loader
Foto

Galerie foto

Programe speciale la TVR de Ziua Unirii Principatelor Române | VIDEO

Programe şi ediţii speciale, transmisiuni directe de la Iaşi, loc simbolic al Micii Uniri, dar şi spectacole - la TVR pe 24 ianuarie, când am aniversat 161 de ani de la Unirea Prin­ci­patelor Române.

 

Televiziunea Română a pregătit pentru 24 ianuarie, ziua Uniri Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o serie de programe care readuc în atenţia telespectatorilor evenimentul din 1859.

Transmisiuni directe din oraşul simbol pentru Mica Unire - Iaşi, documentare, spectacole, filme au fost difuzate în programele TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA.

Pe 24 ianuarie, de la ora 12.00, TVR 1, TVR 3 şi TVR MOLDOVA au programat evenimentul „România s-a născut la Iaşi - cu transmisiuni directe din capitala Moldovei, de la manifestările oficiale organizate în Piaţa Unirii din Iaşi, dar şi la Mănăstirea Trei Ierarhi, unde este înmormântat Alexandru Ioan Cuza. În acelaşi program, „România s-a născut la Iaşi”, realizatorii Vasile Arhire şi Horia Gumeni l-au invitat pe profesorul univ. dr. Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie şi Arheologie „A.D.Xenopol" din Iaşi pentru a discuta despre contextul internaţional al Unirii Principatelor Române şi despre rolul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la a cărui naştere se împlinesc, în luna martie, 200 de ani. Partea a doua a ediţiei „România s-a născut la Iaşi” va putea fi urmărită la TVR 1 începând cu ora 15.00.

(w882)

De la 23.20, la TVR 1, producătorul Radu Găină ne propune documentarul „Unirile Românilor”, în care ne vorbeşte despre Unirea Principatelor Române, episod care confirmă că, mai întotdeauna, istoria obişnuiește să adopte „intrigi” de roman de aventuri.

Evenimentele din epoca Unirii Principatelor Române, tensionate și alambicate politic, sunt analizate de o echipă de istorici formată din acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Alexandru Zub, Lucian Boia, Irina Boulin-Ghica - responsabil cu strategia la Ministerul Culturii din Franţa, Georgeta Penelea Filitti, Radu Portocală, Sorin Iftimi, Ion Bulei, Sorin Liviu Damean, Gheorghe Cliveti.

(w882)

Şi TVR 2 a pregătit un program dedicat zilei de 24 ianuarie. Reportajul Zbuciumatul destin al lui Cuza Vodă”, o producţie TVR Iaşi, e programat de la ora 08.00. Alexandru Ioan Cuza a fost înhumat la Ruginoasa, în mai 1873, dar, în 1944, când oraşul s-a aflat în prima linie a frontului, osemintele sale au fost mutate la Curtea de Argeş, iar un an mai târziu, la Iaşi. De aproape 70 de ani, Ruginoasa doreşte să-l aducă pe Cuza Vodă la locul iniţial al înmormântării.

(w500)

Cei mai mici telespectatori sunt invitaţi, de la ora 13.30, să vizioneze filmul „Mama” (1977), o feerie muzicală inspirată din lumea basmelor, în regia Elisabetei Bostan. În rolurile principale îi vom vedea pe Ludmila Gurcenko, Mihail Boiarski, Violeta Andrei, Mihail Boiarschi, Oleg Popov, George Mihăiţă şi Florian Pittiş. „Mama” este singurul film românesc realizat în trei versiuni (română, rusă, engleză). Scenariul scris de Iurie Entin şi Vasilica Istrate se bazează pe poveştile „Lupul şi cei şapte iezi”, de Fraţii Grimm şi „Capra cu trei iezi”, de Ion Creangă.

Seara se încheie la TVR 2 cu Gala Eugen Doga – 80 de primăveri, difuzată de la ora 23.00. Compozitorul Eugen Doga este unul dintre ambasadorii culturii române în lume. Un artist care poartă o nemărginită dragoste faţă de valorile şi emoţiile acestui popor, pe care le exprimă atât de sensibil prin muzică şi le face cunoscute pretutindeni.

(w882)

Pe lângă evenimentul România s-a născut la Iaşi, tot în transmisiune directă din capitala Moldovei, de la orele 16.00 şi 19.00, la TVR 3 este programat evenimentul „24 ianuarie, Vrerea naţiei române”, organizat la Palatul Culturii. Vom urmări un program cultural-artistic susţinut de Ansamblul artistic profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Judeţean Iaşi, alături de invitaţi din Republica Moldova şi din regiunea Cernăuţi-Ucraina, de membri ai Filarmonicii de Stat din Iaşi şi ai Operei Naţionale Române din Iaşi. Invitat special: Horia Andreescu, dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

De la ora 20.00, TVR 3 transmite spectacolul folcloric „Din suflet de român”, desfăşurat pe scena Filarmonicii Banatul din Timişoara. De Ziua Unirii, interpreţi renumiţi de muzică populară, reprezentanţi ai folclorului din toate zonele ţării, ne aduc frumuseţea inestimabilă a tezaurului nostru naţional. În spectacol, alături de membrii Ansamblului Banatul, vor cânta 10 interpreţi, nume cunoscute ale folclorului nostru: Mariana Deac, Ovidiu Homorodean, Angelica Flutur, Iasmina Iova, Marian Medregoniu, Nicu Novac, Luciana Ene, Silvia Timiş, Roberta Selagea şi Cătălina Rotaru.

Românii din întreaga lume serbează Ziua Unirii urmărind la TVR Internaţional, de la 11.30 reportajul „Zbuciumatul destin al lui Alexandru Ioan Cuza”, urmat, de la ora 12.00, de transmisiunea directă în simulcast cu TVR 1 şi TVR 3: „România s-a născut la Iaşi”. Tot în transmisiune directă, de la ora 19.00, la TVR Internaţional va putea fi urmărit evenimentul „24 ianuarie, Vrerea naţiei române, în simulcast cu TVR 3.

 

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 67

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2