner spunea că ansamblul îi este „miraculoasa lui harpă”, Richard Strauss şi-a lansat nouă din operele sale la Dresda, iar Simfonia Alpină a dedicat-o orchestrei.

Lista lucrărilor care şi-au avut premiera sau care au fost dedicate ansamblului variază de la Antonio Vivaldi, Wagner, Robert Schumann, Franz Liszt, Paul Hindemith, Weill, Blacher, până la Zimmermann, Matthus, Rihm şi Kantscheli.Printre compozitorii care au cântat cu Staatskapelle se numără W.A. Mozart, Paganini, Felix Mendelssohn, Robert Schumann, Franz Liszt, Berlioz, Johannes Brahms, Igor Stravinsky, Lutoslawski, Henze; dirijorii: Herbert von Karajan, Kleiber, Wolfgang Sawallisch, Eugen Jochum, Seiji Ozawa, James Levine, Zubin Mehta, Lorin Maazel, Previn, Nikolaus Harnoncourt, John Eliot Gardiner, Christoph Eschenbach, Myung-Whun Chung, Gatti, Georges Prêtre, Kent Nagano, Fabio Luisi şi mulţi alţii.

La pupitrul orchestrei se află Christian Thielemann, un discipol al lui Herbert von Karajan şi Daniel Barenboim, care şi-a câştigat notorietatea în calitate de dirijor al faimoaselor orchestre Munchener Philharmoniker şi Staatskapelle Dresden.

A fost director artistic al Operei Germane din Berlin (1997 – 2004), a condus Orchestra Filarmonicii din München ( 2004 – 2011), iar din septembrie 2012 este dirijor-şef al Capelei de Stat din Dresda (Staatskapelle Orchestra). În anul 2000 a debutat în cadrul festivalului de la Bayreuth şi revine de atunci, în fiecare an, pe scena celebrului teatru Festspielhaus.
În 2003 a primit Ordinul de Merit al Republicii Federale Germane, în 2011 a devenit membru de onoare al Academiei Regale de Muzică din Londra, iar în 2015 Societatea Richard Wagner a oraşului Leipzig i-a acordat premiul „Richard Wagner”. Foarte activ în viaţa muzicală internaţională îşi împarte atenţia între repertoriul simfonic şi cel liric.

Iniţial s-a făcut remarcat în zona operei, unde a condus orchestre celebre precum cea de la Metropolitan din New York sau Opera din Berlin, fiind atras mai ales de repertoriul german şi mai cu seama de Wagner şi R. Strauss. Dirijorul are o legătură specială cu operele lui Richard Wagner pe care le studiază de o viaţă întreagă şi le cunoaşte în cele mai mici detalii.
Volumul „Mein Leben mit Wagner” („Viaţa mea cu Wagner”), scris de dirijorul Christian Thielemann în colaborare cu Christine Lemke-Matwey, descrie în amănunt parcursul său în relaţie cu opera fascinantului compozitor: „Nu ştiu exact cum m-am apropiat de muzica lui Wagner, ce a fost mai întâi: gândul la compozitor sau la cum aş putea să-i dirijez muzica?” Cartea dezvăluie copleşitoarea operă wagneriană, dar şi cum trăieşte şi descifrează muzica un iremediabil îndrăgostit de universul sunetelor.

***

Despre concertele Festivalului Internaţional George Enescu

Din primăvara lui 2016, telespectatorii pot (re)vedea ansamblurile de renume care au cântat la Ateneul Român sau Sala Palatului. „Nu ai unde să vezi în altă parte aceste concerte. Sunt orchestre, artiști care sunt vânați de toate televiziunile din străinătate, iar noi îi avem acum, aici”, spune Valentina Băințan, producătorul Concertelor Festivalului Enescu. „Din luna martie 2016, telespectatorii văd rezultatul muncii unei echipe de zeci de oameni, profesioniști ai domeniului, dedicați celui mai mare eveniment cultural din România”, adaugă Valentina Băințan.

Pe parcursul Festivalului, în 2015, Televiziunea Română a acordat un spațiu amplu evenimentului cultural al anului. De la transmisiunile în direct pe TVR 2 și TVR HD, până la concertele difuzate exclusiv online, pe enescu.tvr.ro, românii au putut urmări 48 de concerte. Acestea au fost completate de interviurile neconvenționale și intervențiile realizate de Liana Stanciu, Claudia Spătărescu, Marius Constantinescu și dirijorul Tiberiu Soare.  În 2015, au fost 48 de concerte, 22 lucrări de George Enescu, și peste 9000 de minute de transmisiuni în direct.

 

7:30 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)

8:00 Documentar 360°GEO

* Chartres, arta vitraliului (CHARTRES, L’ART DU VITRAIL, Franţa-Germania, 2020) Redifuzare

*Într-unul dintre ultimele centre franceze ale artei vitraliului, Chartres, ne întâlnim cu maeştri sticlari pasionaţi, care ţin în viaţă tradiţia acestei tehnici. Printre ei, Jacques Loire, care nu şi-a pierdut defel creativitatea la 80 de ani împliniţi.

Catedrala Notre-Dame din Chartres impresionează prin monumentalitate şi prin splendoarea vitraliilor, vechi de mai bine de 800 de ani. La poalele sale se mai află câteva ateliere de pictură pe sticlă, care se străduiesc să salveze un patrimoniu cultural inestimabil.

Realizator: Jean-Baptiste Mathieu

Redactor: Gabriela Onea

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2