loader
Foto

Presa de baricadă a anilor ’90: săptămânalul „Expres”

În 1990, în Bucureşti se înfiinţa revista „Expres”, una dintre publicaţiile care avea să domine presa acelor ani. Ce-a însemnat libertatea presei în perioadă de după Revoluţie, aflaţi pe 22 noiembrie, de la 16:00, la „Memorial ‘ 90” pe TVR 2 şi TVR HD.

 

Memorial ‘90

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În 1989, în România erau 495 de publicaţii, dintre care 36 erau ziare. Căderea regimului comunist a produs o revoluţia şi în piaţa media. Foste voci ale partidului şi regimului au devenit portavoci ale democraţiei, iar vechea gardă a presei de stat îşi împărţea coala de ziar cu noile condeie ale democraţiei.

Anul 1990 a adus 1444 publicaţii, dintre care 65 erau cotidiene; era o „frenezie consumerită” în primăvara acelui an, iar printre maldărul de ziare s-au impus câteva publicaţii precum „Tineretul liber”, „Dimineaţa”, „Universul” sau  „Dreptatea”, care aveau un tiraj zilnic de 700.000 de exemplare, dar şi săptămânalele Expres şi Zig-Zag - cu un tiraj de 600.000 de exemplare.

Săptămânalul „Expres” a fost lansat de Cornel Nistorescu împreună cu Ion Cristoiu. „Atunci se descopereau marile libertăţi ale presei, iar fosţii ziarişti din garda comunistă lucrau împreună cu tinerii avizi de scris”, povesteşte Alexandru Munteanu, producătorul seriei „Memorial ‘90”.

Frenezia publicistică a acelor ani a fost şi o consecinţă a setei pe care o aveau românii acelor luni; cereau informaţii, dezvăluiri şi o „curăţare” a politicului. Însă, de cealaltă parte, cum privea noua putere instalată această libertate de exprimare şi a libertate a presei? „Lupta cu regimul iliescu nu era chiar uşoară”, adaugă producătorul Alexandru Munteanu.

Care au fost greutăţile întâmpinate de săptămânalul Expres şi cum era privită revista de scena politică, aflaţi sâmbătă, 22 noiembrie.

Despre emisiune: Format din 12 episoade, Memorial ’90 investighează evenimentele care au urmat Revoluţiei din 1989. Schimbarea clasei politice, reformele, cât şi eşecurile anului 90 sunt prezentate şi analizate de echipa TVR; echipă care a realizat, printre altele, Memorialul Durerii şi Rezistenţa prin Cultură. Personalităţi politice, istorici sau simpli martori recompun evenimentele care au marcat pentru totdeauna, evoluţia României.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

21:00 Istorii de bun gust

(redifuzare)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2