loader
Foto

Galerie foto

Piesa Canalul: „Domnilor, e o mare uşurare să ştii că nu eşti Dumnezeu”

Pe 5 septembrie, de la ora 20:10, aţi putut urmări, la TVR 2, piesa "Canalul", regizată de Cornel Mihalache, după un text de Kincses Elemer.

 

Teatru TV

Textul lui Kincses Elemer a fost desemnat drept „Cea mai bună piesă românească a anului 2001” în cadrul ediţiei a X-a a Galei Premiilor UNITER.

Alex (Claudiu Bleonţ), Andrei (Marian Râlea), Mişu (Richard Bovnoczki) şi „Baronul” (Adrian Ciobanu), încearcă să îşi păstreze umanitatea în universul concentraţionar al detenţiei „la Canal". Spaţiul căruia încearcă să-i supravieţuiască devine şi cel care le pune prietenia la încercare, atunci când puterea îi oferă unuia dintre ei... o pătură nouă. Suspiciunea pune stăpânire pe ei, iar ura devine din ce în ce mai puternică, când apare în scenă Melinda (interpretată de Antoaneta Cojocaru), soţia Baronului. Rolurile paznicilor care monitorizează atent fiecare pas al celor patru deţinuţi sunt interpretate de Isabela Neamţu şi de Radu Amzulescu.

Difuzată în premieră în 2014, producţia „Canalul” face parte din Programul  Special 25+25 (1964-1989 şi 1989-2014) al Casei de Producţie TVR, program care propune proiecte de rememorare - prin oglinda teatrului, a filmului şi a televiziunii - a anomaliilor unui sfert de veac de dictatură ceauşistă.

Într-un interviu realizat de echipa Casei de Producție, Cornel Mihalache, regizorul teleplay-ului, spunea că „textul Canalul nu vorbeşte numai despre Canalul Dunăre-Marea Neagră al anilor '50”.

„Dacă în scris autorul pune la început un timp – februarie 1951, autorul, regizor de această dată, în filmul făcut după propria piesă, la Duna TV, datează 1959 şi mută timpul vara, într-o căldură insuportabilă, în cala unui vapor. Mi-am luat libertatea de a da o altă valoare timpului piesei, pentru că nu mi-am propus un memorial de vreun fel. Povestea scenariului se întâmplă azi, ieri şi mâine. Noroc că autorul mi-e prieten şi a fost de acord”, adăuga regizorul Cornel Mihalache.

„Canalul” de Kincses Elemér

Echipa de producție: directori de Imagine - Dan Constantinescu, Andrei Lupu; producător Ana Preda; organizator de producție Sorin Cristea; decor Gigi Rasovszky; costume Carmen Rasovszky; sunet Valentin Bartolomeu, Cătălin Putinianu; ilustrator muzical Tudor Stănescu; editare Robert Kallos; PPS Răzvan Ionescu; asistenți: Adrian Maranca, Grigore Stoica.

Alexandru TOCILESCU, Kincses ELEMÉR, Coca Bloos, György Spiró sunt doar câțiva dintre creatorii născuți în 1946, un an darnic, putem spune. Proiectul GENERAȚIA 7X este modalitatea prin care Casa de Producție TVR face o reverență în fața celor care s-au născut în același an și au scris parte din istoria teatrului universal.

Kincses Elemer s-a născut în 1946 la Târgu Mureș. Om de teatru, regizor, dramaturg, romancier, a regizat peste 16o de spectacole în patru țări, și a câștigat numeroase premii la festivaluri naționale și internaționale. A regizat, de asemenea, film și operă.
A fost distins cu premiul pentru dramaturgie al UNITER pentru „Canalul“, declarată „Piesa anului 2001“.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: Demeter András István

 

 

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.8

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

0:30 Reţeaua de idoli (R)

Producător: Irina Păcurariu

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2