loader
Foto

Regatul sălbatic - un program unic pe piaţa media

Singura emisiune despre animalele, păsările, ecosistemele şi biodiversitatea din România poate fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la ora 16:10, la TVR 2.

 

REGATUL SĂLBATIC

„Regatul Sălbatic” este un proiect iniţiat la TVR de realizatorul de film documentar Mihai Ovidiu Enea. Protecţia şi conservarea naturii a devenit o urgenţă. Informaţiile ştiintifice actuale pot preveni distrugerea iremediabilă a naturii. Trebuie doar să le cunoaştem. Aceste informaţii sunt aduse de TVR în casele telespectatorilor sub forma poveştilor din „Regatul Sălbatic”.

Copii de toate vârstele trebuie să înţeleagă ce provoacă degradarea naturii. Responsabilitatea faţă de natură se învaţă şi vine odată cu cunoaşterea. Provocarea echipei de producători ai programului, constă în realizarea tranziției de la responsabilitatea restrânsă (în casă/curte) la responsabilitatea extinsă (întreaga natură).

Provocarea telespectatorilor este să înţeleagă că animalele şi plantele sunt ființe care au viaţă, comportament și nevoi particulare, caracter, utilitate şi libertate, care trebuie respectate. Animalele sălbatice au fost, sunt si vor fi filmate de echipa TVR non-intruziv, pentru a le surprinde comportamentul în sălbăticie în propriile habitate, în pădurile din România, în habitate controlate sau în semi-libertate (Parcuri Naturale, arealuri de protecție, etc), începând din Delta Dunării și de la Malul Mării Negre, până la golul alpin de pe crestele Carpaţilor.

Orice călătorie în natură este pentru realizatorii programului o călătorie în “Regatul Sălbatic". Și la fiecare incursiune săptămânală în habitatele diverselor animale din fauna României învățăm câte ceva. Astfel, dacă știm că pentru traiul animalelor domestice, fie ele de companie (pisici, câini, reptile, păsări sau pești de acvariu), fie animale utilitare (precum cele din gospodarie) suntem responsabili zi de zi, în "Regatul Sălbatic” aflăm că la fel se întâmplă și la scara întregii naturi. Avem aceeași responsabilitate. În plină explozie demografică și cu planeta în mijlocul celei de-a șasea extincții în masă a speciilor, următorii câțiva ani se vor dovedi critici în conservarea biodiversității planetare. Cauza actualei catastrofe, Homo Sapiens, sau simplu spus întreaga specie umană, ne aflăm la o răscruce: ne putem continua drumul spre propria extincție sau, preferabil, ne putem schimba comportamentul vis-a-vis de ecosistemul planetar din care facem parte.

Deoarece animalele și plantele trăiesc în interdependență, extincția unei specii tinde să determine o reacție în lanț, generând co-extincția altor specii. Există specii care afectează în mod direct viața altor câteva sute, astfel încât se naște inevitabil efectul de “domino” atunci când un “pilon” biologic se prăbușește. În prezent, acest efect se manifestă cu o viteză crescută, făcând ca extincția să capete forma unei boli contagioase letale. Mai devreme sau mai târziu, dacă e scăpată de sub control, ar putea fi o boală fatală chiar pentru specia umană.

Fie că subiectul nostru este un animal sălbatic, o pădure, o rezervaţie naturală, un fluviu, o specie de păsări sau de peşti, mereu îndemnul la responsabilitate şi cumpătare ne însoteşte. Astfel, prin propriile exemple căutăm să aducem fiecaruia puterea de a se mobiliza pentru protecţia şi managementul responsabil al resurselor naturale pe care generaţia actuală poate spune pe bună dreptata că le-a împrumutat doar, de la generaţiile viitoare.

Nu în ultimul rând, dedicăm această serie de emisiuni celui care a fost mentorul iniţiatorului seriilor “Regatul Salbatic” la TVR, renumitul cineast Alexandru Satmari, cel ce şi-a dedicat întreaga viaţă filmelor despre natura sălbatică a României pe care o numea la vremea aceea “A doua casă” şi “Paradisul Vânătorilor”. Vrednică fie-i memoria şi puternică moştenirea!”

 

0:30 Reţeaua de idoli (R)

Producător: Irina Păcurariu

(Reluare)

1:30 Universitaria (R)

*Emisiunea Universitaria va fi construită ca un puzzle al ofertelor şi realizărilor universitare, doctorale şi academice din diferite domenii de activitate, pentru a întări misiunea televiziunii publice de a educa românii.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior si prezentator Camelia Moise

Producator : Larisa Avram

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2