loader
Foto

Galerie foto

Programul „Shakespeare 400” continuă cu „Furtuna”

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul Naţional de Televiziune, Casa de Producție TVR v-a invitat la „Furtuna”. Piesa a fost difuzată la TVR 2 și a putut fi urmărită și la TVR 3, TVR Moldova şi TVRi.

 

Teatru TV

Anul acesta comemorăm 400 de ani de la moartea unuia dintre cei mai cunoscuți creatori ai tuturor timpurilor, William Shakespeare. A scris, a jucat, a împuns vremurile cu un ochi sardonic, a vorbit despre iubire și moarte cu egală tandrețe, a lăsat lumii creații pe care, și astăzi, le descoperim strălucind diferit de la o clipă la alta, așa cum doar diamantele o fac.

Casa de Producţie TVR vă invită ca pe tot parcursul anului 2016 să fiți parte din Shakespeare 400. Ne propunem să vă aducem în case montări ale unora dintre cele mai cunoscute scrieri, spectacole de dans, personaje puternice care au scris istoria, dar și istoria teatrului, actori cu har și forță.

Al patrulea spectacol pe care vi-l prezentăm este Furtuna, preluare de la Teatrul de Dramă „Toma Caragiu” din Ploieşti.

Traducerea: Cristi Juncu
Scenografia: Cosmin Ardeleanu
Muzica originală: Ada Milea

În distribuţie: Ioan Coman, Ada Simionică, Andi Vasluianu, Florentina Năstase, Ionuţ Vișan, Tudor Smoleanu, Bogdan Farcaş, Mihai Coadă, Niculae Urs, Dragoş Câmpan, Ilie Galea, Roxana Ivanciu, Cristina Moldoveanu, Mihaela Popa.
Director imagine: Cristi Stoian
Regia de montaj: Judith Georgescu
Regia: Cristi Juncu
Producător: Zoe Bălan


***

Piesa va fi difuzată pe TVR 2 (luni, 18 aprilie, ora 19:30), TVR 3 (sâmbătă 23 aprilie, ora 20:00), TVR Moldova (sâmbătă 23 aprilie, ora 16:45) şi TVR Internațional (duminică 24 aprilie, ora 17:45).

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István

Shakespeare trivia

Trebuie spus de la început că foarte multe date din biografia lui sunt neclare. Că există și foarte multe speculații. În lipsa unor documente clare, putem doar să alegem ce vrem să credem, sau, mai bine spus, putem alege cum dorim să ni-l imaginăm.

* Se pare că Shakespeare a fost și actor și că a jucat nu doar în propriile piese ci și în ale altor pe dramaturgi. Unii spun că ar exista dovezi că el a jucat Fantoma în „Hamlet” și Adam în „Cum vă place”.

* Shakespeare a trăit o viață bună. Era dramaturg celebru în Londra, iar în orașul său natal Stratford, unde locuiau soția și copiii, era un prosper om de afaceri, cunoscut și respectat.

* Spiritul boem îl însoțea, însă, pe omul de afaceri. Shakespeare purta cercel în urechea stângă. Așa apare în portretul Chandos, una dintre cele mai renumite reprezentări ale sale.

* Shakespeare a fost, se pare, lipsit de griji financiare. Pe lângă proprietăți și alte afaceri, a format o companie teatrală cu actorii săi și percepea un soi de drepturi de autor pentru fiecare dintre reprezentații.

* Slujba de înmormântare a avut loc la Biserica Sfanta Treime din Stratford Upon Avon și este documentată în 25 aprilie 1616. În conformitate cu tradițiile timpului înmormântarea ar fi trebuit să aibă loc la două zile după moarte, adică Shakespeare a murit în 23 aprilie 1616. Avea 52 de ani.

14:00 Azi pentru maine (R)

Azi pentru maine

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, si universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

Producător Alexandru Munteanu

Realizator Radu Găină

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

*Limba si literatura română

Producator: Sinziana Milosoiu

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2