loader
Foto

Poveştile cu cântec ale săptămânii 14-18 iulie la TVR 2

Luni, miercuri, joi şi vineri vă dăm întâlnire la TVR 2, de la ora 17.00, cu Ioana German, Ovidiu Marian, Leonard Constant şi Cristina Puia.

 

O poveste...cu cântec!

Marţi nu se difuzează ediţia “O poveste…cu cântec” pentru că este programată transmisiunea meciului România-Italia din cadrul Campionatului European de Polo.

Ediţiile grupează reportaje realizate pentru TVR Internaţional între 2013-2014.

Luni,  14 iulie – Ioana German

Descendentă din familia celebrului Iacob Mureşianu, de loc din Braşov, Ioana German este psiholog şi poet. Din 2008, înfiinţează şi conduce la Montreal asociația La Muse Héritage Musical, pentru promovarea muzicii culte, în special a celei clasice românești, colaborând deopotrivă cu artişti români şi canadieni.

(w882) Ioana Germ

Plus corul La Muse pe care îl și dirijează, făcând de asemenea parte din Choeur Philharmonique du Nouveau Monde, cu care în 2013 a întreprins un turneu în România. Un reportaj pe două continente, plin de surprize, cu un post scriptum în 16 iulie 2014, când La Muse va concerta la Casa Studenţilor din Bucureşti! În deschiderea concertului vor fi lansate discul şi cartea emisiunii care include toată povestea...

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Miercuri, 16 iulie – Ovidiu Marian

Ovidiu Marian (Goteborg, Suedia) își zice Madius acum. Până să rămână cu sextetul lui Gigi Stoian, în 1968, la Viena (iar de acolo s-o întindă la Helsinki), basistul vocal apucase să studieze cu câțiva muzicieni mari, de la orchestra Cristal a lui Edmond Deda până la cvintetul Mamaia din perioada superchitaristului Alecu Rădulescu. În Scandinavia a cântat şi cu români (Cristian Mac Colan ori Ion Baciu jr.), dar şi cu străini – să zic doar de Dr Feelgood, Juliette Greco, The Platters, Bebo Valdez, Los Paraguayos, Les Angeliques...

(w882) Ovidiu Mar

A dat-o şi pe balcanisme, şi pe braziliene – astea i s-au potrivit mănuşă; cu bosanovele sale a însufleţit statuia poetesei suedeze Karin Boye, a primit și câteva premii culturale. Melodiile le-a cântat şi în limba română, folosind sonetele lui Eminescu. Le-a înregistrat şi la Radio România, acompaniat de Laurenţiu Cazan, a fost şi la TVR, la « Atenție, se cântă! », ba şi în turneu. L-am găsit acasă, printre mii de discuri, pus pe glume, dar și lucrând la o nouă piesă. 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Joi, 17 iulie – Leonard Constant

Leonard Constant (Ottawa). Fiul celebrului actor și cântăreț Sergiu Cioiu, Leo a părăsit țara în 1981, împreună cu familia, exact după cei șapte ani de-acasă. Pe care nu i-a uitat niciodată, după stabilirea în Canada, via Paris. Dovada – cele câteva luni petrecute în 2006 în România, atunci când a câștigat festivalurile de folk la care a participat, culminând cu “Om Bun”!

(w882) Leonard Co

Filmat în iunie 2013, în ziua în care grupul său Florquestra, de expresie braziliană, cânta la festivalul de jazz de la Ottawa, artistul a povestit deopotrivă despre proiectele legate de poemele unor Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Mircea Dinescu, Ștefan Radof. În dulcele stil clasic... dar nu tocmai!

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Vineri, 18 iulie – Cristina Puia

Cristina Puia (Roma, Italia) a fost chitaristă la Stelele Nordului și Quint Rock în Satu Mare, iar revoluția a prins-o cântând cu mai cunoscuții Kappa din Cluj. Însă celebritatea i-a adus-o grupul rock feminin Secret, cu care a scos două discuri, între care unul aici și unul în Italia, unde fetele au cântat ani de zile mai mult decât în România. La dizolvarea trupei din 1999, după un scurt popas la AB4, a continuat cariera în peninsulă, cu rezultate la nivelul acelora din România.

(w882) Cristina P

A înființat grupul propriu Stasi, a organizat concerte românești în peninsulă, a creat un ONG care a strâns fonduri pentru spitalele oncologice. În ultimul timp și-a descoperit vocația pedagogică: școala Madville, fondată de Cristina și de soțul ei Ruggero, oferă cursuri pentru învățarea tuturor instrumentelor dintr-o trupă pop-rock sau laboratoare prin școli și licee (concertul unei clase a III-a este edificator, dacă veți urmări emisiunea). În același cerc s-au învârtit și Tony Esposito ori frații Kostabi, însă la fața locului am constatat că tot Cristina a dus greul… dar a reușit ca, dintre toate fostele sale colege, să fie singura rămasă în muzică (în condițiile în care are și doi băieți, amândoi rockeri, dacă mai era cazul să subliniez).

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

13:00 Azi pentru maine

Sezon Nou

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, șsi universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

*Episodul 2

Realizator Constantin Lupescu

Producător Alexandru Munteanu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:00 Reţeaua de idoli (R)

Producător: Irina Păcurariu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2