loader
Foto

Soprana Valentina Naforniţă, invitata săptămânii la Interviurile Enescu

Duminică, 2 octombrie, am urmărit un interviu cu soprana română Valentina Naforniţă, câştigătoarea, la doar 24 de ani, a concursului BBC Cardiff Singer of the World şi membră a Wiener Staatsoper. De la 00:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Interviurile Festivalului Enescu

Interviul este disponibil online pe TVR+.

Născută în 1987, în Republica Moldova, Valentina Naforniţă s-a remarcat pe scena internaţională odată cu participarea la concursul BBC Cardiff Singer of the World, o competiţie organizată de BBC Wales din 1983, la care iau parte cele mai mari nume ale muzicii clasice. Ea a câştigat marele premiu BBC Cardiff Singer of the World şi Premiul publicului Dame Joan Sutherland.

De asemenea, ea a mai distinsă cu premiul „Emerging Voice” la al 62-lea Concurs Anual pentru tineri cântăreţi de operă din Europa (Associazione Lirica Concertistica Italiana), Premiul Orange pentru Tineri Muzicieni (România) şi locul 2 la Concursul de canto Hariclea Darclée; în 2012, a fost invitată să cânte la Competiţia Internaţională de Operă de la Paris, unde a câştigat premiul doi.

„Cu rădăcini în Republica Moldova, cu har de la Dumnezeu, cu frumuseţe angelică,  cu sete de Cunoaştere şi cu succes incomensurabil pe scenele lirice de vârf ale lumii! Câţiva poli care creionează fidel portetul sopranei Valentina Naforniţă. În completarea portetului, mai putem adăuga faptul că modestia este aura care planează asupra a tot ceea ce împărtăşeşte pe parcursul întâlnirii în faţa camerelor”, spune Claudia Robu, realizatoarea interviului.

Tot în 2012, ea s-a alăturat ansamblului Wiener Staatsoper şi a debutat şi pe scena la Scala în rolul Gildei din Rigoletto. Prezentă la ediţia din 2015 a Festivalului Internaţional „George Enescu”, Valentina Naforniţă a interpretat, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Viena, cele „7 lieduri pe versuri de Clément Marot“ de George Enescu.

„Interviurile Festivalului Enescu ne rezervă o evadare în lumea Omului şi a artistului Valentina Naforniţă. Şi totodată, o sursă de informare pe care nu o găsim «împărtăşită» de motoarele de căutare ale internetului”, adaugă Claudia Robu.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare duminică, la miezul nopţii, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

10:00 Teleshopping

10:30 Magazin Deutsche Welle

Globalizarea: riscuri şi beneficii (GLOBAL US Magazin despre globalizare, Germania, 2024) PREMIERĂ

Programul-magazin tratează problemele lumii contemporane inter-conectate, cu focus pe sintagma „local este global” şi vice-versa, şi arată cum se adaptează oamenii la oportunităţile şi la riscurile globalizării.

Episodul 98

Redactor: Corina Feleagă

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2