loader
Foto

„Primul an de libertate”, un nou episod din seria „Memorial ‘90”

Sâmbătă, la TVR 2, Petre Roman şi generalul în rezervă Mircea Chelaru au vorbit despre înfiinţarea primului guvern liber, după căderea regimului comunist. „Memorial ‘90” s-a difuzat pe 25 octombrie, de la ora 16:00, la TVR 2 şi, online, pe TVR+.

 

Memorial ‘90

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Pe 26 decembrie, Consiliul Frontului Salvării Naţionale îl punea pe Petre Roman să organizeze un guvern provizoriu. Profesor la Institutul Politehnic din Bucureşti, Roman era cunoscut mai degrabă pentru activitatea academică.  În guvernul compus din 31 de miniştri, 23 ocupaseră înainte de 1989 posturi de responsabilitate în instituţiile comuniste şi în partid.

Guvernul provizoriu a funcţionat până la alegerile din mai 1990, unde Frontul Salvării Naţionale a câştigat cu 85% din voturi. Astfel Roman începea constituirea unui nou cabinet de miniştri. El va rămâne premier până în septembrie 1991, când va demisiona din cauza mineriadei.

În cursul celor  15 luni la guvernare, Guvernul a iniţiat peste 100 de legi incluzând un pachet ce stabilea mecanismele economiei de piaţă în România, precum şi bazele instituţiilor democratice.

Mircea Chelaru, cu gradul de locotenent-colonelul în 1989, a fost  șef al Marelui Stat Major al Armatei Române (2000), iar din 2001 a intrat în rezervă cu titlul de general. Despre Revoluţia din 1989, Chelaru spunea că „Revoluționarii au crezut, în profunzimea lor, că fac revoluție, fără să știe despre lovitura de stat. Conspiratorii au fost convinși că a fost o lovitură de stat, fără că creadă că a fost o revoluție”.

Format din 12 episoade, Memorial ’90 investighează evenimentele care au urmat Revoluţiei din 1989. Schimbarea clasei politice, reformele, cât şi eşecurile anului 90 sunt prezentate şi analizate de echipa TVR; echipă care a realizat, printre altele, Memorialul Durerii şi Rezistenţa prin Cultură. Personalităţi politice, istorici sau simpli martori recompun evenimentele care au marcat pentru totdeauna, evoluţia României.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


2:25 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)

3:10 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători: Raluca Brumariu

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2