loader
Foto

Galerie foto

Pianista Mara Dobrescu, într-un interviu neconvenţional la TVR 2

Interviurile „Enescu” de duminică, 24 iulie, vă propun o abordare diferită a conceptului de interviu și va invită în lumea... parfumurilor, unde o veți cunoaște într-o cu totul altă lumină pe pianista Mara Dobrescu. De la ora 00:40, la TVR 2.

 

Interviurile Festivalului Enescu

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Stabilită în prezent în Franța, Mara Dobrescu și-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „George Enescu” din București, la clasa profesoarei Gabriela Stepan. Foarte repede a fost remarcată de public și critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, dar și pentru eleganța și finețea cu care aborda repertoriul muzical. Obținerea Bursei Guvernului Francez, pentru o perioadă de trei ani, i-a oferit șansa să absolve studiile Conservatorului Național Superior din Paris cu cele mai înalte distincții, devenind totodată laureată a numeroase Concursuri Internaționale și bursieră a Fundațiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia și Lili Boulanger.

Înainte de începerea filmării, Valentina Băințan – realizatoarea interviului – a întrebat-o de ce a fascinat-o Parisul la o vârstă atât de fragedă. Mara Dobrescu i-a răspuns cu o naturalețe solară: „Trăind intens fericirea admiterii la Conservatorul Național Superior din Paris am realizat că am intrat într-o lume cu totul nouă pentru mine, unde totul devenea posibil. Studenții aveau la dispoziție studiouri de înregistrări cu ingineri de sunet în formare și posibilitatea de a concerta de mai multe ori pe an în locuri importante. Și o dată ce ai schimbat viteza de croazieră, nu prea mai vrei să dai înapoi. Acumularea muzicală, intelectuală, spirituală, chiar deveneau o necesitate acută pentru mine! Un alt motiv pentru care am decis să rămân în Franța a fost unul foarte firesc: am făcut 10 ani de studii, având apoi onoarea de a fi integrată în catedra de profesori asistenți și așa l-am cunoscut pe soțul meu, dar și pe mulți dintre cei ce mi-au devenit ulterior prieteni foarte apropiați”.


Mara Dobrescu spune că succesul nu i-a influențat personalitatea, pentru că muzica nu îți permite acest lucru. În artă nu este loc pentru autosuficiență. Artiștii se schimbă, trec printr-un perpetuu proces de căutare, de maturizare si automodelare, iar acest lucru minunat îi poartă în lumea descoperirilor surprinzătoare. Ale lucrărilor interpretate, dar si ale propriilor trăiri.

„Ce a contat în succesul meu? Perseverența, pasiunea, munca și norocul unor întâlniri de neuitat cu personalități marcante din lumea muzicală internațională și aici i-aș aminti pe Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Theodor Paraskivesko, Oscar Strasnoy și mulți mulți alții“, spune pianista. Pe Jean Claude Pennetier îl compară cu Dinu Lipatti, pentru că are o puritate aparte, iar întâlnirea cu Marta Argherich o descrie mereu ca și cum ar fi fost un vis.

Mara crede că viața este o minune de zi cu zi. Că este devenire. O simte privind copacii, o re-simte prin ochii copiilor săi și o re-creează cu ajutorul muzicii. Tuturor tinerilor aflați la început de drum le spune că sunt esențiale încrederea în forțele proprii și optimismul, și că trebuie să profite de fiecare moment al vieții. Să se bucure de cei ce îi însoțesc o parte din acest drum și, așa cum spunea Brâncuși, să nu uite să-și păstreze mereu sufletul de copil!

Photo credit: maradobresco.com (© John CONLEY, © Sylvain DUCHENE)

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solişti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, vor veni în fiecare duminică, la miezul nopţii, la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2 şi TVR+.

 

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

10:00 Teleshopping

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2