loader
Foto

Seria „Dreptul la memorie” continuă în această vineri cu „Gândirea arestată”

Pe 22 mai, seria de documentare „Dreptul la Memorie - Argumente pentru un Muzeu al Comunismului” aduce în prim plan lupta Securităţii împotriva intelectualităţii şi studenţilor. De la ora 19:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

CONSTANTIN LUPESCU
Dreptul la memorie

Documentarul este disponibil pe TVR+.

Sfârșitul anilor ‘50 a însemnat, sub aparența unei independențe față de Uniunea Sovietică, un nou val de represiune. Principalii vizați au fost de această dată vârfurile intelectualității și studenții. Avertizată fiind de Revoluția Maghiară din ‘56, puterea comunistă de la București nu a riscat tulburări de genul celor din țara vecină.

În lupta sa cu elitele României, Securitatea s-a năpustit asupra intelectualității. Considerați periculoși prin simplul fapt că se constituiau în lideri de opinie, intelectualii sunt cei ce vor umple pușcăriile și lagărele de muncă. Un important grup, constituit de Securitate în jurul a doi cărturari, Constantin Noica și Dinu Pillat, va primi pedepse de până la 25 de ani de închisoare. Acuzațiile se reduceau la scrierea ori doar citirea unor opere considerate a fi dușmănoase la adresa „puterii populare”.


Valuri succesive de studenți vor fi arestați începând cu toamna anului 1956. Represiunea comunistă declanșată atât de violent după câțiva ani de „acalmie” era prețul plătit pentru retragerea Armatei Roșii din țară. Începea astfel un nou capitol în istoria României comuniste.

Cercetătorii Raluca Spiridon, Silviu Moldovan (CNSAS) și Clara Mareș (IICCMER), alături de martorii la acele evenimente - Monica Pillat și Radu Surdulescu - ne însoțesc în acest periplu. Nu lipsește nici de această dată opinia președintelui executiv al IICCMER, partenerul TVR 2 în acest proiect – Radu Preda.

Echipa: Constantin Lupescu – narator, Octav Lungu - organizator producție, Andreea Mărginenu – regia muzicală, Mariana Ioniță - redactor, Cornel Ciuleanu - coloana sonoră, Dinu Mărgărint - director imagine, Roxana Chiriță – realizator.

***
Despre Dreptul la memorie – Argumente pentru un Muzeu al Comunismului”

Din 8 mai 2015, TVR2 și IICCMER lansează proiectul „Dreptul la memorie”, un serial-documentar care prezintă argumentele înfiinţării unui Muzeu al Comunismului la București. În fiecare vineri, de la ora 19:00. Fiecare episod va fi dedicat unei perioade şi problematici, specifice perioadei comuniste prin care naratorul Constantin Lupescu invită publicul la meditarea asupra necesităţii unui muzeu al comunismului.

Invitaţia va fi făcută pe două paliere: donaţii de obiecte, documente, fotografii etc. (în imagine, croll, mediu on line şi fillere), concurs de idei și sugestii despre ce ar trebui să conțină un muzeu al comunismului din România.

Serialul-documentar „Dreptul la memorie” va avea şapte episoade, plus unul final, în care echipa TVR&IICCMER va organiza un talk-show. De-a lungul celor opt săptămâni, telespectatorii vor asculta poveşti ale unor martori-cheie, opiniile specialiştilor şi vor urmări reportajele realizate de echipa Televiziunii Românii. Printre tematicele abordate în campanie se numără: „GÂNDIREA ARESTATĂ”, „ISTORII LA RĂSCRUCE” sau „ŞASE POVEŞTI DIN COMUNISM”.

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 46

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2