loader
Foto

Galerie foto

Smaranda Vornicu-Shalit

Smaranda Vornicu-Shalit este jurnalist, producător TV și absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Bucureşti, Facultatea de Stomatologie. Din mai 2022, a început să prezinte la TVR1 o emisiune pe teme de sănătate şi actualitate medicală - „Atelierul de sănătate”, care din 27 martie, poate fi urmărită la TVR 2.

 

Atelier de sănătate

A coordonat, realizat şi moderat mai multe producții de televiziune: „De la A la... infinit”, „Deschideți poarta soarelui”, „Cerbul de Aur – Generații”, „New European Songbook 2021”.

„Până în 1993, am fost Doamna Doctor şi am tratat copii (şi nu numai) cuminţi (şi nu numai). Pentru că totul în jur se schimba cu repeziciune sau poate pentru că eu mă schimbam cu tot atâta repeziciune, am reînceput să scriu poezie. Cu febrilitate, cu un fel de inocenţă redescoperită şi multă încurajare din partea prietenilor mei, Paul Shalit şi Alexandru Andrieş. Aşa a început volumul Se plâng de mine îngerii”, mărturiseşte Smaranda Vornicu.

A fost strigată Sma, Smara, Smaro, Esmeralda, Emeraude şi Smadar. La orele de engleză, în copilărie, a fost rugată să-şi aleagă un prenume adecvat şi l-a ales pe cel de Sandy, de care era foarte mulţumită.

„Până acum am fost: fiică, nepoată, strănepoată, soră, iubită, logodnică, soţie, noră şi mamă, elevă, studentă, medic stomatolog, account executive, jurnalist freelance, editor, manager, asociat, poet de ocazie, aventurieră în bucătărie, croitoreasă lipsită de răbdare, sportivă leneşă, călătoare entuziastă, dependentă de pantofi şi cosmetice, fumătoare, bloggeriță. Aştept cu nerăbdare să fiu ce nu am fost încă!”, spune Smaranda râzând.

10:00 Documentar 360°GEO (R)

* Caperele din Sicilia-savoarea Mediteranei (Les câpres de Sicile, la saveur de la Méditerranée, Franţa-Germania, 2020)

Caperul, una dintre cele mai vechi plante cultivate în bazinul Mediteranei, este foarte răspândit în sudul Italiei. Se consumă nu doar fructele, boabe de capere-numite cucunci în Italia-, cât mai ales bobocii comestibili ai florilor, numiţi capere, care se conservă în sare sau în ulei. Pe insula vulcanică Pantelleria din sudul Siciliei se recoltează capere de cea mai bună calitate.

Redactor: Adriana Vulpe

Realizator: Martin Schacht

(Reluare)
11:00 Magazin Deutsche Welle

* Revoluţia tehnologică (REV-Magazin auto, Germania, 2022) PREMIERĂ

*Noile tehnologii revoluţionează maşinile, oraşele, modul nostru de viaţă. Programul-magazin detaliază paşii acestei revoluţii tehnologice.

Episodul:52

Redactor: Vlad Ţurcan