loader
Foto

Galerie foto

Amintiri despre Sergiu Nicolescu, cel mai vizionat regizor român

În ziua de 14 aprilie, TVR 2 a dedicat "Duminica filmului românesc" cineastului Sergiu Nicolaescu, de la a cărui naştere s-au împlinit 89 de ani. Telespectatorii au vizionat primul lungmetraj din cariera cineastului, “Dacii” (1966) si filmul “Mircea” (Romania, 1989), în care Sergiu Nicolaescu joacă rolul principal.

 

Considerat cel mai prolific și mai vizionat regizor român din toate timpurile, Sergiu Nicolaescu rămâne în istoria cinematografiei cu numeroase producţii, de la filme ale istoriei poporului român, până la seria polițistă a Comisarului Moldovan. Nicolaescu a făcut loc povestilor de dragoste in filmele sale, puţină lume a sesizat că eroii sai nu se sărută. Cântăreţul Dan Bittman, pe care regizorul l-a convins să se alăture distribuţiei “Orient Express”, a încercat să-i dejoace planurile.

În ziua de 14 aprilie, TVR 2 dedică "Duminica filmului românesc" cineastului Sergiu Nicolaescu, de la a cărui naştere se împlinesc 89 de ani (n. 13 aprilie 1930). Telespectatorii sunt invitaţi să vizioneze, de la ora 12.35, primul lungmetraj din cariera cineastului, “Dacii” (1966), iar de la ora 20.10 filmul “Mircea” (Romania, 1989).

Sergiu Nicolaescu s-a stins din viaţă în 2013, dar în urma sa au rămas peste 50 de producţii cinematografice, mai bine de 35 de roluri principale şi peste 1 miliard de spectatori în toată lumea. “Întâlnirea cu Sergiu Nicolaescu a fost întâmplatoare, într-un loc public. Mi-a spus atunci că urmează să facă un film şi că ar vrea să fiu în distribuţie pentru că semăn foarte bine cu el. Au trecut câţiva ani, vreo patru, uitasem de propunere, când m-a sunat pentru a mă chema să dau probă”, a povestit cântăreţul Dan Bittman pe care Sergiu Nicolaescu l-a convins să apară într-un singur film, “Orient Express”, în care interpreta rolul regizorului în tinereţe.

(oar_w460)

În lungmetrajul realizat în 2004, regizorul Sergiu Nicolaescu deţine rolul principal, prințul Andrei Morudzi, iar solistul trupei Holograf dă viaţă aceluiaşi personaj, în tinereţe.

“Am filmat o scenă cu Ioana Moldovan, îmbrăcaţi de epocă şi ne plimbam pe un pod. Arătam frumos şi mai mulţi turişti se opriseră să ne fotografieze. Filmam o scenă de dragoste şi i-am spus Ioanei că dacă suntem îndrăgostiţi ar trebui să ne sărutăm… Ioana mi-a dat dreptate, dar Sergiu Nicolaescu a spus: “Nu, în filmele mele nu s-a sărutat nimeni… Nu există!”. Ne-am tot plimbat şi ne-am hotărât să ne sărutăm măcar o dată, ca să-i stricăm pelicula. Ne-am luat în braţe, ne-am pupat, când îl auzim pe Nicolaescu strigând “Stop! Stop!”. Surpriza a fost că nu el a refuzat sărutul nostru de pe pod, dar filmarea s-a oprit pentru că pelicula se terminase exact în momentul acela. Nici pelicula nu ne-a susţinut ca să facem scena mai frumoasă!”, a spus râzând Bittman.

“Sergiu Nicolaescu era un regizor care ştia ce vrea şi niciun actor nu i se împotrivea la filmări. Mă refer la artişti de prima mână precum Gheorghe Dinică, Maia Morgenstern sau Florin Zamfirescu... toţi îl ascultau. Prima zi de filmare a fost un stres. Apoi am căpătat curaj şi a mers bine. Sergiu Nicolaescu m-a mai invitat să joc şi în alte filme ale sale, dar spre marea mea părere de rău l-am refuzat. Eram foarte prins cu alte proiecte, iar să faci film nu este uşor, petreceam 8-10 ore pe platou…”, a adăugat Dan Bittman.

Filmul istoric româno-francez, “Dacii”, regizat în 1967 de Sergiu Nicolaescu, va fi difuzat de TVR 2, duminică, de la ora 12.35. “Dacii” se află pe locul al patrulea în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România. Acțiunea se petrece în preajma anilor 86-88 d.Hr, când Domițian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. Pentru a-şi salva poporul, Decebal va trebui să îndeplinească cel mai dureros sacrificiu al unui părinte, cel al propriul său fiu, Cotyso. Din distribuţie fac parte actorii Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta şi Mircea Albulescu.

Seara, de la ora 20:10, filmul „Mircea” (România, 1989) prezintă câteva momente semnificative de la sfârșitul domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), domnitorul Țării Românești: pregătirea luptei cu oastea otomană condusă de sultanul Mehmed I, supravegherea intrigilor boierilor care doreau să închine țara puterilor străine și îndrumarea educației nepotului preferat, Vlad. De asemenea, sunt prezentate sub formă de flash-back mai multe evenimente din perioada domniei voievodului muntean. În rolurile principale: Sergiu Nicolaescu Şerban Ionescu, Adrian Pintea, Vlad Nemeş, Silviu Stănculescu, Ion Besoiu şi Ion Riţiu.

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.8

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2