loader
Foto

Serialul „Deportaţii” revine la TVR 2 cu un nou sezon

Sâmbătă, 10 ianuarie, TVR 2 a difuzat primul episod din noul sezon Deportaţii. De la ora 11:00, am aflat povestea lui Costan Haş, ţăranul din Ţara Crişurilor care a avut curajul să se opună comuniştilor şi colectivizării forţate.

 

Deportaţii

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În 1945, aproximativ 85.000 de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele, fiind deportaţi, la muncă silnică, în minele din Donbass şi Siberia. Majoritatea celor strămutaţi erau şvabii din Banat şi saşii din Transilvania, consideraţi un element care ar putea dăuna stabilităţii regiunii.

În satul Girişul  Negru din Ţara Crişurilor s-au petrecut întâmplări dramatice în vara anului 1949, din cauza rezistenţei locuitorilor de  aici la stabilirea cotelor şi a celorlalte samavolnicii pe care le-au avut de îndurat şi suportat ţăranii români în urma politicii agrare a regimului comunist. Au fost  efectuate  arestări în baza unor  înscenări, după care mulţi dintre răzvrătiţi au fost deportaţi în Dobrogea. Unii dintre săteni au fost executaţi fără milă, ca familiile  acestora să ia drumul deportării.

„Costan Haş  este o  victimă a istoriei  acelor ani, iar mărturia lui este  emblematică pentru suferinţa unei  întregi  generaţii de lucrători  ai pământului”, povesteşte Radu Găină, realizator TVR al episodului „Deportaţii” de sâmbătă, 10 ianuarie.

În 1951, au fost deportaţi peste 45.000 de oameni din Banat, pentru a popula regiunea aridă a Bărăganului. Printre aceştia s-au aflat chiaburii, ţărani înstăriţi, duşmani ai regimului, industriaşi şi alţi etnici maghiari, basarabeni sau macedoneni. A fost a doua mare schimbare demografică făcută în România, iar comuniştii au reuşit atunci să facă, din „propritate, un delict”.

***
Primele mărturii ale ţăranilor care au fost deportaţi pot fi urmărite pe TVR+, portalul video al Televiziunii Române. Acestea sunt disponibile aici.

 

4:30 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

5:20 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2