loader
Foto

Regatul sălbatic: Parcul Natural Cozia

În ediţia din 30 iunie a emisiunii am călătorit în Parcul Natural Cozia, cu bucuria reintegrării în natură şi cu dorinţa de a proteja frumuseţea ei.

 

REGATUL SĂLBATIC

Un regat fără cetăţi nu este un regat. Cetăţile Regatului Sălbatic sunt parcurile şi rezervaţiile naturale. Odată ajuns pe drumul de urcare spre vârful Cozia, ce domină întregul Parc Natural Cozia, întelegi repede că mediul de aici e propice multor specii de animale şi plante. Solul calcaros este propice caprei negre, chiar dacă altitudinea nu este chiar atât de mare.

Vârful Cozia are doar 1668 m. Până în vârf însă, deşi te aştepţi ca drumul şerpuit să te poarte prin straturi de vegetaţie, lucrurile nu stau deloc astfel. E un fenomen neîntâlnit în alte părţi: nu există limite altitudinale pentru specii diferite de arbori. Dacă în mod normal te-ai aştepta ca foiasele să fie la baza muntelui, iar la altitudine să domine răşinoasele şi arbuştii, la Cozia ai surpriza de a găsi o inversiune a etajelor de vegetaţie: găseşti gorun până la 1350m în zona Stânişoara, iar bradul şi fagul coboară până la 300-400m în Defileul Oltului.

Surpriza însă vine în momentul în care ajungi chiar în vârf. Spre sud, sud-vest şi vest priveliştea este dominată de maiestuosul râu Olt. Spre Nord si Nord-Est se deschide Ţara Loviştei străjuită de Masivul Făgăraş, iar spre Est şi Sud-Est dai cu ochii de crenelurile altor cetăţi ale Regatului Sălbatic: Piatra Craiului şi Bucegi.

Vârful Cozia e cel mai avansat vârf  înalt spre Sud din tot lanţul Carpaţilor Meridionali de unde în zilele senine ale toamnei, pe lânga paleta coloristică fabuloasă a întregii păduri ai şansa cu puţină strădanie să străbaţi tăria cu privirea până spre Alexandria şi chiar Turnu Măgurele. Un astfel de noroc am avut şi noi, iar strădania ne-a fost răsplatită cu un un interlocutor pe măsura frumuseţii parcului: Pavel Prundurel, sufletul echipei de oameni dăruiţi care păstrează pentru viitor, în bună stare această veritabilă citadelă a Regatului Sălbatic.

***

"Regatul Sălbatic" este singura emisiune despre animalele, păsările, ecosistemele şi biodiversitatea din România. Poate fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la ora 16:10, la TVR 2. Filmul este realizat de jurnalistul TV Mihai Ovidiu Enea.

19:05 Comisarul Rex

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 70

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

20:00 Un trecut secret

Film* Un trecut secret (His secret past-SUA, 2016) PREMIERĂ

Regia: Randy Carter

Cu: Brigid Brannagh, Gatlin Green, Austin James, Patrick Muldoon

*Thriller. Lily, fiica unei celebre scriitoare de romane poliţiste, este atacată de un individ în timp ce făcea jogging, dar un tânăr misterios, pe nume Mick, o salvează la ţanc. Între cei doi pare să se înfiripe o idilă, dar mama lui Lily şi şeriful local au îndoieli cu privire la trecutul lui Mick şi încep să facă investigaţii.

*

Redactor: Gabriela Onea

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2