loader
Foto

Poveștile cu cântec ale săptămânii 18-22 august

Încă o săptămână de poveşti cu români din diaspora la TVR 2, filmaţi pentru TVR Internaţional în ultimul an. De luni până vineri, de la ora 17.00!

 

O poveste...cu cântec!

Săptămâna aceasta aducem pe scenă doi chitarişti, o naistă, un solist, dar şi un chelner şi un şofer îşi povestesc vieţile, una mai surprinzătoare ca cealaltă. Cu cântec la propriu şi/sau la figurat!

Luni, 18 august

Octavian Iepan-European (Hamburg, Germania) este co-autorul mai multor proiecte rock, atât înainte de emigrarea sa din ţară, din 1988, cât şi după aceasta. Chitarist şi compozitor în mai multe formaţii rock timişorene, între care Progresiv TM şi Cargo, Metamorf şi Autostop MS, Tavi a plecat în 1988. A putut astfel să rămână şi profesional în muzică, cântând atât în occident cât şi în România. Şi de fiecare dată când a născut o trupă acasă, a chemat alături alţi muzicieni emigraţi.

(w882) Tavi Iepan

După mai puţin cunoscutele Sector, Flying Wood şi Locatarii, grupul Rezident Ex este cea mai importantă (şi recentă) realizare a rockerului bănăţean, cucerind topurile şi marile scene româneşti de la primul concert. De ultimă oră, o premieră a ediţiei – întâia înregistrare cu noul solist vocal!

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Marți, 19 august

Gabriel Litvin (Toronto, Canada) este nimeni altul decât celebrul chitarist (și compozitor) de la F.F.N., atunci și acum. Atunci a debutat cu prima formulă Romanticii, pentru a ajunge pe val cu Mondial, exact în perioada lor de vârf. A părăsit corabia imediat după al doilea festival organizat de Club A în 1971, pentru a se alătura solistului Cristi Madolciu și celorlalți superinstrumentiști... fără nume (de fapt fără imagini în arhiva TVR, deși cu trei discuri mari la activ şi două singles). Am reușit să găsesc totuși vreun minut de imagini în arhiva clubului, am mai simulat câteva clipuri...

(w882) Gabriel Li

Și cu ajutorul solistului Cristi Madolciu l-am vizitat pe Gabi acasă. Din păcate nu l-am prins și pe Silviu Olaru – principalul pion al lansării unui nou disc, «In Blue Jeans», în 2008, acolo. Silviu l-a și ajutat pe Gabi după ce a traversat oceanul în 1986. Și-a refăcut studiile de inginer, acum locuieşte împreună cu soția (pentru că cei doi băieți și-au luat zborul)... și cântă în studioul personal. În concertul din 2008 l-am revăzut și pe Marcel Năvală, venit din State să-i ajute.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Miercuri, 20 august

Dana Dragomir (Stockholm, Suedia) a plecat în ultimii ani ’80, stabilindu-se mai întâi în SUA, acolo unde i se prevedea un mare viitor. Regimul nu i-a convenit, în schimb în Suedia s-a aclimatizat mult mai bine... după un timp! Astăzi muziciana româncă este cunoscută în toată lumea ca prima interpretă profesionistă la nai. De când a debutat în forţă cu o melodie – “Mio Min Mio” - compusă de celebrul cuplu de cantautori de la Abba, Benny şi Bjorn, totul a fost ascensiune, firește dublată de muncă pe măsură.

(w882) Dana și f

Cântând deopotrivă “Ciocârlia”, “Hora Staccato” şi melodii originale, moderne, un amestec de pop, world music şi new age, PanDana – cum e cunoscută în cele mai multe locuri – a trecut de mult de millionul de discuri vândute. Emisiunea conține și un interviu cu soțul său, Klas Burling, un producător suedez care a colaborat cu superstaruri din toată lumea, între care s-au numărat şi Beatles, la vremea când şi el şi ei erau la ora începuturilor. Producător radio-TV şi discografic, dar şi impresar, Klas este astăzi preocupat doar de Dana şi fireşte de fiica lor.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Joi, 21 august

Cristian Madolciu (Toronto, Canada) a rămas în conștiința melomanilor români ca frontman și compozitor al grupului pop-rock FFN (formaţia fără nume), dar și ca solist al câtorva dintre discurile Electrecord cu succese pop internaționale (înregistrate de spuma muzicienilor români din epoca de aur... a muzicii româneşti). Plecat ultimul dintre colegii de la FFN emigrați, în 1992, acesta a completat componenţa în varianta emigrată şi a revenit în muzică împreună cu ceilalţi canadieni şi americani.

(w882) Cristian M

Vârful a fost înregistrat în 2008, când trupa refăcută la Toronto a lansat acolo un disc cu noi compoziții. Ediția conține şi revederea cu Gabriel Litvin și, trecând în revistă şi ceilalţi muzicieni emigraţi de-a lungul anilor, câteva recuperări de senzație din arhiva TVR: Andantino (cu Silviu Olaru), Modern Grup (cu Florin Dumitru), Mondial (cu Radu Stoica) şi Romanticii (cu Marcel Năvală).

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Vineri, 22 august

Nu una ci două poveşti cu familii pe drumuri... şi cântec!

Ovidiu Şarpe (Londra, Marea Britanie) este pe drumuri din 1973 (când, ospătar de meserie, a părăsit România, în cala unui vapor, pentru Anglia). A ajuns după o lună, slăbind aproape un kilogram pe zi. În primul an și-a adus cei cinci copii alături și a fost angajat ca șef de restaurant.

(w882) Ovidiu Șa

Apoi și-a deschis prima afacere, în sânul comunității românești, pe care o sprijină de atunci până la nivel oficial. Copiii au crescut mari și l-au urmat în profesie, precum Mihaela, la rândul ei intervievată. Alții sunt pe drumuri spre România.

Ilie Crişan (Montreal, Canada) a ajuns cu un deceniu în urmă pe malul celălalt al Atlanticului şi a lucrat, ca şi în ţară, ca șofer. După jumătate de an și-a cumpărat propriul camion. După un an, avea angajat un alt şofer, pentru că mai cumpărase o maşină. Apoi încă una. Și tot așa. Astăzi firma sa de transport strunește 100 de camioane și 150 de remorci, iar peste 90% dintre angajați sunt români. La care se adaugă și un birou de logistică la Sibiu.

(w882) Andreea È™

Interviul cu fiica Andreea (considerată un tânăr manager de succes în Canada), care a preluat frâiele întreprinderii cu atâția cai putere, are legătură cu drumurile de pe tot continentul nord-american.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:30 Memorialul durerii O istorie care nu se învată la scoală (R)

Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reușit să-și păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reunește figuri emblematice ale rezistenței anticomuniste românești,

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(Reluare)

2:25 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2