loader
Foto

Poveştile cu cântec ale săptămânii 28 iulie – 1 august

Încă o săptămână muzicală la TVR 2, mulţumită reportajelor realizate în străinătate pentru TVR Internaţional în 2012 – 2014, împărţită egal melomanilor din anii ’70, ’80, ’90, 2000 şi, cu voia tuturor, celor din prezent.

 

O poveste...cu cântec!

Săptămâna aceasta ne-am întâlnit cu Maria Nagy, Dan Alex Sîrbu Villa, Alexandru Bălănescu, Nicolae Bucaciuc şi Adriana Ausch într-o nouă serie de poveşti cu cântec, de luni până vineri, de la ora 17.00, la TVR 2 şi pe TVR+.

Luni, 28 iulie – Maria Nagy

MARIA NAGY (Gardony, Ungaria). Debutând cu un grup folk din Miercurea Ciuc, Maria Nagy ajunge să fie cunoscută prin Cenaclul Flacara în 1978. Marele succes survine când preia hituri pop-rock internaţionale şi este filmată la sugestia lui Tudor Vornicu. Repertoriul şi faima sa cresc exponenţial, vin şi compoziţiile scrise special pentru solistă… până la mijlocul anilor ’80, când cântăreaţa pop-rock-folk semnează contracte în străinătate.

(w882) Maria Nagy

A revenit după 1990, când industria muzicală românească era cu totul alta. Stabilită lângă Budapesta, cu o fiică ce îi “calcă“ pe urme, deocamdată numai la pian, Maria a vizitat de curând TVR… şi o va mai vizita. Pentru că povestea sa are cântec şi nu se vrea oprită de necazurile inerente ale vieţii.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Marţi, 29 iulie – Dan Alex Sîrbu Villa

DAN ALEX SÎRBU VILLA & generația următoare - FRACASSONI (Bergamo, Italia). Zis Danețu, chitaristul a plecat spre București după ucenicia la Riff, formația pop-rock din Sibiu. Din 1990 cântă cu Iris, implicat direct în cele cinci veri de concerte în Italia.

(w882) Fracassoni

Căsătorit cu o italiancă, se stabileşte în Italia unde practic reporneşte viaţa într-o nouă familie. Fiul Daniele continuă visul tatălui său, cântând de mic la tobe, la orgă şi cu vocea. Astăzi este bateristul grupului înfiinţat de el, Fracassoni, unul dintre cele mai tari la categoria sa de vârstă din toată Italia. Filmări de arhivă inedite, dar şi din turneul transilvănean al junilor italieni din 2013!

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Miercuri, 30 iulie – Alexandru Bălănescu

ALEXANDRU BĂLĂNESCU (Londra, Marea Britanie). Născut la București, tânărul Alexandru a părăsit România, laolaltă cu familia, în 1969. Cu prima destinație Israel, tânărul violonist se reorientează după un an spre Londra, unde se și stabilește, desăvârșindu-și studiile muzicale în New York, unde schimbă și paradigma clasic simfonică, în care se pregătise până atunci, într-una contemporană.

(w882) Alexandru

Recunoscut deopotrivă ca instrumentist și compozitor, în 1987 fondează grupul Bălănescu Quartet, de care se leagă multe dintre succesele următoare. În România ajunge imediat după Revoluţie, dar abia din 2005 – când lansează discul « Maria T », închinat Mariei Tănase – se alipeşte trup şi suflet ţării natale. De atunci revine din ce în ce mai des, cu proiecte dintre cele mai variate. Un portret în mișcare ca și titularul său, care conține mai multe planuri decât amintiri, în ciuda CV-ului impresionant al marelui muzician!

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Joi, 31 iulie – Nicolae Bucaciuc

NICOLAE BUCACIUC (Stockholm, Suedia). Nicky, basistul clujean celebru cu grupul de muzică progresivă Experimental Q (dar şi cu Grup ’74 din Braşov, în perioada de maximă glorie la festivalul „Club A” din 1981) a emigrat până la urmă în Suedia, via Germania, continuând succesele între grupurile de muzică tradiţională din Scandinavia, în anii ’80. La fel s-a întâmplat şi cu ceilalţi muzicieni componenţi.

(w882) Experiment

Experimental Q s-a reunit în 2010 pentru un concert şi un disc, cu membri reveniţi din Canada, Germania şi Suedia. Singurul care a renunţat la muzică, artizanul revederii, Bucaciuc are de povestit despre cariera sa muzicală şi profesională... cu cântec.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Vineri, 1 august – Adriana Ausch

ADRIANA AUSCH (Boston, SUA). Apărută din Târgu Mureş brusc, pe cele mai mari scene ale ţării, cântăreaţa a intrat în anii ’70 direct în elita genului folk. La sfârşitul deceniului următor decide să plece în Israel, dar ajunge la mama sa stabilită în Germania (unde înregistrează un disc, cu sprijinul unor români inimoşi). Lucrează arhitectură din plin, însă în 1994 pleaca la îndemnul soţului şi al celor două fiice la Boston. Unde se întoarce la prima dragoste – muzica – de astă dată din perspectivă academică. Îşi desăvârşeşte studiile şi, mai mult, ajunge să predea Dalcroze Eurhythmics la Longy School of Music.

(w882) Adriana Au

În ultimii ani a revenit în câteva concerte în patria mamă, dar şi pe linie pedagogică. Restul... de fapt totul este o poveste... cu cântec.

Ediţia este disponibilă pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* In memoriam scriitorul Bálint Tibor

Redactor: Andor Norbert

*Muzică clasică

Redactor: Szilágyi Ildikó

Producător: Kacsó Edith

13:30 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)
 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2