loader
Foto

Seria „Deportaţii” continuă cu documentarul „Dintr-un loc în altul…”

Duminică, 27 noiembrie, la miezul nopţii, la TVR 2 şi online pe TVR+, a fost prezentat un documentar despre condiţiile istorice ale anului 1940, când mulţi basarabeni şi bucovineni s-au refugiat în România.

 

Deportaţii

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În condiţiile istorice complexe ale anului 1940, mulţi basarabeni şi bucovineni s-au refugiat în ceea ce mai rămăsese din România. Între 1941-1944, unii dintre ei s-au reîntors în Basarabia şi Bucovina, ulterior revenind din nou în ţara mamă, în al doilea refugiu. După ce România a intrat în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice, basarabenii, bucovinenii şi aromânii au fost duşi în Banat în locul şvabilor, plecaţi în deportarea de la începutul anului 1945.

Cearta dintre Stalin şi Tito a determinat marea deportare a locuitorilor din sud-vestul României în Bărăgan şi Lunca Prutului, la Rusaliile anului 1951. Unii basarabeni au fost nevoiţi să rămână în satele înfiinţate de autorităţile comuniste până în 1964. După acel an, ei s-au aciuat pe unde au putut în satele şi oraşele de lângă zona de deportare. O parte dintre ei şi-au făcut un rost în municipiul Brăila.

(w882) Deportati

Dintr-un loc în altul, aşa am fost purtați de vântul istoriei, mi-a mărturisit cu amărăciune unul dintre ei. Poveştile acestor năpăstuiţi ai sorţii sunt încărcate de tristeţe şi durere şi se impune să consemnăm întru dreaptă judecată drama lor.

(w882) Desportati

Pentru ei, amintirile acelor ani dramatici sunt încărcate de tristeţe şi amărăciune.

Documentar de Radu Găină. Producător dr. Filaret Acatrinei

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!


 

14:00 Reţeaua de idoli (R)

Producător: Irina Păcurariu

(Reluare)

15:00 Rivalii

Sezon Nou

* Tema: ,, PĂRINTI SEVERI sau PĂRINTI PERMISIVI?”

Invitati: Matei Stanculescu, AdrianCuculis, Sanda Ladosi, Romica Tociu, Roxana Ciuhulescu, Roxana Goga (dir. adj. Colegiul Spiru Haret), Catalin Botezatu (prin Skype).

Momentele artisitice sunt sustinute de Sanda Ladosi, Liviu Marin, Daniela Bejan

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Andreea Baciu

Realizatori: Marina Almasan, Adrian Banuta

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2