loader
Foto

Programe In memoriam Ilinca Tomoroveanu la TVR

Televiziunea Română îi aduce un respectuos omagiu actriţei Ilinca Tomoroveanu printr-o serie de producţii dedicate celei care a fost una dintre personalităţile marcante ale teatrului românesc.

 

Ilinca Tomoroveanu va rămâne veşnic în amintirea publicului prin piesele de teatru, filmele şi momentele artistice păstrate în Arhiva de Aur a Televiziunii Române.

Vineri, 3 mai 2019, de la ora 17.00, TVR 2 a programat emisiunea „Confesiuni” (2012), realizată de Iuliana Marciuc, având-o ca invitată pe Ilinca Tomoroveanu.  Producţia prezintă imagini din arhivă, cu debutul marii actriţe, dar şi imagini mai recente, cu familia şi cu soţul său - actorul Traian Stănescu. „M-a impresionat foarte mult seriozitatea cu care Ilinca Tomoroveanu a tratat întâlnirea cu telespectatorii. Aproape că nici nu am putut să îi fac o surpriză, cu un artist care îi plăcea”, îşi aminteşte Iuliana Marciuc. „Încă de la început s-a pregătit foarte bine, a vrut să ştie toate detaliile legate de emisiune, invitaţi, imagini. Mai mult, Ilinca Tomoroveanu a invitat-o alături de ea, în emisiune, pe actriţa Ana Ciontea, tocmai pentru că era o mare susţinătoare a tinerilor actori, avea o grijă deosebită pentru colegii ei mai tineri”, îşi aminteşte Iuliana.

De la ora 19.00, la TVR 3, sub genericul „Teatrul Naţional de Televiziune”, urmărim Gâlceava Zeilor , spectacol de Radu  Stanca, adaptat pentru televiziune de regizorul Silviu Jicman. Din distribuţie, alături de Ilinca Tomoroveanu, mai fac parte: Virgil Ogăşeanu, Ioana Bulcă, Cezara Dafinescu, Tania Filip, Constantin Dinulecu, Marian Râlea, Răzvan Popa, Valentin Teodosiu, Andrei Duban, Constantin Răşchitor,  Andrei Ionescu, Gabriel Dănciulescu, George Ulmeni.

Având ca pretext o tânără şi fermecătoare muritoare - pe ateniana Critis - Gâlceava zeilor este o lucrare de mare farmec şi originalitate, în care sursa comicului o constituie conflictul  între lumea zeilor Olimpici şi cea a „muritorilor”, văzut din perspectivă contemporană.

De la miezul nopţii, la TVR Internaţional este programat spectacolul „Ochii care nu se văd”, în regia lui Dan Necşulea. Ne dau întâlnire actorii: Ilinca Tomoroveanu, Mariana Buruiana, Raluca Penu, Dana Mladin, Mihai Voicu, Eugenia Bosanceanu, Virgil Andriescu, Mircea Albulescu, Ana Ciontea, Răzvan Vasilescu, Rodica Popescu-Bitănescu, Adrian Păduraru, Dodi Caian Rusu, Catrinel Paraschivescu, Dorina Done, Violeta Verbiuc, Monica Modreanu.

Imaginea este semnată de Edwiga Adelman, Victor Prunaru şi Constantin Chelba.

În prima zi de weekend, sâmbătă, 4 mai a.c, de la ora 11.40 la TVR Moldova este transmis spectacolul de teatru Gâlceava zeilor, iar de la ora 23.55, TVR 2 difuzează „Ochii care nu se văd”.

Televiziunea publică păstrează în arhiva sa adevărate bijuterii teatrale, Ilinca Tomoroveanu dând viaţă multor personaje în spectacole precum: „Nopţi în care nu se doarme" (regia: Domniţa Munteanu); serialul Tv „Ochii care nu se văd” (regia: Dan Necşulea); „Titanic Vals” (regia: Horea Popescu); „Comisarul şi înalta societate" (regia: Eugen Todoran); „Un fluture pe lampa" (regia şi adaptarea TV: Horea Popescu); „Moartea unui artist" (adaptare pentru televiziune: Horia Popescu);  „Teatru cu bile” (spectacol de teatru filmat în studio, în regia lui Cornel Todea);

 

13:30 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)

14:00 Cursa prin istorie

Redifuzare

Realizator si producator: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Prezentator de Adriana Irimescu

Jurnalist: Stefania Țene

 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2