loader
Foto

Galerie foto

Reportaje şi documentare de călătorie

Străbatem lumea în lung şi în lat: din Curaçao  în Venezuela, din Provence la Veneţia, din Pirinei în Norvegia. Din 20 august, vă dăm întâlnire pe TVR HD şi TVR 2 pentru a descoperi împreună locuri de vis, istorii incredibile, oameni fascinanţi.

 

Luni, 20 august, începând cu ora 7:00, TVR HD va difuza, simultan cu TVR 2, un nou episod din seria 360° Geo. De data aceasta călătorim în Curaçao. Pe insula Curaçao, cunoscută în principal pentru lichiorul căruia i-a dat numele, locuitorii sunt pasionaţi de maşinile de colecţie.

Clubul Wabi a fost înfiinţat de proprietarii de maşini mai vechi de 30 de ani. Înfiinţat în 1965, este cel mai vechi club dedicat maşinilor de colecţie din Caraibe. Peste 100 de proprietari îşi etalează maşinile restaurate şi-şi prezintă ultimele achiziţii. Toţi membrii poartă tricouri galbene, culoarea florilor de Wabi – arbust din Antile după numele căruia a fost botezat clubul. Documentarul, o producţie franco-germană realizată în 2015, se numeşte “Curacao – pasiunea pentru maşini de colecţie” (Curaçao, la passion des vieux tacots). Realizator Renate Werner.

De la ora 12:00, urmărim, simultan cu TVR 2, documentarul “Venezuela – ferma de crocodili” (Venezuela: la ferme aux crocodiles, Franţa-Germania, 2016). Mare prădător din America de Sud, crocodilul de Orinoco este pe cale de dispariţie. În Venezuela, la o fermă, sunt crescuţi pui şi apoi, eliberaţi în sălbăticie. Puţin studiat, crocodilul de Orinoco, care trăieşte doar în apele fluviului omonim, este unul dintre cele mai mari animale din America de Sud: poate atinge o lungime de 6 metri. Deşi protejată, această specie este vânată pentru piele, şi numărul membrilor ei scade constant. Se pare că au mai rămas circa 1.500 de exemplare în sălbăticie. Realizator Julien Hamelin.

“Între cer şi mare” (Chroniques du Sud – Découverte, Franţa, 2015) este o altă serie de documentare difuzată de TVR HD. Luni, de la ora 14:25 şi respectiv 22:30, începem drumeţiile prin cele mai frumoase locuri din regiunea Provenţa-Alpi-Coasta de Azur având drept ghid pe Carine Aigon. Realizatori: Philippe Carrese, Nicolas Mastras, Jean-Christophe Victor. De această dată vizionăm episodul 11 - Laverq – valea uitată şi episodul 12 - Nisa – poveşti secrete. Soră mai mică a văii Ubaye, valea Laverq pare ascunsă privirilor. Odinioară, număra peste 400 de locuitori, ce trăiau din păşunat şi din prelucrarea forestieră. Astăzi, doar câteva suflete mai populează cele 14 cătune ale văii.

Etalată pe malurile Golfului Îngerilor, Nisa adăposteşte multe comori ascunse. Cu mult înainte de a deveni o importantă destinaţie turistică, oamenii au locuit această zonă, lăsând peste tot urmele trecerii lor. Pas cu pas, piatră cu piatră, în acest episod ne vom întoarce în timp ca să aflăm istoria Nisei.

Marţi, 21 august, la ora 12:00, urmărim “Mexic – jucătorii desculţi de baschet” (Mexique, les joueurs de basket aux pieds nus, Franţa-Germania, 2015, 360° Geo ), pe TVR HD simultan cu TVR2. În statul mexican Oaxaca, este greu de jucat fotbal în pădurile de pin. De aceea, acum cincizeci de ani, misionarii au “importat” un alt joc: baschetul. Astăzi, a devenit un sport foarte popular printre localnici, şi toţi copiii, fie băieţi, fie fete, îl joacă. Realizator Tuan Lam.

Tot marţi, de la ora 14:25 şi respectiv 22:30, alte două episoade din seria “Între cer şi mare” (Chroniques du Sud – Découverte, Franţa, 2015) se vor difuza pe TVR HD. Realizatori: Philippe Carrese, Nicolas Mastras, Jean-Christophe Victor. Episodul 13 ne poartă la Saint Michel l'Observatoire – cu capul în...stele. Este o călătorie către stele de pe un platou din Provence. În satul Saint Michel l'Observatoire se află unul dintre cele mai importante observatoare astronomice din Franţa şi aici găsim cel mai mare telescop din Europa. Episodul 14 este despre Caussols - vast platou carstic, parcă suspendat de cer în afara timpului şi a spaţiului, cu numeroase avene şi grote, ce oferă nenumărate surprize speologilor ce le parcurg.

