loader
Foto

Galerie foto

Săptămâna începe la TVR cu documentarele 360°-GÉO

De luni până sâmbătă, jurnaliştii de la Arte France ne aduc poveşti fascinante din ţări ca Antilele Franceze, SUA, Franţa sau Laponia.

 

Misiune de salvare în Munţii Stâncoşi (luni, 26 septembrie, ora 17:00)

De cum se dă alarma, George Field şi oamenii săi urcă în elicopter şi pleacă să salveze alpinişti şi turişti în pericol. Colaborând cu 25 de paznici de vânătoare, membrii acestei adevărate echipe de şoc-cea mai cunoscută din Munţii Stâncoşi-îşi pun adesea în pericol propriile vieţi pentru a salva altele. (Sauvetage dans les Rocheuses, Franţa-Germania, 2012)


Guadelupa-cel mai bun rom din lume (marţi, 27 septembrie, ora 17:00)

Pe insula Guadelupa – parte a Micilor Antile Franceze – ne place să spunem, în glumă, că nimeni nu ştie dacă romul a fost înaintea insulei sau vice versa. E de înţeles: în Guadelupa, totul se învârte în jurul acestei industrii, care a influenţat filosofia şi modul de viaţă al locuitorilor.

Romul din Guadelupa este unul dintre cele mai bune, conform cunoscătorilor în domeniu. Iar acest rom n-are nimic de-a face cu romul tradiţional făcut din melasă. Romul este distilat direct din sucul trestiei de zahăr, care altădată era tăiat de sclavii de culoare. Echipa 360-GEO a vizitat insula şi a observat modul în care se schimbă cultura în Guadelupa, care astăzi e parte a Europei, dar care nu poate şi nu vrea să-şi uite trecutul. (Guadeloupe, le meilleur rhum du monde, Franţa-Germania, 2011)


Furtuni în strâmtoarea Magellan (joi, 28 septembrie, ora 10:00)

Slujba chilianului Erich Guital este cel mai coşmare pentru toţi marinarii: el este pilot pe vapoare în una dintre cele mai puţin ospitaliere regiuni de pe glob: strâmtoarea Magellan, care separă Ţara de Foc de continentul sud-american.

Această zonă este renumită pentru violenţa furtunilor şi pentru vremea care se schimbă într-o clipă. În strâmtoarea Magellan, zilele calme şi senine pot fi numărate pe degetele de la o singură mână. (Turbulences dans le detroit de Magellan, Franţa-Germania, 2009)


Şampania, o pasiune lichidă (vineri, 30 septembrie, ora 10:00)

Vara e pe sfârşite. În provincia Champagne, ultimele raze de soare mângâie strugurii din soiurile Pinot negru, Riesling negru şi Chardonnay. Aici se fabrică şampania, băutura naţională a Franţei, obţinută conform unor reguli stricte stabilite de podgorenii din zonă.

Anselme Selosse este viticultor. În viile sale de lângă Avize începe recoltarea strugurilor albi din specia Côtes, iar muncitorii sezonieri sosesc din toate colţurile Franţei. Pentru ei, culegerea strugurilor înseamnă “al cincilea anotimp”.  În această zonă, în secolul al XVII-lea călugărul benedictin Dom  Pérignon inventa cunoscuta şampanie. (Champagne, les bulles du desir, Franţa-Germania, 2011)


Pe Valea Loarei (vineri, 30 septembrie, ora 17:00)

Loara, cunoscută mai ales pentru castelele sale, nu are niciun baraj sau ţărm modificat, astfel că lungul fluviu de  1020 kilometri  se desfăşoară într-un mod natural.Pe malurile sale, oamenii îşi apără tradiţiile: casele de tuf, cultivarea viţei de vie şi a unor varietăţi de legume dispărute de mult timp. Viaţa pictorului Jean-Jack Martin este marcată de lungul curs al fluviului francez. (Mon bout de Loire, Franţa-Germania, 2008)


Laponia-Marele ambuteiaj (sâmbătă, 1 octombrie, ora 19:00)

Realizatorii 360-GEO însoţesc transhumanţa de toamnă. Cum reuşesc laponii să-şi păstreze tradiţiile pastorale în condiţiile lumii moderne? Populaţia sami, cunoscută şi sub numele de laponi, trăieşte de milenii din creşterea renilor.

Primăvara, turmele pleacă neînsoţite pe înălţimi, unde femelele dau naştere unei noi generaţii de pui. Toamna, crescătorii îşi strâng turmele şi marchează tineretul. (La Laponie, le grand embouteillage, Franţa-Germania, 2012)

 

21:00 Cursa prin istorie

*Povesti si secrete pe Podul Mogosoaiei Sezon Nou

* Secretele Muzeului Antipa

Printr-un joc de cautare de comori la Muzeul de istorie naturala Grigore Antipa, Adriana Irimescu, insotita de elevi, descopera povestea prieteniei dintre Grigore Antipa si Emil Racovita, dar si alte secrete ale muzeului.

Producatori: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Realizator Anca Berlogea-Boariu
Prezentator Adriana Irimescu
Jurnalist Stefania ȚTene

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2