loader
Foto

Galerie foto

Remember decembrie 1989!

„A fost sau n-a fost?”, celebrul film al lui Corneliu Porumboiu, se vede la TVR 2. La TVR 1, vineri, Ionuţ Cristache îi are invitaţi pe Mircea Dinescu şi Ion Caramitru. TVR 3 difuzează emisiuni speciale.

 

A fost sau n-a fost? O întrebare actuală şi după 28 de ani de la momentul decembrie 1989. La fel ca şi atunci, Revoluţia se vede la Televiziunea Română, de data asta în interviuri, celebrul film „A fost sau n-a fost” al regizorului Corneliu Porumboiu, documentare, talk-show-uri difuzate pe TVR 1 şi TVR 2.

(w882) A fost sau

De miercuri până vineri (20-22 decembrie), de la ora 11.50, la TVR 2 poate fi vizionat serialul „Ceauşescu şi poporul”, care ne prezintă interviuri inedite cu: Ion Iliescu, Cornel Burtică, Mircea Maliţa, sau istoricii Marius Oprea, Florin Soare, Daniela Mustaţă etc. Vom putea urmări, de exemplu, ce spun Ion Iliescu şi academicianul Mircea Maliţa (fost Ministru Adjunct de Externe şi mai apoi Ambasador al României în SUA) despre acea perioadă, care este adevărul despre cum a preluat puterea Ceauşescu, ce se ascunde în spatele discursului său din august 1968 împotriva invadării Cehoslovaciei de către URSS, care a fost momentul de cotitură în politica lui Ceauşescu şi care a fost declicul schimbărilor ce au urmat. De-a lungul serialul vor fi tratate toate umbrele memoriei colective, inclusiv relaţia lui Ceauşescu cu şefii marilor state occidentale, adevărul despre capacităţile sale intelectuale, relaţia Ceauşescu – Iliescu, sau Ceauşescu – Gorbaciov, programele sale naţionale: sistematizarea oraşelor, industrializarea forţată, împrumuturile FMI, natalitatea şi interzicerea avorturilor, cultul personalității, momentul august 1968 etc.

(w882)

Vineri, 22 decembrie, de la 21.10, TVR 2 ne oferă un film de excepţie „A fost sau n-a fost?”, în regia lui Corneliu Porumboiu, peliculă distinsă cu trofeul Camera d‘Or, al Premiului Label Europa Cinema la Cannes 2006 şi trei premii la TIFF 2006. Acţiunea filmului se desfăşoară într-un orăşel liniştit, la est de capitală, la 16 ani de la revoluţia din decembrie 1989. Virgil Jderescu, patronul postului TV local, are doi invitaţi care-şi vor împărtăşi amintirile glorioase de revoluţionari. Unul este Emanoil Pişcoci, pensionar - şi, ocazional, Moş Crăciun -, iar celălalt este Tiberiu Mănescu, un profesor de istorie care tocmai şi-a plătit datoriile pentru băutură cu întreg salariul. Cei trei vor încerca să răspundă la o întrebare devenită enigmă de 16 ani: „A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul lor?"

(w882) A fost sau

Tot vineri, la TVR 1, de la ora 21.35, într-o ediţie specială „România 9”, Ionuţ Cristache vrea să afle de la Mircea Dinescu şi Ion Caramitru cum au petrecut prima zi a Revoluţiei în studioul 4 al Televiziunii Române. Cum au ajuns la TVR pe 22 decembrie 1989, alături de cine au trăit acea zi memorabilă sau desfăşurarea evenimentelor din perspectiva lor sunt câteva dintre temele pe care Ionuţ Cristache le va aborda cu invitaţii săi.

Adevărul despre Revoluţia română poate fi aflat dintr-un simplu gest al unuia dintre actorii importanţi ai grupului care a preluat puterea şi a făcut diversiunea terorist-televizionist-militară. Un gest cât o mie de cuvinte care răstoarnă pledoaria oficială a puterii. Gesturi, interviuri şi imagini din studioul TVR în decembrie 1989, în documentarul lui Cornel Mihalache „Televiziunea la zidul Revoluţiei”, sâmbătă, de la ora 23.00, la TVR 1.

Cum scânteia Revoluţiei s-a aprins la Timişoara, TVR Timişoara a realizat mai multe producţii dedicate acelor zile, care vor fi difuzate săptămâna aceasta, pe TVR 3. Joi, 21 decembrie, de la ora 19.00, putem urmări „Huligani post mortem”, documentar  distins cu Premiul Special al juriului APTR, care prezintă câteva cazuri de victime ale represiunii de la Timişoara. Supravieţuitori ai măcelului din oraşul de pe Bega (părinţi, copii) povestesc despre cei apropiaţi, seceraţi de gloanţe. Ce e şi mai trist e că adolescenţii de azi nu-şi imaginează că aşa ceva s-a putut întâmpla. În final, în acordurile „Imnului Golanilor din Piaţa Universităţii”, camera descoperă în Piaţa Operei din Timişoara, la zece ani după sângeroasele evenimente: reclame multicolore, vitrine luminoase, ecrane ce transmit programe de muzică hip-pop.

Joi, de la ora 19.30, la TVR 3 avem „In memoriam ...Timişoara 1989”, program care aduce în prim-plan istoria acelui decembrie însângerat retrăind clipele alături de cei răniţi, dar propunându-şi să afle şi ce am câştigat cu adevărat după 1989. Au trecut 28 de ani de când la Timişoara oamenii s-au ridicat împotriva sistemului comunist, mulţi dintre ei plătind cu sânge pentru curajul acelor zile. Autorităţile locale au conferit mai multor străzi numele unor eroi ai Revoluţiei de atunci, dar puţini dintre ce ce astăzi se bucură de libertate îşi mai amintesc de ei. Cum se raportează oamenii de afaceri de azi la acel moment de cotitură, cum ne-au privit ş cum uită  acum la noi străinii sau cum arată noua clasă politică născută din democraţia câştigată sunt întrebări la care încercăm să răspundem la TVR 3, pe 21 decembrie de la ora 19.30.

Vineri, de la ora 19.00, în transmisiune directă de la Timişoara, putem urmări „Timişoara în mişcare”. Convieţuirea în bună înţelegere într-o zonă multiculturală, păstrarea tradiţiilor zonei, folclorul inconfundabil, dar şi ritmurile pop rock şi, în general, muzica de valoare sunt şi anul acesta reflectate pe scena amplasată în Piaţa Operei din Timişoara, într-un program dinamic şi variat, transmis în direct de TVR 3 şi TVR Timişoara. Dubaşilor de la Săvârşin li se vor alătura pe scenă atât ansambluri ale germanilor, sârbilor, maghiarilor şi bulgarilor, cât şi instrumentiştii şi soliştii Ansamblului Timişul din Timişoara. Seara se încheie cu recitalul Irinei Rimes, într-un spectacol în care magia Sărbătorilor răzbate în fiece clipă!

@ credit foto: cinemagia.ro

7:00 Generaţia Fit

Redifuzare

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

7:25 România…în bucate (R)

TVR Craiova

* Tăst Show

Emisiune realizată de TVR Craiova

Prezentator si realizator: Doru Ciolacu

Producător : Simona Musuroi

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2