Miercuri, 22 august, de la ora 14:25, vedem pe TVR HD două episoade din seria nouă “Pirineii” (Pyrénées Pirineos - Franţa, 2014). Facem, cu acest prilej, o plimbare prin Munţii Pirinei din Ţara Bascilor până în Catalonia. Realizatori: Jacques Mitsch, Amic Bedel, Maryse Bergonzat. Episodul 1: Pobla de Segur, Tudela, Luchon, episodul 2: Aiguilles d’Ansabere, Aragnouet, Oloron Sainte-Marie.

Joi, 23 august, ora 12:00, aflăm cum este “Veneţia iarna” (Venise en hiver, Franţa-Germania, 2014, 360° Geo), pe TVR HD simultan cu TVR2. Veneţia este una dintre destinaţiile preferate de vacanţă. Serenissima fascinează de sute de ani. Aici nu există sezon mort, cu excepţia câtorva zile în ianuarie când oraşul se inundă, fenomen numit acqua alta. Atunci când frigul şi precipitaţiile pun stăpânire pe oraş, iese la iveală stilul de viaţă autentic veneţian; localnicii se bucură de această perioadă puţin mai liniştită. Realizatori: Lutz Neumann, Sabine Streckhardt

Începând cu ora 14:25, ne întoarcem în Pirinei (Pyrénées Pirineos - Franţa, 2014) pentru că avem de urmărit pe TVR HD episoadele 3 şi 4: Voloriu, La Jonquera, Hendaye şi Toulouse şi Tavertet, Sarrance en Vallée d’Aspe şi Arudy en Vallée d’Ossau. Realizatori: Jacques Mitsch, Amic Bedel, Maryse Bergonzat.

Vineri, 24 august, de la ora 14:25, seria “Pirineii” (Pyrénées Pirineos - Franţa, 2014) ne poartă către Zugarramurdi, Montellà i Martinet, Urdos şi Espés, Piémont Pyrénéen - Saint-Gaudens (episoadele 5 şi 6, pe TVR HD). Realizatori: Jacques Mitsch, Amic Bedel, Maryse Bergonzat.

“Mediterraneo” este numele unei coproducţii Franţa-Italia, din 2015-2016, ce prezintă mozaicul bazinului Mediteranean - diversitatea culturală, artistică şi socială, multiplele realităţi, bogăţiile, istoria în continuă schimbare. Sâmbătă, 25 august, la ora 10, urmărim pe TVR HD episodul 3: Maroc - La graniţele artei; Marsilia - Prima bienală internaţională a artei circului; Corsica – Experiment teatral; Tanger - realitatea unui mit – Maroc şi episodul 4: A trăi în Gaza - Teritoriul Palestinian Ocupat; Tanger – Asociaţii în ajutorul emigranţilor – Maroc; Revenirea în Prijedor - Bosnia-Herţegovina; Întoarcerea în Vis – Croaţia. Realizatori: Thierry Pardi şi Maria-Pia Farinella.

Ora 18:00 ne întâmpină cu un alt episod din seria 360° Geo: “Norvegia – femeile pădurar”(Norvege – le bois, une affaire de femmes, Franţa-Germania,2016), pe TVR HD simultan cu TVR2. În Norvegia, lemnul constituie o resursă naturală vitală a cărei exploatare ţine de tradiţie. Pentru a proteja mediul, dar şi pentru o dezvoltare durabilă, o echipă de femei-pădurar s-a angajat să facă o exploatare cu justă măsură a pădurilor. Realizator: Friederike Schlumbom.

Duminică, 26 august, de la ora 7:00, începe pe TVR HD reportajul din seria 360° Geo “Nevada – câinii alungă urşii” (Les chiens traqueurs d’ours du Nevada, Franţa-Germania,2015),     simultan cu TVR2. În Nevada, urşii bruni nu ezită să caute hrană prin tomberoanele locuitorilor, în pofida riscului de a fi împuşcaţi. Ca să-i protejeze, biologul Carl Lackey îi capturează, apoi îi eliberează departe de zonele locuite, punându-i pe fugă cu câinii săi urs de Carelia. Realizator Heiko de Groot.

 

 

0:05 Delta Bucureştiului

Film* Delta Bucureştiului (Le Delta de Bucarest, Franţa-România, 2020)

Regia: Eva Pervolovici

Cu: Lena Constante, Ileana Samoilă, Ileana Samoilă Budimir

*Documentar. Istoria unui loc. Epoca comunistă. Bucureşti. Femei în detenţie dau naştere în puşcăria care a fost odată cea mai frumoasă mânăstire din Europa de Est-Mânăstirea Văcăreşti.

În zilele noastre, natura sălbatică a acaparat locul formând un ecosistem: specii protejate de fauna şi floră şi familii de rromi, cu copii născuţi în acelaşi loc în condiţii riscante.

Redactor: Gabriela Onea

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2