loader
Foto

„Regimul Antonescu”

Serialul-documentar „România în anii celui De-Al Doilea Război Mondial” a difuzat sâmbătă, 18 aprilie, episodul cinci. Ați urmărit, de la ora 10:00, pe TVR 2 şi TVR+, povestea din spatele regimului impus de mareşalul Antonescu.

 

România în anii celui de-Al Doilea Război Mondial

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

După înfrângerea rebeliunii, statul național legionar a încetat să existe. Antonescu formează un guvern de tehnicieni (partidele politice fuseseră scoase în afara legii) cu care instaurează un regim de mână forte, ai cărui principali dușmani sunt comuniștii, evreii și franc-masonii.

Noul regim impune reguli stricte, uneori ridicole, de comportament în viaţa cotidiană. Însă după intrarea României în război (în iunie 1941), frontul e încă departe de Bucureşti şi capitala duce o viaţă aparent normală. Înainte de momentul intrării în război (care va fi povestită în episodul şase) România aderă la Pactul Tripartit (Germania-Italia-Japonia) şi Antonescu face vizite oficiale la Berlin şi Roma. Tânărul rege Mihai e marginalizat, dar generalul îi face totuşi o favoare: o aduce în ţară de la Florenţa pe mama sa regina Elena, care-şi ocupă calitatea oficială de regină mamă.

***

Despre „România în anii celui De-Al Doilea Război Mondial”

De la evoluţia relaţiilor internaţionale, până la schimbările de regim şi cele mai importante bătălii de pe fronturi, noul documentar de pe TVR 2 vă prezintă istoria României în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, din 1938 până la sfârşit, în 1945.

Bazat pe imagini rare din arhiva TVR şi ANF, documentarul va prezenta şi analiza de-a lungul celor 14 ediţii diverse teme precum pactul Ribbentrop-Molotov, regimul mareşalului Ion Antonescu, epoca domniei regelui Carol al II-lea sau venirea la putere a comuniştilor. Imaginile sunt susţinute de intervenţiile specialiştilor care comentează diverse aspecte şi momente ale războiului, din punct de vedere politic, militar, economic sau al vieţii cotidiene. Astfel printre invitaţi se vor număra: col. dr. Petre Otu (istoric militar), prof. Dr. Cristian Troncotă (istoric al serviciilor secrete), Wilfried H. Lang (Germania) (analist economic, specialist în problemele petrolului), acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici şi alţii.

3:25 Familia Borgia (R)

Serial * Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.5

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Dramă istorică.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

(Reluare)

4:20 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2