loader
Foto

Povestea Pactului Ribbentrop-Molotov, sâmbătă la TVR 2

Urmăriţi al doilea episod – „România ciopârţită” – din cel mai nou serial-documentar realizat de TVR, dedicat evenimentelor din anii ’40. Seria „România în anii celui de-Al Doilea Război Mondial” începe la  ora 10:00 şi poate fi urmărită şi pe TVR+.

 

România în anii celui de-Al Doilea Război Mondial

Episodul este disponibil online pe TVR+.

Episodul al 2-lea continuă istoria evenimentelor din Europa, respectiv încheierea pactului Ribentropp-Molotov la 23 august 1939 şi invadarea Poloniei în septembrie, urmată de declaraţiile de război şi invadarea Franţei în 1940. Povestea ajunge apoi la ultimatumul sovietic de cedare a Basarabiei şi Bucovinei de nord din iunie 1940, apoi dictatul de la Viena din 30 august şi tratatul de la Craiova din septembrie, care a dus şi la pierderea Cadrilaterului. România Mare încetase să existe.

„Lipsa de reacţie a democraţiilor occidentale a încurajat politica revizionistă promovată de statele totalitare (de stânga sau de dreapta) şi România a fost victima a acestor maşinaţiuni ce au dominat, din păcate, diplomaţia anilor 1936-1940. Izolata pe plan international si incapabila sa-si apere propriul teritoriu, Romania a fost ciopartita in interesul unor state vecine”, spune Georges Boisnard, realizatorul TVR al acestui episod.

***

Despre „România în anii celui de-Al Doilea Război Mondial”

De la evoluţia relaţiilor internaţionale, până la schimbările de regim şi cele mai importante bătălii de pe fronturi, noul documentar de pe TVR 2 vă prezintă istoria României în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, din 1938 până la sfârşit, în 1945.

Bazat pe imagini rare din arhiva TVR şi ANF, documentarul va prezenta şi analiza de-a lungul celor 14 ediţii diverse teme precum pactul Ribentropp-Molotov, regimul mareşalului Ion Antonescu, epoca domniei regelui Carol al II-lea sau venirea la putere a comuniştilor. Imaginile sunt susţinute de intervenţiile specialiştilor care comentează diverse aspecte şi momente ale războiului, din punct de vedere politic, militar, economic sau al vieţii cotidiene. Astfel printre invitaţi se vor număra: col. dr. Petre Otu (istoric militar), prof. Dr. Cristian Troncotă (istoric al serviciilor secrete), Wilfried H. Lang (Germania) (analist economic, specialist în problemele petrolului), acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici şi alţii.

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* Gânduri de Paste-Adorjáni Dezső episcop evanghelic

Redactor: Kacsó Edith

*Iepurele de Paste

Redactor: T. Bíró Hajnal

*Cântec de Pasti-Corul Sf. Efraim din Ungaria

Redactor: Jakabffy Tamás

Producător: Kacsó Edith

13:30 Levintza prezintă

Redifuzare

*In cel de-al treilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTA, de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare si realizatoare celebra de costume, prezinta o emisiune dedicata celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei si meseriilor modei.

Emisiunea este o incursiune in culisele modei, cu colectii pline de creativitate, portrete de designer si manechine, tendinte si istoria modei.

“Levintza prezinta” este singura emisiune de moda din Romania, un spatiu video dedicat celor mai importante si creative colectii, saptamanilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare placuta!

Prezentator: Doina Levintza

Realizator: Doina Levintza

Producator: Claudia Nicolau

Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2