loader
Foto

Programul Molière 2017: „Prețioasele ridicole”, la TVR 2 şi TVRi

Casa de Producţie TVR vă propune un spectacol realizat în 1973: la TVR 2 - luni, 16 ianuarie, ora 20:10 și luni, 22 ianuarie, ora 01:10, la TVRi - sâmbată, 21 ianuarie, ora 18:00: „Prețioasele ridicole”, de Molière.

 

Teatru TV

Oficial, prima emisiune profesionistă de televiziune din România a avut loc în noaptea de 31 decembrie 1956 - 1 ianuarie 1957. Emisiunea a fost transmisă din primul sediu al TVR, din strada Molière nr. 2.

Despre prima emisie TVR am amintit la împlinirea a 60 de ani de existență a televiziunii publice.

Casa de Producție TVR este departamentul care propune și asigură continuitatea difuzării de spectacole tv pe toate canalele TVR. Sediul nostru este tot în strada Molière nr. 2.

Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière, s-a născut pe 15 ianuarie 1622. Pentru că ne place ”intuiția coincidențelor”, anul acesta vă invităm să îl celebrăm pe Molière așa cum știm mai bine – prin difuzarea unor montări ale scrierilor sale.

Așadar, începem programul Molière 2017!


Prețioasele ridicole

de Molière

un spectacol din anul 1973

Traducere: Alexandru Balaci

(w882) Pretioasel

În distribuție: Eugen Apostol, Mitică Popescu, Ion Musca, Boris Petroff, Catrinel Paraschivescu, Eugenia Balaure, Lucia Ștefanescu, Eronim Crișan, Radu Gheorghe, Șerban Celea, George Ulmeni.

Scenografia: Gheorghe Constantin

Costume: Georgeta Itigan

Redactor: Ioana Prodan

Regia artistică și adaptarea tv: Sanda Manu

Două fete ajung la Paris în căutarea vieții mondene și a soților potriviți. Visul lor este să se mărite bine, dar domnii prezentați nu le sunt pe plac, pentru că imaginea despre noblețe a tinerelor este profund distorsionată. Dați afară de domnișoarele înfumurate, doi nobili se răzbună trimițându- i la cele doua fete pe valeţii lor, deghizați în oameni de viță nobilă. Potrivire perfectă. Gustul total ridicol al valeților este în perfect acord cu nălucirile fetelor, acestea sunt pur și simplu năucite de vulgaritatea valeților și sunt aproape gata să se mărite cu ei.

(w882) Mitică Po

***

Program de difuzare:

TVR 2 - luni, 16 ianuarie, ora 20:10 și luni, 22 ianuarie, ora 01:10

TVR Internaţional – sâmbată, 21 ianuarie, ora 18:00

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.5

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2