loader
Foto

Galerie foto

Regal muzical la TVR 2 oferit de doi dintre cei mai apreciaţi artişti români şi ruşi

Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Eduard Kunz, în recital luni, 10 februarie, de la 10.40.

 

Luni, 10 februarie, de la ora 10.40, TVR 2 a programat difuzarea celor mai valoroase momente din evenimentul susţinut la Ateneul Român în 15 octombrie 2013. Este vorba de concertul extraordinar susţinut de doi dintre cei mai apreciaţi artişti români şi ruşi: violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Eduard Kunz, care a marcat deschiderea Zilelor Culturii Ruse. Din repertoriu au făcut parte partituri semnate de Piotr Ilici Ceaikovski, cei doi solişti fiind acompaniaţi de Orchestra Simfonică Bucureşti, sub bagheta dirijorală a maestrului Mihail Hohlov.

"Întotdeauna am fost un iubitor de muzică rusească, găsesc fantastic acest teritoriu sonor de necuprins, plin de spontaneitate, de contraste şi originalitate. În repertoriul meu se regăsesc numeroase lucrări semnate de Prokofiev, Şostakovici, Stravinsky. În ceea ce-l priveşte pe Ceaikovski, piesele lui pentru vioară şi orchestră mă fascinează prin versatilitatea şi prin materialul lor sonor atât de ofertant. Mă bucur că am avut ocazia să evoluez în această seară de gală", a declarat violonistul Alexandru Tomescu, cel mai apreciat muzician român la ora actuală. Studiile sale în România, Elveţia şi S. U. A., l-au pregătit pe Alexandru Tomescu pentru ceea ce este astăzi: un violonist de succes, câştigător al celor mai importante competiţii de profil din lume, care concertează pe toate meridianele globului şi care nu se sfieşte să abordeze cele mai redutabile repertorii.

Eduard Kunz este câştigător al unora dintre cele mai importante competiţii de pian din lume. Legătura sa specială cu România datează din 2007, când a câştigat prestigiosul Concurs Internaţional „George Enescu”. Foarte curând după aceea Eduard Kunz, absolvent cu medalie de aur al programului de master de la Royal Northern College of Music din Londra, s-a stabilit la Bucureşti, oraş despre care declară: „Acum 5 ani, dacă m-ai fi întrebat: New York sau Bucureşti?, nici măcar n-aş fi înţeles întrebarea. Într-un final aş fi spus: bineînţeles că New York. Acum nu mai vreau să fiu nici acolo, nici la Londra, nici la Moscova! Bucureştiul mă eliberează. Şi dacă aş putea, aş vrea să locuiesc într-un sătuc din România”.

Şi pentru că a fost vorba de un eveniment special, interpretările celor doi solişti au fost făcute pe instrumente de o valoare inestimabilă. Alexandru Tomescu a cântat pe vioara Stradivarius Elder-Voicu aparţinând Patrimoniului României, iar pentru Eduard Kunz, compania Yamaha a oferit un pian special :un pian CFX lucrat manual, care a fost adus tocmai de la Varşovia, exclusiv pentru acest eveniment.

7:50 Documentar 360°GEO

* Venezuela, fulgerul etern din Catatumbo (Le lac des mille éclairs á Catatumbo, Franţa-Germania, 2014) Redifuzare

*Pe malul lacului Maracaibo din Venezuela, natura oferă un spectacol unic: fulgerele luminează întunericul tropical în majoritatea nopţilor de peste an, mai ales în zona gurilor de vărsare ale râului Catatumbo.

Cu 60 de fulgere pe minut, 250 pe kilometru pătrat sau un total de circa 1.176.000 de fulgere anual, Catatumbo este deţinătorul recordului de pe planetă. Expertul venezuelean specializat în studiul fulgerelor şi apărător al mediului, Erick Quiroga, documentează fenomenul din 1996, şi este convins că fulgerul etern din Catatumbo este cel mai mare producător natural de ozon. Dar rămâne întrebarea de ce acest fenomen se produce atât de frecvent aici.

Realizator: Stefan Richts

Redactor: Gabriela Onea

8:45 Teleshopping

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2