loader
Foto

Galerie foto

Poveştile cu cântec din prima săptămână de septembrie

Încă o săptămână de poveste şi cântec la TVR 2, prin reportajele realizate pentru TVR I în ultimii doi ani. Cântăreţi pop-rock-jazz de ieri dar şi de azi, cât şi actori, dramaturgi şi scriitori. Diaspora română nu culege doar căpşuni, ci şi… aplauze!

 

O poveste...cu cântec!

Luni, 1 septembrie

Mariana Țurcanu (Stockholm, Suedia) este o solistă pop-rock-jazz româncă, originară din Basarabia, cunoscută deopotrivă pentru activitatea cu grupurile Colinda și Diamant - de dincolo de Prut - și cu fetele de la Secret (mai mult în Europa decât în România) cu care a și scos un prim disc, metal-rock.

Din 1993, și-a continuat cariera solo, ajungând să cânte până în Japonia (fără să uităm aici că a participat la Eurovision-ul de la Dublin, din 1994, în corul care l-a însoțit pe reprezentantul României, Dan Bittman!). A înregistrat un disc în nume propriu, apoi – cu grupul Redivivus din Craiova – i-a ajutat pe Sfincși să facă față contractelor în străinătate. Cu Ediție Specială a ajuns în Germania și, până la urmă, în Suedia. Nașterea celor doi copii a îndreptat-o spre alte meserii, dar a reușit  să rămână aproape de muzică. Am întâlnit-o la Stockholm, la puțin timp după finala Eurovision din 2013, de la Malmo. Așa am aflat că fusese membră în juriul preselecției suedeze, având de triat peste 2500 de melodii. O experiență în culisele celebrului festival - concurs care ar folosi și României, poate la anul...

Gilmar Oprişan (Toronto, Canada) este un solist român din ultima generaţie pop-rock, douămiistă, cu o activitate underground în România, dar care a renăscut pe celălalt mal al Atlanticului, unde a emigrat alături de familie. Îşi dorea să ajungă – cum declara, mai în glumă, mai în serios – la fel ca Bon Jovi. Dar a trebuit să o ia de la zero, prestând toate muncile de care s-a putut apropia. Însă încet-încet, urmându-şi visul în secret, a reînceput să cânte. Fie singur, pentru diverse restaurante sau show-uri private, fie cu grupul Nashpa Sound (în care cântă alături de instrumentişti români din aceeaşi zonă), artistul este întâlnit frecvent pe afișele sărbătorilor românești din GTA. Mai mult, a lansat şi două  discuri, între care al doilea de colinde, foarte bine primite de comunitate. La ora filmării (iunie 2013) obținuse un rol principal într-un musical – „Pigment a musical” – care urma să fie jucat în săli nord-americane de renume.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Marţi, 2 septembrie

Manuela Cara (Montreal, Canada). Fiica violonistului şi şefului de orchestră George Carabulea a plecat din România după Revoluţie, împreună cu familia. Cu succese notabile în jazzul autohton, Manuela şi-a găsit repede loc de muncă peste ocean ca solistă, acompaniindu-se la pian: one-woman-show. Una dintre revenirile acasă s-a datorat înregistrării unui disc cu reputatul pianist Jancy Korossy şi cu eleva acestuia Ramona Horvath, în 2010. După dispariţia maestrului, s-a întors pentru un alt proiect, alături de actriţa Anca Sigartău (două voci/două piane), în plină dezvoltare în 2013, la ora interviului. Un show spumos, cu melodii tradiţionale româneşti, franţuzeşti şi americane plus entertainment-ul aferent. Şi şi-a tot amânat plecarea din Bucureşti până după difuzarea emisiunii!

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Miercuri, 3 septembrie

Adriana Cârcu (Heidelberg, Germania) este cunoscută în România pentru articolele săptămânale din revista culturală timişoreană „Orizont”, numeroasele traduceri de peste decenii, mai nou şi pentru expoziţiile de artă plastică organizate tot în Banat. Abilităţi sau vocaţii, ea s-a afirmat ca scriitor, curator, pedagog în Germania, unde s-a stabilit din 1988, la Heidelberg. În lumea fără graniţe a internetului, semnează ca redactor şef adjunct la o revistă americană de divertisment, iar de câţiva ani publică recenzii şi interviuri cu muzicieni reputaţi pe un important site de jazz. În ciuda evazării acţiunilor sale în străinătate, ajunsă la al treilea volum de interviuri despre artiştii timişoreni, Adriana se reîntrupează în acelaşi ferment cultural din care s-a ivit şi căruia… îi pasă!

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Joi, 4 septembrie

Sergiu Cioiu (Ottawa, Canada) nu mai are nevoie de nici o introducere. Actor şi cântăreţ la cele mai înalte standarde ale scenei şi micului ecran din anii ’70, a dispărut din ţară în 1981, cu o motivaţie clară: cenzura. A plecat cu soţia şi cu fiul lor în Franţa, iar după un an s-au stabilit în Canada. A continuat să lucreze în domeniu, dar mai mult în culise decât pe scene, logic. Printre altele, a dat lecţii şi a susţinut workshop-uri de actorie / dramaturgie, iar în spaţiul privat a cultivat cu aceeaşi pasiune cântecul şi mai ales poezia românească; ca dovadă - clipurile editate în emisiune, realizate de-a lungul timpului cu sprijinul fiului său, Leonard Constant, care îi calcă hotărât pe urme.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Vineri, 5 septembrie

Saviana Stănescu (New York, SUA). După trei volume de poezie publicate în România şi mai multe stagii de pregătire în scriitura dramatică în străinătate, dublate de câteva succese europene, Saviana Stănescu se relansează din 2001, de astădată pe scenele uneia dintre capitalele culturale ale lumii, devenind un adevărat „dramaturg pentru mileniul III” (Richard Schechner).

Piesele sale se joacă pe tot mapamondul, activitatea sa evazându-se în plan pedagogic (Ithaca College, Theatre Arts – printre altele). Ca puţini alţi artişti români din diaspora, Saviana se obligă să fie prezentă şi acasă. O emisiune din săptămâna unei noi premiere, în februarie 2013, în New Jersey.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.9

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2