loader
Foto

Reîntâlnire cu Ștefan Mihăilescu Brăila în ”Secretul lui Bachus”, la TVR 2

Duminică, 9 iunie, de la ora 13:00, TVR 2 v-a dat întâlnire cu ”Secretul lui Bachus”, una dintre cele mai de succes comedii ale anilor  '80.

 

Realizat de Geo Saizescu, cu o distribuție care îi reunește pe Ştefan Mihăilescu Brăila, Sebastian Papaiani, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Octavian Cotescu, filmul are la bază celebrul caz al lui Ștefănescu, gestionarul unui depozit de băuturi,  condamnat la moarte și executat la Jilava, în decembrie 1981, pentru măsluirea băuturilor.

Scenariul poartă semnătura lui Titus Popovici și a fost respins iniţial în urma intervenţiilor unor tovarăşi din  Comitetul Central al PCR, iar ulterior a fost ciuntit de cerberii cenzurii.  Și asta pentru că filmul aducea pe marile ecrane mărirea și decaderea unui personaj care ieșea din tiparele „educative” comuniste,  „Nea Puiu Bumbescu”,  zis Bachus, interpretat magistral de regretatul actor Ștefan Mihăilescu-Brăila.  Deși personajul principal al filmului a fost  rebotezat cu nume de zeu, românii  l-au recunoscut  imediat în gestionarul de magazin viclean, descurcăreț și „pilos” , cu halat și cravată,  pe Ștefănescu cel adevărat, condamnat la moarte pentru pagubele pricinuite statului.

Povestea, în esență una simplă, nu avea cum să nu conțină tușa propagandistică.

Victor, un ziarist incisiv (Emil Hossu) descoperă o serie de nereguli într-o întreprindere agricolă de stat. Investigaţiile lui vor scoate la iveală escrocheriile comise de către gestionarul unui depozit de vinuri, poreclit Bachus. Ambițios, dorind să intre în lumea bună , nădăjduind că ziaristul Mirea poate fi o partidă bună pentru fiica sa, Bachus organizează o logodnă ”piramidală”, cu invitați care demască o lume ”dezgustătoare” și ”ireală” pentru epoca comunistă, în care astfel de ”exemplare umane” nu aveau ce căuta. Deznodământul nu poate fi decât acela că  Bachus va fi pedepsit de braţul lung al justiţiei.

(w882) Secretul l

Regizorul Geo Saizescu povestea că multe dintre replicile filmului au fost scrise cu dedicaţie de către scenarist pentru Bachus, rol care i-a fost destinat lui Ştefan Mihăilescu-Brăila.  De altfel, aceasta a fost penultima apariţie pe marele ecran  a lui Brăila şi totodată rolul vieţii pentru artistul care debutase în 1958, în pelicula „Alo?... Aţi greşit numărul!“. Lungmetrajele semnate de regretatul regizor Geo Saizescu, printre care „Astă seară dansăm în familie”, „Păcală” ,  „Secretul lui Bachus” și ”Secretul lui Nemesis”,, sunt considerate antologice în istoria filmului românesc de comedie.

8:00 Opera comică pentru copii

Sezon Nou

*Opera copiilor

Producător: Valentina Băinţan

9:00 Generaţia Fit

Sezon Nou

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2